Sovande pilot riskerar livet på 305 passagerare

avKristofer Gustafsson

RESA

Kaptenen på flyget mellan Islamabad och London var trött.

Så efter starten lämnade kapten, Amir Akhtar Hashmi, över spakarna till en pilot under utbildning.

Och lade sig för att sova i business class – i två och en halv timme.

Riskerade därmed livet för 305 passagerare.

Nu är han avstängd.

Händelsen inträffade i slutet av april på Pakistan International Airlines flygning från Islamabad till London, PK-785. En 8,5 timme lång flygning. Kaptenens vilopaus hade förmodligen gått obemärkt förbi om inte en av passagerarna upptäckt den uniformerade och sovande piloten.

Bild på nätet

Passageraren frågade oroligt kabinpersonalen vem personen under den blå filten var och tog dessutom en bild som sedemera hamnade på internet.

Under tiden som kaptenen, Amir Akhtar Hashmi, sov gott styrde en pilot under utbildning, Ali Hassan Yazdani, planet på 10 000 meters höjd tillsammans med planets styrman.

Den sovande kaptenen, som dessutom hade rollen som utbildningsledare för piloten, äventyrade därmed flygsäkerheten och riskerade livet för 305 passagerare – 293 i ekonomiklass och 12 i business-delen.

Avstängd

När sovstunden blev känd vägrade flygbolaget initialt att vidta några åtgärder mot den rutinerade kaptenen. Men pilotföreningen i Pakistan, där Amir Akhtar Hashmi själv tidigare var ordförande, agerade och Hashmi är nu tills vidare avstängd från sin tjänst.

Foto: Arcturus, Wikipedia
Pakistan International Airlines.
ARTIKELN HANDLAR OM