Mannen med 156 penisar att visa upp

Sigurdur driver ett snoppmuseum - mitt i Reykjaviks shoppingkvarter

1 av 3 | Foto: KALLE CARLSSON OCH SIMON LUNDH
Sigurdur Hjartarson är stolt över alla sina penisar. En av dem han är mest nöjd med att ha fått till sitt museum är isbjörnspenisen som han gärna visar upp. På väggen bakom hänger penisar från olika valar.

Bland butikerna i Reykjaviks shoppingområde ligger ett mycket udda museum.

Dörrhandtaget är en penis karvad i trä, telefonen likaså och lamporna är tillverkade av tjur-testiklar.

- Och jag har precis lagt vantarna på en späckhuggarpenis. Ett väldigt vackert exemplar, säger intendenten Sigurdur Hjartarson, 62.

I över sex år har han drivit The Icelandic Phallological Museum (fallos = avbildning av erigerad penis) på en bakgård vid Laugavegur, Reykjaviks shoppinggata.

Hur får man idén till ett sådant museum?

- När jag var en liten pojke och bodde på landet så gjorde vi piskor av torkade tjurpenisar. Där någonstans tror jag att intresset för detta med fallologin föddes.

Sigurdur visar vägen in i hjärtat av museet. Han stannar framför en snörlik sak på väggen. Här hänger det första exemplaret i museets historia. En piska från 1974, tillverkad av en tjurpenis.

När vi hälsar på i museet befinner sig ett halvt dussin nyfikna besökare här. Fnissandet blandas med skeptiska blickar, men det är ju inte var dag man är omringad av hundratals däggdjurslemmar i alla tänkbara (och otänkbara) storlekar.

Totalt finns här 156 penisar från 43 däggdjursarter. Men kronan på verket saknas fortfarande.

- Vi har inget exemplar från en människa än. Men vi har fyra framtida donatorer, säger Sigurdur och pekar på donationskorten på väggen.

Donatorerna är tre medelålders män från England, USA och Tyskland, samt en 87-årig islänning, förgrundsfigur inom isländsk turism som vill bli först att föreviga sina genitalier.

Glasbehållarna som fyller rummet till brädden gör att det känns som man är i en galen professors laboratorium. Det enda som fattas är de kokande provrören och bunsenbrännarna.

Men Sigurdur själv framstår inte som något annan än en man med ett något

annorlunda intresse.

Någon favorit har han inte, en isbjörns-penis verkar dock ligga honom varmt om hjärtat. Han har bara betalat för två exemplar, alla andra har han fått från bland annat valstationer, slakthus och bondgårdar. Det mesta härstammar från Island.

Den som vill ha med sig ett minne hem från museibesöket kan köpa någon av alla de träsouvenirer som Sigurdur Hjartarson själv snidat till. Här finns grillpinnar, paraplyer, tandpetshållare, skohorn, ordförandeklubbor, bestick, hopprep - allt i formen av... ja, just det!

Fakta: Penismuseet

Så tar du dig till Island

Kalle Carlsson , Simon Lundh , resa@aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM