Som London – med sandstrand

RESA

Englands hetaste badort Brighton ligger bara en timme från huvudstaden

Foto: "Mysigare än London" tycker Louise Allen.

Brighton kallas ofta för ”London-by-the-sea”. Det är ett passande namn.

Få kuststäder lyckas kombinera traditionell brittisk charm med trendiga klubbar och alternativ shopping lika suveränt.

När solen skiner tycks alla vallfärda hit – för Englands äldsta badort har aldrig varit hippare.

Foto: För nionde året. Rose Miller är i Brighton med sin syster och man, för nionde året i rad.

Redan mot slutet av 1700-talet började omvandlingen från obetydlig fiskeort till badort.

I dag blandas barnfamiljer, pensionärer och språkstuderande med kändisar, trendmedvetna och nyinflyttade Londonbor mitt i karriären.

Dessutom finns, i stadsdelen Kemp Town, Englands största gay-community. Det är denna mix av människor som gör att Brighton ibland påminner om London.

– Människorna är väldigt toleranta och öppna här. Man tillåts vara annorlunda fast det är en så liten stad, menar Louise Allen, 24, som pluggar Visual Art på Brightons universitet.

– Folk ser inte snett på dig för att du är homosexuell eller klär dig som en cyberpunkare med plast i håret. Den största skillnaden är att det är mysigare och lugnare här än i London. Och så finns ju havet här.

De senaste åren har Brighton hypats rejält i brittisk press. Nya barer och restauranger slår upp portarna titt som tätt och en hel del kändisar – nu senast Paul McCartney – har hittat hit. Smarta Londonbor flyttar också hit och pendlar till sina arbetsplatser för att slippa storstadsstressen – resan tar bara 50 minuter.

Den typiskt brittiska badortskänslan finns trots alla förändringar kvar. Och det är tack vare den som Brighton behåller sin oemotståndliga charm.

På förmiddagen är det lugnt nere på stranden. Havet skimrar i morgonsolen och fiken längs strandpromenaden är ganska tomma.

Några barnfamiljer har satt upp sitt parasoll på stranden och ett par pensionärer sitter bekvämt tillbakalutade i ett par typiska blåvita solstolar.

– Vi har varit här på semester varje sommar de senaste nio åren och har fått många vänner. Det är mysigast på förmiddagarna när det är lugnt på stranden, tycker Rose Miller, 76, som är här med sin man och sin syster.

Vid lunchtid vaknar dock strandpromenaden till liv. Turister strömmar från tågstationen, kaféborden fylls, en gatumusikant spelar didjeridoo och karusellen på stranden överhopas av barn i alla åldrar.

Sorlet av skratt och prat överröstas då och då av den skräniga musiken från Brighton Pier, ur högtalarna strömmar kärleksballader, en och annan Beatleslåt och drypande Elvisklassiker.

I dag är Brighton Pier, tillsammans med den nedbrunna och stängda West Pier, stadens mest kända landmärke och hyllad i all sin kitchiga glans.

Vad vore Brighton utan dem? Här finns fish and chips-hak som noggrant övervakas av hungriga fiskmåsar. Här finns också enarmade banditer, små turistshopar och stånd som säljer glass eller flottiga munkar.

Längst ut ligger nöjesfältet med karuseller, berg-och-dalbanor, spelhallar och pubar.

Hela piren går i turkost och vitt, precis som resten av strandpromenaden.

Lägg till det pensionärer i blommiga solhattar och pojkar i skoluniformer och du inser att nej, mycket mer brittiskt än så här blir det inte.

– Ibland känns det som man förflyttas bakåt i tiden, skrattar Louise Allen och förklarar att piren ger henne en förnimmelse av femtiotalet.

– Jag brukar sitta här och drömma ibland på seneftermiddagarna. När solen gått ner träffas många av oss konststudenter nere på stranden med några backar öl och festar och grillar, berättar hon.

Brightons andra sida märks framförallt när man lämnar stranden bakom sig och går in mot stan till de mysiga shoppinggränderna North Lanes.

Här samsas trendiga klädbutiker med en uppsjö av organiska hälsokostaffärer, kul inredningsbutiker och häftiga fik.

På inomhusmarknaden Snoopers Paradise kan man fynda bland väl utvalda andrahandsprylar. En femtiotalsvas av märket Arabia kostar runt hundralappen, en häftig sextiotalsklänning runt tvåhundra.

I affären Vegetarian Shoes kan man som namnet antyder köpa skor som inte är gjorda av skinn. Utbudet påminner om det i London, men i mindre skala och i många fall lite billigare.

När solen går ner och stränderna töms skakar Brighton loss och visar sin vilda sida. Det intensiva nattlivet gör att partysugna vallfärdar hit på helgerna.

Här finns över 300 pubar och strandpromenaden kantas av stora klubbar som Concorde, trendiga barer och en och annan pub där lokala band spelar.

För en mysig start på kvällen, ta en Freedom Lager på Earth And Stars. Pubens hela sortiment, från urvalet av vin och öl ner till utvalda tilltugg och cigaretter, är ekologiskt producerat. Stället är typiskt för Brighton; här håller hippies, pensionärer, barnfamiljer, konststudenter och en och annan turist till i en och samma pub.

Läs också:

Hanna Nova Beatrice

ARTIKELN HANDLAR OM