Maxa strandlivet på somriga Gotland

Resa | Sverige

Gotland är ett av landets bästa resmål för badsugna. Här väntar kilometerlånga ­sandstränder, vattenfyllda kalkbrott, lugna klapperstensstränder och undangömda bad­vikar.

Resa guidar till öns bästa stränder – och tipsar om hur du maxar dina stranddagar.

Tofta - alltid bra after beach-röj

En av Gotlands – och hela Sveriges – bästa stränder. Tofta hör till stränderna som alltid hamnar i toppskiktet när svenska folket får rösta på sina ­favoritplayor. Det är inte svårt att förstå varför: den är lång, bred och kantad av sanddyner som fungerar som naturliga vindskydd. Vattnet är långgrunt och ­barnvänligt. Här finns också alla faciliteter: restaurang, kafé, beach­volleyplan, vattenrutschbana, camping och uthyrning av bland annat solstolar och trampbåtar.

Här kan man också räkna med bra after beach-röj hela ­sommaren. På den södra delen av stranden samlas många ungdomar, medan ­barnfamiljerna ofta dras till den norra delen.

Tips: Ta med picknickkorgen. Köerna ringlar ofta långa till strandrestaurangerna och ­kioskerna under högsäsong. Ladda med matsäck i någon av matbutikerna i Visby i stället eller köp ostar, nybakat bröd och andra delikatesser på Wisby Ost.

Missa inte: I Västergarn, fem minuter från Tofta, ligger Hotel Stelor, ett av Gotlands charmigaste hotell. Hotellrestaurangen Stelor ­Kitchen är ett måste för både matnördar och inredningsintresserade. Den gamla ladan är ­inredd med en blandning av patinerade vintage­möbler och loppisfynd och det mesta är till salu. I ladan bjuds det också på film­visningar och spelningar med kända artister under sommaren.

www.stelor.se

Holmhällar, Burgsvik - lugnt tempo med vacker omgivning

Den här långgrunda sandstranden på halvön Storsudret längst i söder ligger oerhört fint, omgiven av raukar och tallskog. Kanske är det de vackra omgivningarna och det lugna tempot som har gjort stranden till en konstnärsfavorit. I närheten ligger pensionatet där filmen ”Pensionat Oskar” spelades in. Det stoltserar med att inte erbjuda några som helst aktiviteter och att hela 85 procent av gästerna är stammisar. Den trognaste gästen har visst varit där 50 somrar i följd.

Tips: Storsudret är litet, så välj sida efter hur vindarna blåser. Vattentemperaturen skiftar också med vindarna. I närheten finns fina, alternativa badplatser som Skvalpvik och Faludden.

På Pensionat Holmhällar serveras lunch i form av traditionell husmanskost: sill och potatis, rödspätta och köttbullar. Allt till facila priser, i hel- eller halvportion.

www.holmhallar.se

Missa inte: Vid Holmhällar finns ett av Gotlands vackraste raukfält.

Ekeviken - en paus från folktäta grannen

Lugna Ekeviken är ett bra alternativ när närbelägna Sudersand känns för folktät. Här är vattnet långgrunt med fin sandbotten, vilket gör det till en perfekt barnfamiljstrand. Stranden är också populär bland vindsurfare.

Tips: Om det är blåsigt på Sudersand kan det vara betydligt lugnare här, och vice versa. Utöver toaletter finns inga faciliteter, så glöm inte att ladda ­picknickkorgen.

Missa inte: Att stanna hos Sylvis döttrar på vägen hit. Kaféet ligger ­strategiskt på vägen mellan Fårös bästa stränder och lockar med Gotlands smörtätaste bullar. Systrarna Blochmann (Sylvis döttrar) frestar även med saffranspannkaka och matiga smörgåsar. Men räkna med att kön kan ringla långt utanför bageriet soliga dagar.

sylvis.dinstudio.se

Ljugarn – klassiker med ­idylliska fiskemöjligheter

Den klassiska badorten Ljugarn har varit en ­populär turistort ända sedan början av 1900-­talet. Den ­kilometerlånga stranden är en av de finaste längs sydost­kusten. I den ena änden finns restauranger, kafé och ­minigolf. I den andra finns ­Vitvär, ett av Gotlands mest idlylliska fiskelägen, och längre norrut ligger raukfältet Fol­hammar.

Tips: I närheten finns mindre turisttäta strandalternativ som Grynge, Sjauster och Herte.

