Klappat och klart!

avCecilia Bäcklund

Årets julklapp är en upplevelse, så passa på att ta tillfället i akt och ge bort ett paket vars innehåll garanterat kommer bli ihågkommet.

Här hittar du de perfekta paketen till stabila, djurälskande, flygintresserade eller djuplodande personer!

Till en stabil varelse

Att stå stadigt och stabilt här i livet är ofta något som uppmuntras. Men ibland kan det vara kul att testa på något annat. De här klapparna passar en person som inte har något emot när det svajar lite under fötterna:

Foto: upplevmer.se

Karlsson på taket

En vandring över Stockholms takåsar ger ett minst sagt annorlunda perspektiv på vår huvudstad. Utgår från det gamla riksdagshuset, 43 meter upp i luften och kostar från 420 kronor.

Takvandring

Foto: liveit.se

Livet som boll

Hoppa in i en gummimboll tillsammans med din kompis och upplev världen upp-och-ner, studsandes, hoppandes och tumlandes ute i naturen.

En garanterat omtumlande upplevelse för den som inte har anlag för åksjuka.

Finns bland annat i Stockholm och Jönköping och kostar 500 kronor.

Zorbing

Foto: liveit.se

En blöt och guppig färd

En gummiflotte på strömmande vatten blir en blöt och minnesvärd julklapp. Forsränning finns på flera olika ställen i Sverige, det här exemplet finns i Åre och kostar 750 kr.

Forsränning

Till grottmänniskan

Klappar för den som gillar att befinna sig under ytan. En förutsättning för mottagaren av de här upplevelserna är avsaknad av klaustrofobi ...

Foto: Falu Koppargruva

Utforska en gruva

Ta en guidad tur i djupet av Världsarvet Falu Koppargruva, känn doften av industrihistorien och Falu rödfärg. En rundvandring kostar 150 kronor och anordnas året runt.

Gruvvandring

Foto: liveit.se

Kryp som en mask

En krypande och ålande klapp som kan motivera till att inte äta för mycket av julbordet. På med pannlampan och utforska grottsystemet Kvarnbäckslabyrinten på baksidan av Åreskutan för 750 kronor.

Grottkrypning

Foto: Sala Silvergruva

En natt i underjorden

Trångt, mörkt och – mysigt. Spendera natten en svit i Sala Silvergruva, 155 meter under marken. Perfekt för den som i normala fall stör sig på högljudda grannar. Priset för två personers övernattning inklusive vickning och frukost är 3 750 kronor.

Grottsviten

Till den med högtflygande planer

För alla som någon gång drömt om en tillvaro uppe i det blå finns flera varianter av passande klappar, allt från att ”leka” pilot till att faktiskt flyga på riktigt. Plånboken (och hälsan) avgör vad som blir lämpligast.

Foto: liveit.se

Prova på livet som pilot

Greppa spakarna och flyg en Viggen, alldeles själv. Fast på låtsas. En flygtur i stridsflygsimulator kostar från 700 kronor.

Flygsimulator

Bo i bamseplanet

Att flyga jumbojet tillhör väl kanske inte vardagsbestyren för de flesta, men från och med januari 2009 kan man i allafall bo i ett. Då öppnar nämligen Arlandas mest spektakulära boende – ett vandrarhem i en ombyggd 747–200 från 1976.

Cockpit-sviten kostar 3 300 kronor, ett rum för max tre personer kostar 1 350 kronor och en bädd i sovsal 350 kronor.

Jumbo-övernattning

Foto: liveit.se

Till Top-Gun aspiranten

Den ultimata julklappen för alla flygintresserade som inte har något emot att lätta från marken – flyg jaktplanet English Electric Lightning i Kapstaden. Upplevelsen kostar 97250 kronor, och då ingår inte resan till Kapstaden.

Flyg stridsflygplan

Till djurvänner med äventyrslust

För den som behöver komma bort från stadslivet eller bara uppskattar ett liv i det gröna tillsammans med djuren, finns gott om julklappsalternativ.

Foto: liveit.se

Spana på nallen

Mors lilla olle är väl egentligen inte så liten, men kan vara nog så spännande att träffa på i verkligheten. För den som inte har problem med björnfrossa finns björnskådning och björnsafari i Hälsingland.

Från 2 285 kronor/person för ett dygn.

Björnskådning

Foto: Pernilla Wahlman

Umgås med kungligheter

På med vandringskängorna och ut i det gröna. Två dagar och en natt spenderas tillsammans med skogens konung.

Från 1 895 kronor/person.

Älgsafari i Västmanland

Foto: Maria Östlin

Fido drar på gnistrande snö

För djurvännen som gärna färdas fort i vacker natur, men helst låter någon annan göra slitgörat, är det perfekt att åka hundspann.

Från 600 kronor/person för en halvdag på fjället med hundarna och släden.

Hundspann