På topp - i världens högsta skyskrapa

RESA

På utsiktsdäck i 508 meter höga Taipei 101 ligger Taiwans huvudstad för dina fötter

Foto: Fakta: TAIPEI 101 Höjd: 508 meter. Högsta våningsplan: 438 meter. Snabbast hiss: 60 km/t. Klarar vindstyrkor på upp till 60 meter per sekund. Kostade nära 13 miljarder svenska kronor att bygga.

Det suger i öronen och magen byter plats med svalget.

35 sekunder senare stannar hissen och den unga kvinnan som sköter knapparna lyser upp i ett stort vitt leende.

-Ladies and gentlemen, välkomna till den åttionionde våningen i Taipei 101.

Foto: Det är ensamt på toppen. En vakt patrullerar på 91:a våningen. Högre än så kommer inte besökare.

Vi tumlar ut och viftas i riktning mot panoramafönstren av ivriga guider. Jag har aldrig haft anlag för svindel, men när så gott som hela Taipei breder ut sig för fötterna kittlar det till av illamående i magtrakten. Bilarna som pilar kors och tvärs på gatorna 382 meter ner ser obehagligt små ut. Det ska väl kännas att titta ner från världens högsta byggnad.

Taipei 101 stod färdig 2004. 101 våningar och 508 meter högt snuvade Taiwans skyskrapa Petronas Towers i Kuala Lumpur på världsrekordet med 56 meter. Besökare åker upp med ännu en rekordhållare - världens snabbaste hiss. Med en hastighet på 60 kilometer i timmen tar färden till 89:e våningen 35 sekunder.

Men frågan är hur länge Taiwan får stå kvar på förstaplatsen. I Dubai smids planer på att bygga Burji Dubai, som ska bli hela 800 meter högt. Välkommen upp den som vågar.

När jag står i observatoriet på Taipei 101:s 89:e våning känns det inte så lockande att fortsätta nästan 400 meter till.

Förutom utsikten över Taipei och Taiwans blånande berg har observatoriet allt som en nyfiken turist kan önska. Bland annat går det bra att hyra en liten filmkamera i en halvtimme och sedan få sin egen "Taipei 101-film" bränd på dvd.

Från observatoriet kan man sedan ta trapporna upp till 91:a våningen (438 meter upp) och promenera ett blåsigt varv utomhus. Jag spejar genom det kraftiga staketet men ser inte mycket, förutom att något, förhoppningsvis inget viktigt, på utsidan har rostat ganska rejält. Taipei 101 måste kunna stå emot de tyfoner och jordbävningar som ofta drabbar Taiwan. Lösningen blev toppmodern konstruktionsteknik med inslag av kinesisk vidskeplighet.

Den mest spektakulära anordningen är det stålklot som "hänger" mellan 92:a och 87:e våningen. Klotet är en balansdämpare som väger 660 ton, och genom att svänga några centimeter i sidled kan det reducera upp till 40 procent av skyskrapans rörelser som väder, vind och naturkatastrofer kan ge upphov till. Taipei 101 består av åtta sektioner med åtta våningar i varje. Åtta är ett lyckotal, som enligt kinesisk tradition står för välstånd och framgång. Varje sektion är smalare i botten än i toppen, och på så sätt liknar formen ett bamburör. Bambun är en växt som står för ungdom och långt liv.

Efter att ha tittat ut och ner i alla väderstreck tar vi världens snabbaste hiss igen.

Den går lite långsammare på nervägen.

Karin Wik

ARTIKELN HANDLAR OM