New Yorks nyheter – och gömda pärlor

Nyheter inför resan till storfavoriten New York

Det finns mycket att se i New York, även för den som varit där förr.
Det finns mycket att se i New York, även för den som varit där förr.

New York, staden som aldrig sover, det stora äpplet, kärt barn har många namn. Till denna stad återvänder svenskarna år efter år för att njuta av de klassiska turistattraktionerna, och kanske uppleva någonting nytt.

New York, New York. Ett skimmer ligger runt staden som aldrig sover, och den slutar aldrig att locka svenska turister. I augusti och september i år ligger New York på topp 10-listan när det kommer till svenskarnas resor med reguljärflyg. New York är den mest folkrika staden i USA med över 8 miljoner invånare. Kända turistattraktioner i staden är Frihetsgudinan som står i Hudsonfloden med sin fackla rest mot himlen, finanscentrumet Wall Street, teaterdistriktet Broadway, Times Square med sina neonskyltar och lummiga Central Park, för att nämna några. Men har du redan köat för att ta dig upp Empire State Buildings 102 våningar? Har du redan sett solen gå ner från Brooklyn Bridge? Har du redan besökt Ellis Island, dit människor som ville immigrera till USA först hamnade? Oroa dig inte, det finns fortfarande en hel del kvar att se i staden. NYC & Company har sammanställt nyheter och dolda pärlor i staden.

– Ständigt utvecklande men ändå alltid ikonisk, New York City är den perfekta destinationen för förstagångsbesökare likväl som för besökare som varit i staden förut. Det här året har varit särskilt monumentalt med stora öppningar, utvecklingar och händelser som har inträffat i de fem stadsdelarna. Dessa händelser, tillsammans med otaliga gömda pärlor i stadens livliga stadsdelar, ger många möjligheter för besökare att upptäcka nya och spännande aspekter av New York City, säger Chris Heywood, vice vd för NYC & Companys globala kommunikationskontor.

Central park är ett av de mer kända besöksmålen.
Central park är ett av de mer kända besöksmålen.

Nya turistattraktioner i staden

I en stad stor som New York är det inte konstigt att mycket nytt händer hela tiden. Bland annat har ett nytt kvarter poppat upp i staden: Hudson Yards. Det var i mars i år som kvarteret öppnade upp sina över 100 butiker. Men det finns mer än shopping i området, bland annat kan besökarna bo på hotell, eller ta sig upp 15 våningar till The Shed, ett konstcentrum för scenkonst, visuell konst och populärkultur.

Det nya området ligger intill Hudsonfloden.
Det nya området ligger intill Hudsonfloden.
Hudson Yards öppnade i mars 2019.
Hudson Yards öppnade i mars 2019.

Den som är lite nostalgisk av sig kan ägna lite tid åt att hänga vid flygplatsen John F. Kennedy Airport, i Queens, där TWA hotel nyligen har öppnat. Hotellet tar med besökarna till det glamourösa 60-talet och jetåldern, tiden då jetflygplan först togs i bruk. På hotellet finns sex restauranger och åtta barer. Kanske mest spektakulär är baren Connie, ett flygplan från 1958 som i dag byggts om till en cocktailbar. Det finns även en pool på taket, med utsikt över flygplatsen.

TWA hotel för besökarna tillbaka till 60-talet.
TWA hotel för besökarna tillbaka till 60-talet.

Frihetsgudinnan är en populär turistattraktion i New York, men har du hört talas om hennes museum? The Statue of Liberty Museum öppnade i maj 2019, på Liberty Island. Förutom att förvara och visa upp Frihetsgudinnans originalfackla så innehåller museet flera utställningar, och utsikten över Frihetsgudinnan är oslagbar.

Museet ligger intill Frihetsgudinnan.
Museet ligger intill Frihetsgudinnan.
Frihetsgudinnans originalfackla finns på The Statue of Liberty Museum.
Frihetsgudinnans originalfackla finns på The Statue of Liberty Museum.

Museum of Modern Art, MoMA, är ett populärt besöksmål för turister i New York. Men just nu pågår ett renoverings- och utvidgningsprojekt på museet. Bland annat ska galleriutrymmet ökas med en tredjedel, så att museets konstsamling kan visas upp på nya sätt. Planen är att fokusera på konst och konstnärer med olika bakgrund och perspektiv. Men ska du besöka New York innan oktober i år kan du bli besviken, för museet öppnar igen 21 oktober 2019.

Dolda skatter du antagligen inte upptäckt

New York är en så stor stad att det är omöjligt att se allt under ett besök. En plats som många missar enligt NYC & Company är ön City Island. Ön ligger i Bronx och erbjuder en flykt från betongdjungeln. City Island är som en lugn by vid havet, och många fiskar, äter färska skaldjur vid vattnet, eller dyker på platsen.

City Island är känd för sina många restauranger.
City Island är känd för sina många restauranger.

Surfa i New York? Ja, det går. Rockaway Beach ligger i Queens och är New Yorks längsta sandstrand. Stranddestination ”Rockaways” går att ta sig till med färja från Manhattan, och på platsen finns två surfstränder. Besökare kan lära sig att surfa, åka vattenskoter, eller ta det lugnt på någon av sandstränderna. Det finns även restauranger med god mat och goda drinkar i området, som Tacoway Beach och Bungalow Bar.

Det finns två surfstränder i New York.
Det finns två surfstränder i New York.

Om det är förvånande att det går att surfa i New York, kanske det förvånar ännu mer att det finns en vingård i Brooklyn. Brooklyn Navy Yard är en av stadsdelens grönare platser, förvånansvärt nog i ett industrikomplex. I området finns bland annat Brooklyn Grange, en takgård där besökare kan äta middag, gå på yoga eller workshops. Rooftop Reds är Brooklyns vingård, och den beskrivs världens första kommersiellt livskraftiga vingård på en takterrass i en stad. Där kan du dricka vin, äta ost och se en film på takterrassen.

 Brooklyn Navy Yard ligger i ett industrikomplex.
Brooklyn Navy Yard ligger i ett industrikomplex.

Det finns många museum i New York, men vill du besöka några lite ovanligare museum kanske The Jacques Marchais Museum of Tibetan Art är någonting att överväga. Museet ligger på Staten Island och visar upp just konst och kultur från Tibet och Himalaya, i en byggnad som ser ut som ett tibetanskt kloster. Besökare kan också ta det lugnt i deras trädgårdar, där det finns dammar och meditationskurser. I Harlem finns ”El Museo de Barrio” där konst från Puerto Rico, Karibien och Latinamerika visas upp, och i centrala Harlem finns ”The National Jazz Museum”, med utställningar som ska hedra just jazzmusik.

Publisert:

LÄS VIDARE