Avsätt gärna lite tid för att upptäcka Närsholmen, ett av Gotlands vackraste områden. Vägen dit kantas av gårdsbutiker, kaféer och gallerier.

Missa inte: En fika på anrika kaféet Espegards i ­Ljugarn. Välj mellan exempelvis saffranspannkaka med salmbärssylt och frasiga, jordgubbstoppade wienerbröd. Köp gärna med Espegards klassiska gotlandslimpa hem.

Sudersand – som en Medelhavsstrand

Den fem kilometer långa sandstranden är en av Gotlands bästa och populäraste. Vissa hävdar att Sudersand är minst lika fin som många av stränderna runt Medelhavet. Här finns alla bekvämligheter och gott om förströelse för den som tröttnar på att pressa på stranden. Exempelvis minigolf, lekplats och tennisbanor.

Tips: Om det är trångt nedanför campingen – och det är det soliga sommardagar – så är det ofta glesare mellan handdukarna längre ut mot kanterna.

Under högsäsong kan det vara långa köer både för att komma ut på Fårö på morgonen och tillbaka till Gotland på kvällen. Åk gärna hit tidigt för att få ut mer av dagen, och stanna kvar på Fårö till lite senare på kvällen. Njut av en kvällspicknick på stranden i stället för att se solen gå ner från en bilkö.

Missa inte: Att stanna till vid kultstället Kutens bensin. Dagtid kan man äta crepes, titta på rostiga amerikanare och lyssna på 50-talsrock i jukeboxen. Kvällstid förvandlas Kutens lada till Gotlands häftigaste nattklubb, ofta med svenska rockabillyband eller internationella soulstjärnor på scen. En återkommande tradition är Elvis Death ­Party, som firas med liveband den 14 ­augusti varje år.

www.kuten.se

Norsta aurar – hemlig poppis bland nakenbadare

Mellan Fårö fyr och Skär ligger den här långa, fina naturstranden där det är lätt att hitta en egen sandplätt. Norsta aurar är inte längre Fåröbornas egen hemlighet, men det är fortfarande relativt få som hittar hit. Stranden är populär bland nakenbadare.

Tips: Här finns inga faciliteter, så ta med matsäck.

Missa inte: Att köpa nyskördade grönsaker i gårdsbutiken vid Gåsemora på vägen hit. Du räknar själv ut vad du ska betala och lägger pengen i en liten låda. Här finns också fina rum att hyra.

www.gasemora.se

3 x sandfritt

Blå lagunen – gammalt kalkbrott på norra Gotland fyllt med algfritt vatten som är så turkost att det känns som att bada i sydligare breddgrader. Det blir snabbt djupt, så håll koll på barnen.

Furillen – stenig strand vid det gamla kalkbrottet på halvön Furillen på nordöstra Gotland. I den gamla fabriken finns numera lyxiga designhotellet Furillen, med gourmetrestaurang, läcker industridesign och eremitkojor.

Sigvalde träsk – 16 meter djup insjö med bryggor, hopptorn och gräsytor. Eftersom sjön är liten så blir vattnet varmt tidigare här än vid havsbaden. Stanna gärna till på Etelhems Krukmakeri för att fika eller fylla kylväskan på vägen hit. Eller lyssna på livemusik och äta grillat lamm på vägen hem.

Annika Goldhammer/Daniel Ohlsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

Gotland

Resa | Gotland

MER OM RESA

Magiska Gotland – naturen, havet och historien

25 fina guldkorn att njuta av på Gotland

6 kaféer du inte får missa på Gotland

Gotlandstips: Så maxar du din semester på ön

Här är Sveriges bästa stränder

Listan - här är Sveriges bästa stränder

10 platser att besöka på Gotland

Kroatiens bästa bad: Dalmatiens stränder

Europas 5 mest instagramvänliga stränder

Listan: Här är Kanarieöarnas bästa stränder

Skandinaviens bästa stränder – 10 favoriter

Semestra med rabatt – så kommer du billigt undan på sommaren

5 bästa stränderna på Mallorca

Platser du inte vill missa i Skåne i sommar

Split – en stad för bad

Hyra stuga i Sverige – allt du behöver veta

Upptäck Gotlands allra vackraste

Fantastiska stränder och vandringsleder i Skåne

Höga kustens vackra vyer

Här är 36 mysiga sommarkaféer i Sverige

Tre tips till världens mest romantiska resmål

Badplatser i city - här är 19 favoriter

Split – mysig stad och vacker badort i Kroatien

Upptäck Greklands svar på Toscana