Bo som en fyrvaktare - här är fem tips

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Foto: adiekoetter / iStockphoto

Resa | Sverige

Havet, klipporna och fyren. Att hyra en fyrvaktarbostad passar perfekt för den som vill ha lite avskildhet. Här är fem fyrar du kan bo vid.

Förr var en fyrvaktares liv ett enskilt liv. En klippa, eller till och med en ö, några små hus, och så fyren. Det var verkligheten. Fyrvaktare är inte längre ett yrke i Sverige, automatiseringar har gjort yrket överflödigt. Men husen står kvar och utgör perfekta bostäder för den som söker lite lugn, och lite skönhet. Här är fem fyrar som du kan bo intill.

Segerstads fyr - Öland

På sydöstra Öland ligger Segerstads fyr med tillhörande fyrvaktarbostad som uppfördes 1883. Besökare kan antingen hyra hela bostaden eller enstaka rum. Här kan du njuta av utsikten från fyren som ligger ett stenkast från fyrvaktarbostaden, koppla av vid havet, eller undersöka det rika fågellivet på platsen.

Häradskär - Gryt

Ute i Gryts skärgård ligger den kala ön Häradskär. En fyr, tillhörande fyrbostäder, och inget mer. Året runt går det att hyra fyrvaktarbostäderna för att avnjuta lugnet, lyssna på havet och beundra fyren som uppfördes 1863 av Gustaf von Heidenstam.

Högbonden - Kramfors

Högt över bottenhavets vågor ligger Högbonden - ett boende i den gamla fyrvaktarbostaden på Höga kusten. Efter Kullens fyr i Höganäs är Högbonden den högst belagda fyren i Sverige och den har en lyshöjd på 75 meter över havet. 1909 uppfördes fyren och samtidigt byggde man även en linbana från stranden till fyren som används än i dag. Om du väljer att besöka platsen kan du bo i ett dubbelrum, ett 4-bäddsrum eller ett 6-bäddsrum, äta frukostbuffé i trädgården och njuta av utsikten.

Högbonden fyr ligger högt ovanför vattnet nedanför.

Foto: Petra Berggren

Garpen - Kalmarsund

1893 byggdes den första fyren på Garpen i Kalmarsund. Denna byttes dock ut mot en ny fyr i betong år 1934. Vid Garpens fyrplats kan besökarna i dag sova i de gamla fyrvaktarbostäderna, äta och dricka i restaurangen, och så gå upp i fyren för att se på utsikten såklart. Fyrplatsen ligger på en ö som är blott två meter över havet så vid högvatten krymper ön med cirka 30 procent. Från rummen garanteras även havsutsikt, så du kan sitta i rummet och se vågorna slå mot land och på sommaren går det att hoppa i bland vågorna från piren. På ön finns det flera små byggnader förutom själva fyren och fyrmästarbostaden. Bland annat ett skolhus, en tvättstuga och bodbyggnader.

Vinga - Kattegatt

Västerhavets sista utpost, det är Vinga med sin fyr från 1890. Hela ön är ett naturreservat och även om det finns de som arbetar på ön är det ingen som bor på platsen. Så var det dock inte förr. Evert Taube är en av personerna som har bott på ön under sin uppväxt, på den tiden var der fyra familjer som bodde på ön och deras barn hade en egen skola. Spåren från fyrvaktarnas tid finns kvar och det finns förutom en fyrmästarbostad även husen biskopsgården och prickskjulet på ön, och alla går att hyra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

Hus och hem

Sverige

MER OM RESA

16 öar att besöka i Sveriges alla skärgårdar

Solens, strändernas och vindarnas ö: Öland

Sveriges 100 bästa sommarcaféer