Barcelonas senaste skrytbygge

RESA

Lyxhotellet har förändrat stadens siluett

Foto: I änden av Barcelonas playa reser sig stadens nya landmärke och turistattraktion som ett gigantiskt ballongsegel av glas.

Glöm maratonrenoveringens La Sagrada Família.

Barcelonas nya turistattraktion heter W.

RESA har testat lyxhotellet som förändrat silhuetten på svenskarnas weekendfavorit.

Vodka martini shaken, not stirred.

Jag känner mig lite James Bond-cool när jag beställer en drink på 26:e våningen med utsikt över Barcelonas glittrande skyline.

Nytt, coolt och snyggt som om det vore på film.

Om agent 007 skulle vara sugen på en drink i en skybar skulle den garanterat intas här på hotell W.

Första W öppnade i New York

Det första W-hotellet öppnade i New York i slutet av 90-talet. Sedan dess har W:et knoppat av sig i ett 40-tal storstäder runt om i världen, men bara i Barcelona har man lyckats skapa ett helt nytt landmärke. I änden av den långa playan Barceloneta reser sig jättehotellet som ett gigantiskt ballongsegel av glas.

– Vi är i stan och hälsar på en kompis och kom bara hit upp för en drink, vi bor inte på hotellet, säger Tim Ennett, 50, från London och sippar på sin färglada dryck.

– Jag trivs här. Det påminner faktiskt om min favoritbar hemma, säger han.

– Ja, men det finns inget ställe som har den här utsikten i London. Jag gillar vyn över stan och bergen, säger Caroline Knight, 49.

W vill vara lyxigt och rock n’ roll på en och samma gång.

Överallt utom i rummen spelas musik. Som mest arbetar tre dj:s samtidigt. En i skybaren, en vid poolen och en i den vardagsrumslika lobbyn.

Dyraste rummet – inget för rockstjärnor

Hotellets värstingsvit är 300 kvadratmeter stor och kostar 10 000 euro (cirka 90 000 kronor) per natt. Här finns en stor terass mot havet, kök, ångbastu, jacuzzi, utsikt i alla väderstreck och egen vip-avdelning i hotellets poolområde. Sviten har tre sovrum varav ett ligger lite avskilt.

– Här kan till exempel din bodyguard eller nanny bo, säger Marie Terese Pachmann, som visar oss runt på hotellet.

– Det är mest vd:ar, shejker och ryssar som hyr det här. Inte ens rockstjärnor har råd med vår Extreme Wow Suite.

RESA får dock nöja sig med ett vanligt Fabulous room, det näst billigaste för cirka 2 300 kronor natten exklusive frukost, med utsikt mot havet och Barcelonas citykärna.

Stram design, väggdelar av frostat glas och neonbelysning under sängar och bakom paneler. Allt i rummet är precis så som man kan förvänta sig av ett modernt hotell. Möjligen är sängen för mjuk. Kanske är det därför som jag vaknar lite för tidigt på morgonen efter en sen kväll i skybaren. Jag sträcker mig efter närmaste knapp på sängens panel. Det surrar till och gardinerna dras sakta åt sidan. Utanför panoramafönstret har en blodröd sol just klivit upp ur havet. Staden glöder i morgonljuset.

Cool design, ett ambitiöst spa och rock n’ roll-attityd till trots, det är för utsikten före frukost man checkar in på W i Barcelona.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Fler hotelltips

Budget

Hostal Fernando är både vandrarhem och pensionat. Det är nyrenoverat och man har både dubbel- och familjerum. Ligger på en liten bakgata nära Ramblan. Dubbelrum cirka 600 kr.

C. Ferran 31.

www.hfernando.com

Kabul Backpackers är ett av Barcelonas populäraste vandrarhem. Fyra, åtta eller tio bäddar per rum. Pris från 140 kr/person.

Plaça Reial 17.

www.kabul.es

Ska du stanna lite längre kan det vara smart att hyra en lägenhet. Prisexempel: 60 kvadratmeter med fyra bäddar från cirka 900 kr/natt mitt i stan (Gòtic).

www.apartmentsramblas.com

Mellan

Praktik Rambla är av många byggnader i L’Eixample som förvandlats till ett häftigt boutiquehotell. Det är högt i tak och dignar av stuckaturer. Frukosten är dock ingen höjdare. Dubbelrum cirka 780 kr.

Rambla de Cataluña 27.

www.hotelpraktikrambla.com

Gbb Hotel 4 Barcelona är stort, snyggt, modernt och ligger nära stranden. På gränsen till lyx, men har erbjudanden på dubbelrum för cirka 900 kr.

C. Doctor Trueta 164.

www.gbbhotels.com

Hotel España bjuder på klassisk katalansk atmosfär nära Ramblan. Bra restaurang. Dubbelrum från cirka 850 kr.

Carrer Sant Pau 9–11.

www.hotelespanya.com

Lyx

Omm levererar femstjärning lyx nära La Sagrada Família. Snygg, ren design. Dubbelrum från 2 300 kr.

Rossello 265.

www.hotelomm.es

Från utsidan är Hotel Arts Barcelonas fulaste byggnad, men vad gör det när du kan få ultralyx med havsutsikt på insidan för 17 392 kr/natt (utan frukost).

Ptg Marine 19–21.

www.hotelartsbarcelona.com