TUI klimatkompenserar alla resor och hotell

Här är resebolagen som inför klimatvänligare resor

Av: 

Jenny Alexandersson

Andreas Ekström

Nu klimatkompenserar TUI alla resor och hotellvistelser.
Nu klimatkompenserar TUI alla resor och hotellvistelser.

Resor och klimat

Från och med 1 maj kommer TUI att klimatkompensera alla flygresor och hotell – utan extra kostnad för kunden.
De följer resebranschens trend att satsa på miljövänligare resor.
Här är bolagen som tänker på klimatet.

Den intensiva klimatdebatten har fått allt fler resebolag att satsa på miljövänligare resor och klimatkompensation. I dag meddelar charterbolaget TUI att man från och med den 1 maj kommer att klimatkompensera för flygresor och hotellvistelser för alla nordiska kunder. Det gäller de resor som sker med bolagets egna flygbolag och bolagets egna hotell. Kompensationen kommer inte att ge ökade kostnader för den som reser.

Klimatkompensationen gäller över 2 000 flygavgångar och 200 hotell.

– Vi har jobbat under många år med att minska vår påverkan på klimatet, nu tar vi nästa steg. Det här är en stor investering vi gör för att säkerställa att våra kunder ska känna att de kan fortsätta resa. Samma mängd koldioxid som flyget och hotellet släpper ut ser vi till att minska på en annan plats. Våra kunder vill fortsätta resa mer hållbart, vi har redan gjort mycket för att minska utsläppen, det här är ytterligare ett steg i den riktningen”, säger Alexander Huber, VD på TUI i Norden.

TUI har valt South Pole2 som partner för att stötta projekt i Indien, Tahiland och Vietnam inom ramen för FN:s Clean Development Mechanism (CDM), ett ramverk definierat under Kyoto-protokollet. Planen är att TUI ska vara helt klimatneutralt år 2030.

Många påverkas av debatten

Enligt tidningen Vagabonds resebarometer uppger två av tre svenskar att de påverkas av skriverier kring resors klimatavtryck.
Samtidigt uppger lika många att de inte planerar att förändra sitt resande. Men resebolagen noterar ändå en ökad efterfrågan på mer klimatvänliga resor och ställer om sin verksamhet.

Ving har börjat med tågcharter. I höst kan man åka tåg från Stockholm till Davos i Schweiz. Och Resia har börjat sälja Interrailkort som gör det möjligt att resa fritt på järnvägarna mellan de europeiska länderna.

Tidigare i år införde SAS klimatkompensation för sina Eurobonuskunder, dels för att man vill göra sitt för att minska klimatavtrycket men också för att det finns en önskan från deras kunder.

– Vi gör allt vi kan för att reducera våra utsläpp och ställa om till ett mer hållbart resande. Sedan början av året har vi börjat kompensera utsläppen för våra Eurobonusmedlemmar, det innebär att SAS kompenserar för 40 procent av alla passagerarrelaterade utsläpp, skriver SAS presstalesperson Freja Annamatz i ett mejl.

Tar ansvar för miljön

– Klimatfrågan är vår tids viktigaste fråga och vi som företag och bransch har ett stort ansvar för driva utvecklingen mot ett mer hållbart resande, skriver SAS presstalesperson.

Flygbolaget Braathen airlines, BRA, är världens första kommersiella flygbolag som helt klimatkompenserar sina flygresor.

– Vi har som mål att vara fossilfria 2030. Då pågår det ett kontinuerligt arbete hela tiden för att vi ska förbättra oss. Vi har bytt ut stora delar av vår flotta och försöker hela tiden öka vår användning av biobränslen, säger Anna Soltorp, hållbarhetschef för BRA.

Men det är inte bara nordiska flygbolag som klimatkompenserar. Även europeiska flygjättar som KLM och Lufthansa har sedan flera inlett ett arbete för att minska sitt klimatavtryck.

Utländska bolag satsar också på miljön

– Alla anställda på Lufthansa flyger numera klimatneutralt och år 2030 ska alla markfordon vara klimatneutrala, säger Boris Ogursky, Lufthansas presstalesperson.

Nederländska flygbolaget, KLM, satsar hårt på att klimatkompensera sina flygresor.

– KLM har som mål att reducera koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020 och ett steg i det är att byta ut flygflottan till bränsleeffektivare plan, skriver företaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resor och klimat

LÄS VIDARE

Thai airways ställer in Europa-flighter

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor och klimat

Charter

Resa | Flyg

Klimatförändringar

Klimat & miljö

Flygtrafik

MER OM RESA

Resebyrån utökar arbete med klimatkompensering

Ving klimatkompenserar samtliga resor

Flygbolag vill kompensera bort flygskam

Flygbolaget först i världen med klimatsatsningen

Så påverkas resebyråer av nya krav

SAS taxfreeförsäljning upphör – för miljön

Så blir flygresan billigare och enklare

De jobbar för framtidens eldrivna flygplan

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Kvinnliga piloten: Inte bättre för att man är man

Risk för kaos på spanska flygplatser i påsk

Många har klimatoro men få vill stanna hemma

Piloter saknade rutt – landade i fel stad

Värme, valuta och flygskam – därför flyger vi mindre

Populära stranden på Teneriffa är full av plast

Risk för flygkaos efter påsk med inställda SAS-flyg

Förbud mot att fälla flygplanssätet för mycket

Thailand inför hårda straff för turister

Fortsatt risk för flygkaos efter påsk

En av fem kan drabbas av sena flyg i påsk

Så hittar du bästa och billigaste resan

Fira påsken i en storstad i år

Resebolagen satsar på tågresor

Rekordmånga tog flyget förra året