Bråket ombord kan kosta en halv miljon

Resa | Flyg

"Problemet är att folk tar med sig sprit och dricker i smyg"

Den berusade 44-årige mannen slogs och hotade alla ombord. Planet från Arlanda till Bangkok tvingades vända.

Nu riskerar mannen böter och krav på flera hundra tusen kronor.

DYR ILSKA På bara några dagar orsakade två personer panik på två olika flygningar. Först löpte en 44-årig svensk amok på ett Thai Airways-plan, som senare tvingades vända. Sedan hotade en kvinna att öppna kabindörren på ett SAS-plan. Bilden är arrangerad.
DYR ILSKA På bara några dagar orsakade två personer panik på två olika flygningar. Först löpte en 44-årig svensk amok på ett Thai Airways-plan, som senare tvingades vända. Sedan hotade en kvinna att öppna kabindörren på ett SAS-plan. Bilden är arrangerad.

Det var på en Boeing 747 som var på väg från Arlanda till Bangkok som mannen började bråka. Till sist var övriga passagerare tvungna att övermanna och hålla fast 44-åringen.

I det läget beslutade kaptenen att vända tillbaka till Arlanda där mannen togs om hand av polis. För att kunna landa tvingades han dumpa cirka 60 ton bränsle från planet.

Vad händer nu?

- Polis och åklagare tittar på fallet "ur ordningssynpunkt" här i Sverige. Men om Thai kräver ersättning för flygbränsle (cirka 500000 kr), nya landnings- och startavgifter så måste sannolikt de kraven ställas och avgöras av domstol i Thailand, säger Magnus Axelsson, enhetschef på Luftfartsstyrelsen.

I söndags var det återigen dags. En kvinnlig passagerare försökte öppna en kabindörr ombord på ett SAS-plan från Zürich. Hon togs om hand av polisen på Kastrup efter landning.

- Jag kan inte erinra mig när vi tvingades avbryta en flygning på grund av hot eller stökigheter ombord. Däremot har polis tagit hand om personer efter landning. men fallen blir färre och färre. Jag tror att det beror på att vi utbildar vår personal så att de kan handskas med "besvärliga" personer, säger Tom Espe Hansen, säkerhetschef på SAS.

Super i smyg

Mytravel, som flyger charterresenärer från Skandinavien, utbildar också personalen för att kunna hantera besvärliga passagerare.

- Problemet är ofta att folk har med sig egen sprit och dricker i "smyg", säger Mytravels informationschef Torben Andersen.

Hur kommer det sig att berusade personer över huvud taget släpps ombord?

- En person kan hinna bli berusad mellan incheckning och innan planet lyfter, säger Stefan Nylén, vakthavande befäl vid polisen på Arlanda.

-Det är för övrigt helt upp till flygbolaget att avgöra vem som får följa med planet och inte.

Han påpekar också att det inte enbart är alkohol som kan orsaka problem.

- Det är svårt för personalen att vid incheckning avgöra om en person lider av en psykisk störning och riskerar att bli bråkig.

-Rent generellt gör vi inte fler ingripanden mot stökiga passagerare än tidigare, säger Stefan Nylén.

Tidigare artikel:

Aftonbladet 22 januari:

En stökig flygfylla kan ge dig fängelse

Vi har också levt rövare i luften

Sture Olsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Flyg

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg