Guide: Bröllopsresan för just din budget

Strandhäng på Fiji, kryssning i Medelhavet eller romantisk weekend i Paris?

En perfekt smekmånad är inte beroende av plånbokstjocklek, men det kräver planering.

–  Det är viktigt att göra research oavsett vart du ska: googla, googla – så att du inte går i de klassiska turistfällorna, säger Anna Fürst på Allt om Bröllop.

Anna Fürst, chefredaktör på Allt om Bröllop
Anna Fürst, chefredaktör på Allt om Bröllop

Är bröllopsplanerna långt gångna – men planeringen kring smekmånaden ett blankt papper?

Många blivande brudpar har fullt upp med att få till sin bröllopsdag, och tankarna på vart/om man ska resa därefter stannat vid att vara en luddig tanke.

– Smekmånad är så otroligt viktigt. Det är den tiden man kan njuta av varandras sällskap och pusta ut efter alla bestyr. Så se till att vara överens om vilken som är drömdestinationen, säger Anna Fürst, chefredaktör på Allt om Bröllop.  

Smekmånad och ”mini-moon”

Så vilken typ av smekmånad ska man satsa på?

– Ett tips är att man tar en ”mini-moon”. Det är inte många som får till att åka direkt från bröllopet till flygplatsen. Efter ett bröllop är det vanligt att man inte har råd eller möjlighet att sticka iväg på något stort på en gång. Så gör en kortresa i anslutning till bröllopet – och spar sedan ihop pengar till en långväga resa. Då får man det bästa av två världar, säger Kajsa Beausang, chefredaktör på Res.

Kryssning, Karibien och Söderhavet

När det gäller den ”riktiga” smekmånaden är det ofta klassiska resmål som Karibien, Thailand och Söderhavet som brudparen siktar på.

– Sinnebilden som folk har av en bröllopsresa är romantiska solnedgångar och att få gå barfota på vita stränder. Sol, värme och kravlöst är vad många eftersöker på sin smekmånad – och så har det sett ut länge, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på researrangören Resia.

Den bilden delar även Kajsa Beausang, men hon tycker att många även eftersöker lite mer aktivitet.

Paradisöar och stränder är det som alltid är populärt. Men vi kan nu se en större spridning och variation på vad man vill göra. Många kombinerar stranden med exempelvis safari eller en storstadsupplevelse. Men visst, de klassiska paradisen kommer alltid att stå sig i smekmånadssammanhang, säger hon.

Bröllopsresor i olika prisklasser

Budgetresemål (20 000 – 30 000 kr)

Kajsa Beausang:

– Då tycker jag att man ska tänka flexibelt. Inte börja med destinationen, utan att se vart det går billiga flyg. Allra billigast är generellt sett Östeuropa och tittar man exempelvis på Albanien och Kroatien är det en helt annan prisnivå en i Italien/Frankrike. Men det kräver att man gör bra research.

Bo Jakobsson:

– Varför inte åka till en storstad i Europa. Det beror förstås om man ska göra något specifikt men 4-5 dagar i Paris kan vara ett alternativ.

Exempel på destinationer: Albanien, Kroatien, Turkiet, Polen – Paris, Rom, Barcelona.

Mellanpris (40 000 – 50 000 kr)

Kajsa Beausang:

– Här kan man titta ganska brett. Är man ute i god tid går det att göra bra dealer. Generellt kan man säga att sista minuten är dyrt. Ju tidigare man vet var man vill åka, desto bättre alternativ finns det. Bra paket till Karibien ligger i det här prisspannet. Även kryssningsresor har ökat jättemycket och här får du se väldigt mycket för din peng. Men man bör unna sig ett mindre och lite lyxigare fartyg. Det blir intimare och du får så pass mycket mer för pengarna.

Bo Jakobsson:

Thailand går ju att ta sig till för 15 000 kronor per person på en bra bröllopsresa. Men vill man ha mer bröllopsbestyr där nere – då får man lägga på lite mer.

Exempel på destinationer: Aruba, Dominikanska republiken, Tobago, Bahamas, Thailand, Filipinerna, Sri Lanla, Vietnam, Maldiverna – kryssning i Medelhavet eller Karibien.

Lyxresan (över 80 000 kr)

Kajsa Beausang:

– Då tittar du ofta på Söderhavet. Bora Bora, Tahiti, Fiji, Samoaöarna, Hawaii och Polynesien. Det är för många den ultimata smekmånadsdrömmen och där kostar det skjorta eftersom vareviga grej i stort sett måste importeras. I det här segmentet kan man även se Påskön, Galapagos eller en Antarktis-kryssning. De kanske inte är spå paradisiskt, men det är ”once in a liftime-upplevelser”.

Bo Jakobsson:

– Söderhavet, Bali och Seychellerna är ofta sinnebilden av vad man vill ha och det kostar därefter.

Exempel på destinationer: Söderhavet, Mauritius, Seychellerna, Bora bora, Tahiti, Påskön, Antarktis, Australien, Nya Zeeland

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN