Här är årets nya bilder på ishotellet

Världsberömda hotellet i Jukkasjärvi har skapats igen

2500 ton is och 34 konstnärer från jordens alla hörn. Det är vad som krävts för att skapa senaste upplagan av världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi.
Årets konstnärer har hämtat inspiration från naturen för att skapa en sagovärld för gästerna.
– Den här vintern kommer gäster kunna uppleva magiska miljöer, och utforska allt ifrån djupa hav till skogar och himlafenomen av is, säger Arne Bergh, konstnärlig ledare på Icehotel.

34 konstnärer från 13 olika länder har valts ut av en jury för att skapa de gnistrande rummen och salarna på Icehotel bestående av is och snö.

All is kommer från Torne älv och skördas i mars för att sedan ligga nedkyld tills det är dags att bygga hotellet som varje år uppstår i ny form.

Konstnärsteamen, som har valts ut bland 150 sökande, har spenderat två intensiva veckor i Jukkasjärvi innan öppningen för att bygga hotellet som håller öppet mellan 14 december och 13 april.

Tillsammans med ett byggteam, konstnärssupport, isproduktion och ljusdesigners har de jobbat hårt för att bygga hotellet som består av 15 issviter, en ceremonisal avsedd för bröllop och andra högtider samt en isbar.

Vill lyfta klimatfrågan

Flera av årets rum är inspirerade av naturen. ”Spruce woods” av Christopher Pancoe och Jennie O’Keefe är inspirerat av de kanadensiska skogarna och inrymmer bland annat en lägereld och en tältplats. Jonathan Green har tillsammans med dottern Marnie Green gjort rummet ”The Living Ocean” som vill lyfta klimatfrågan. Rummet är ett hav i miniformat fyllt med undervattensvarelser, koraller och snäckor.

Utöver issviterna på säsongshotellet erbjuder Icehotel även 20 isrum och 72 vanliga hotellrum med värme som har öppet året runt.

De flesta gästerna stannar i tre dagar och övernattar en natt i isrum och övriga nätter i vanligt rum.

Förutom upplevelsen att bo i en isvärld för några dagar väljer många gäster att åka hundspann, se på norrsken, testa isskulptering och åka skoter under vistelsen.

Skapa en issvit

Vill du vara med och skapa ett rum på Icehotel? I slutet av januari kan du skicka in ditt bidrag för nästa års version. Vinnarna presenteras under sommaren 2019.

- Vi fäster inte vikten vid den sökandes professionella bakgrund eller tekniska färdigheter vid juryn, utan vårt fokus är konceptet. Idén måste vara originell och utmana den etablerade idén om vad iskonst anses vara. Om din idé är bra så bidrar vi med verktygen och kunskapen för att den ska bli verklighet, säger Arne Bergh.

Priset för att bo på Icehotel för två vuxna under vintern 2018/19 startar från 1549 kronor för ett varmt rum och 2354 kronor för en issvit.

Icehotel i siffror

  • Icehotel är helt och hållet gjort av snö och is från Torne älv, Sveriges största nationalälv.
  • Det årliga hotellet tar form under 12 veckor mellan oktober och januari, och smälter sedan tillbaka till älven i april.
  • Den totala mängden is som används av hotellet motsvarar tio sekunders vattenflöde i Torne älv.
  • De ikoniska kristallkronorna bär 1 000 iskristaller som skulpteras för hand.
  • Det huvudsakliga byggmaterialet är “snis” (en mix av snö och is). 30 000 kubikmeter – eller motsvarande 110 miljoner isglassar - används för att göra golv, tak och väggar till hotellet.
  • Utav 150 ansökningar antas 15 konstnärsteam som bjuds in att skapa sitt svitkoncept.

Fakta: Icehotel

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE