”Största fördelen är friheten”

Av: 

Monica Karlstein

Resa | Sverige

Allt fler svenskar skaffar husbil – häng med familjen Seldén på vägarna

För fyra år sedan hyrde familjen Seldén en husbil i USA.

Det var kärlek vid första motorvägsmetern.

I dag semestrar de allra helst med sin nyköpta husbil inom Sveriges gränser.

– Kombination barn och husbil är helt perfekt, vi vuxna behöver inte göra avkall på våra intressen – allt går att kombinera så att alla i familjen blir nöjda, säger mamma Annette Seldén, 43.

När familjen stuvar in sig i husbilen och drar iväg på semester snålas det inte på något – trots att campingsemester ofta förknippas med simpelt leverne. I den nio meter långa husbilen har barnen sin egen legohörna, dubbelsäng med satellit-tv och i köket lagas favoritmiddagar, kladdkaka till dessert och frysen är full med glass. Längst bak i husbilen, i ett utrymme som kallas garaget, förvaras barnens cyklar och leksaker.

– Med på resan är till och med barnens husdjur – marsvinet Svante. Under resan förvaras han i en liten bur i duschutrymmet och när vi stannar tar barnen på honom koppel och rastar honom i gröngräset, berättar Annette.

Perfekt för barn

För fyra år sedan åkte Annette, hennes man Egon, deras då treåriga dotter Thilda och ettåriga son Emil till USA. Den hyrda husbilen var förutsättningen för att den långa resan till västkustens nationalparker skulle bli av.

– Det var bästa sättet att resa med så små barn för att slippa packa ur och in i en bil varje dag. Dessutom var det perfekt att kunna stanna var som helst när barnen var hungriga eller när det var dags för blöjbyte.

Tillbaka i Sverige köpte de sin egen husbil. Sedan dess har de husbilat runt Skandinavien och bland annat besökt Legoland och Astrid Lindgrens värld. Men mest av allt lockar naturen.

Paddla kajak

I sommar beger sig hela familjen till de norska fjordarna med ett par kajaker fastspända på taket. Där ska Thildas första alldeles egna kajak provpaddlas.

– Största fördelen är friheten. Vi har all mat med oss och lagar det vi själva tycker om. Det blir mycket billigare än om man ska gå ut och äta och gör att vi kan resa mycket mer eftersom vi har ett billigt boende och låga matkostnader på semestern.

Redan nu drömmer de om den stora resan de har framför sig nästa sommar.

– Då skeppar vi över husbilen till Island och reser runt i vulkanlandskap bland gejsrar och varma källor. Där finns mycket att se, säger Annette som arbetar som naturfotograf.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige