”Sluta utnyttja djuren, turister”

Ny kampanj ska få oss att förstå lidandet

Brukar du skratta åt den lilla cyklande apan eller boka in en ridtur på en elefant på semesterresan?

Snälla, sluta med det, manar djurskyddsorganisationen World Animal Protection, som nu startat en världsomfattande kampanj för djurvänlig turism.

Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig World Animal Protection Sverige.
Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig World Animal Protection Sverige.

Vi har alla sett dem under semesterresan; djuren som uppträder på gatan, djuren vi kan fotograferas med, djuren vi kan klappa eller rida på.

Det vi inte alltid vet – eller kanske väljer att inte se – är hur illa djuren far. Vilda djur i fångenskap tränas ofta med plågsamma metoder. Tigrar drogas för att turister ska kunna fotograferas med dem, delfiner får magsår av stress, elefanterna blir kedjade och slagna för att lyda.

Liv i fångenskap

Det vill den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection ändra på – och inte minst få oss turister att sluta ta del av.

– Vi vill visa på lidandet de här djuren utsätts för och hur illa de här vilda djuren far av ett liv i fångenskap, säger Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig World Animal Protection Sverige.

En stor intervjuundersökning som organisationen gjort visar bland annat att mer än var femte turist tittat på en show med vilda djur på semesterresan, och att ungefär hälften tycker att det är ok att rida på elefanter, krama om eller bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur.

Öka kunskapen

– Så mycket handlar om att sprida kunskap, säger Elisabeth Tjärnström. Vi vill få turister att tänka sig för när man är ute och reser, så att man inte stödjer den här industrin. De flesta människor vill ju komma nära djuren för att de älskar dem – och just därför ska man avstå.

World Animal Protection jobbar även gentemot resebranschen och företag som fortfarande erbjuder den här typen av aktiviteter, som till exempel elefantridning och tigerparker. Och responsen är hittills positiv. Nyligen beslöt exempelvis researrangörerna Albatros och Lotus Travel att deras utbud inte längre ska innehålla någon underhållning där vilda djur ingår.

5 värsta attraktionerna

Världens värsta attraktioner med vilda djur, enligt World animal protection:

1. Elefantridning

Elefantungar tas från sin mamma när de bara är några månader gamla eller föds upp i fångenskap. De isoleras, svälts och blir slagna med elefantkrokar för att knäckas och underkasta sig människor. Omkring 16000 asiatiska elefanter lider i fångenskap över hela världen.

2. Fotografering med tigrar

För att tigrarna ska vara säkra för människor tas tigerungar tidigt från sina mammor och straffas om de inte lyder. Villkoren för djuren i parker där människor vistas med dem är hårda. Tigrar hålls i koppel eller i små gallerburar när de inte visas upp och bestraffas för att tränas och för att man ska kunna kontrollera dem.

3. Vandra med lejon

Lejonungarnas liv är att varje dag vara föremål för turister som betalar för att få röra och fotografera dem. Det innebär en så stor stress att många av dem tappar sin päls. När de har blivit för stora för att hantera blir de drogade eller misshandlade tills de är tillräckligt kuvade för att vandra med turister.

4. Simma med delfiner

Delfiner i fångenskap lever i klorerade pooler som är ungefär så långt ifrån deras naturliga miljö som de kan komma - normalt simmar de 100 mil per dygn i havet. Runt 1 600 flasknosdelfiner beräknas hållas i fångenskap för att uppträda i delfinshower.

5. Dansande makaker

Makakungar rycks bort från sina mödrars famn – ofta skadas eller dödas de när detta händer – varje år i Asien och runt om i världen. Bara i Indonesien tas 3000 ungar varje år. De lever sina liv i korta koppel eller instängda i små burar. Under uppträdandena tvingas de till upprepade förnedrande beteenden till skrällig musik dag efter dag.

Många unga makaker överlever inte den grymma träningen för att lära sig dansa, ”spela” gitarr eller cykla.

Publisert: