Här är Phukets fem bästa stränder

Phuket har många stränder att välja bland
Phuket har många stränder att välja bland

Vit sand, kristallklart vatten och palmer. Thailand är ett land känt för sina paradisstränder, och flera av dessa finns på den populära ön Phuket. Här är fem favoritstränder att besöka på ön.

1. Laem Singh

Omringad av tropisk grönska ligger den här lilla ödestranden mellan Kamala och Surin. Förr var Laem Singh full av försäljare och restauranger, men när ägaren till marken runt stranden förbjöd människor att ta sig till stranden så försvann det mesta. Då besökare fortfarande kan nå Laem Sing med båt går det att ta sig dit för att njuta av en nästan öde strand. Och om du blir hungrig under besöket så finns en liten restaurang på en klippa vid sidan om stranden.

Laem Singh är ofta folktom.
Laem Singh är ofta folktom.

2. Freedom beach

Phukets västra kust, söder om Patong, ligger den här drygt 300 meter långa stranden. En del turister har hittat till stranden, men det är fortfarande betydligt mycket lugnare än större stränder som Patong eller Kata. Det går att ta sig till platsen från land men många tar en så kallad longtailbåt till stranden för att njuta av det klara vattnet, den vackra stranden, och kanske ta någonting att äta på den lilla restaurangen på stranden.

Freedom beach nås ofta med longtailbåt.
Freedom beach nås ofta med longtailbåt.

3. Nai Harn

Är du ute efter någonting som känns riktigt äkta kan du ta dig till Nai Harn Beach på Phukets sydvästra kust. Många lokalbor åker dit för att sola och bada. Det ligger ett lugn över stranden och en damm som bildas vid Nai Harns östra del passar perfekt för barnfamiljer som vill ha grunt vatten. Det finns även en sötvattensjö intill stranden, och klostret Samnak Song Nai Harn är ett besöksmål för den som kanske blir lite uttråkad av sol och bad. Det är även på grund a klostret som stranden är lite lugnare, då mycket av marken runt stranden ägs av klostret. Det finns dock en del enklare restauranger, så helt öde är inte stranden.

En liten damm vid stranden passar bäst för de minsta badgästerna.
En liten damm vid stranden passar bäst för de minsta badgästerna.

4. Banana beach

Den här stranden är verkligen en dold skatt. Stranden ligger söder om flygplatsen och är inte helt enkel att hitta, det gäller att vara uppmärksam, och kanske är det därför den är så oexploaterad. Den lugna stranden är, liksom många av Phukets stränder, vacker med fin sand och klart vatten, men där finns inte direkt några folkmassor att trängas med. En liten restaurang finns för den som vill äta lunch, och annars är det bara att njuta av lugnet på stranden.

Banana beach är lite gömd, och därmed lugn.
Banana beach är lite gömd, och därmed lugn.

5. Kamala

Den här stranden är i det lite större slaget, och där finns gott om restauranger och kaféer vid strandpromenaden, samt aktiviteter som bananbåt eller vattenskoter. Men om du går längst bort på strandens norra del så finns det mer lugn. Där kan du lägga handduken på stranden för att njuta av lugnet, och kanske ta en liten snorkeltur vid strandens klippor. Kamala är en favorit bland svenskar, och framför allt barnfamiljer tycker extra mycket om stranden, men den är inte lika full av turister som Patong, Kata eller Karon.

Kamala är en favorit bland svenska barnfamiljer.
Kamala är en favorit bland svenska barnfamiljer.
Publisert:

LÄS VIDARE