Turkiet planerar att bygga världens största flygplats

Brädar Kina i kampen om flest passagerare

Världens största flygplats ska byggas i Istanbul.
Världens största flygplats ska byggas i Istanbul.

Förra året kom nyheten att Kina bygger världens största flygplats i Peking, Beijing Daxing International Airport. Nu kommer beskedet att Turkiet planerar att bygga en ännu större flygplats i Istanbul.

Den nya flygplatsen skulle få kapacitet för 150 miljoner passagerare om året, säger Turkiets transportminister Binali Yildrim. Det är 20 miljoner fler passagerare per år än den kinesiska.

Turkisk media har rapporterat att ett antal lokala och utländska bolag, inklusive turkiska TAV Airports och det holländska flygplatsföretaget Schiphol Group är intresserade av att investera i flygplatsen. Prislappen för projektet ligger på cirka 60 miljarder kronor och första etappen av bygget ska vara klar 2017.

Turkiet blir internationell knutpunkt

Projektet är en del av den turkiska regeringens plan att göra Turkiet till en internationell knutpunkt.

Utöver flygplatsen ska Istanbul få ett höghastighetståg till Ankara, en tredje bro över sundet Bosporen och en ombyggnad av stadens mest kända torg - Taksim Square, skriver The Telegraph.
Än så länge är Hartsfield-Jackson i Atlanta den största flygplatsen i världen sett till antal passagerare - 90 miljoner under 2012, skriver adelaidenow.com. Ytmässigt förblir King Fahd International Airport i Damman störst, den är med sina 780 kvadratkilometer lika stor som halva Öland.
 

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN