Upptäck Mallorca – steg för steg

avKarin Persson

1 av 2 | Foto: Felip Marti Mayol och Donna Barritt tar igen sig på toppen med Soller nedanför.

Strandstek och shotsrace? Glöm det. Nu snörar Mallisturisterna på sig vandringskängor.

Resa har testat att vandra i bergskedjan La Serra de Tramuntana.

Foto: Nytt nummer i butik 28 januari – 4 mars.

Läs hela reportaget i magasinet – finns i butik 28 januari - 4 mars 2015.

SMYGLÄS I NYA NUMRET HÄR!

Ljuden från byn försvinner ett efter ett. Till slut är det bara andetagen kvar, skosulans knaster mot de små stenarna och då och då – prassel från de viga bergsgetterna som modigt klänger på de branta sluttningarna i jakt på någon särskilt saftig gren.

Vi har lämnat den trevliga lilla byn Biniaraix ­bakom oss. Efter en behaglig startsträcka på en ­grusväg kantad med olivträd börjar det så smått slutta uppför. Här, i ravinen Barranc de ­Biniaraix finns en av de mest välbevarade stenlagda ­vandringssträckorna på Mallorca. Sträckan är en del av den stora leden Ruta de Pedra en Sec som går över bergskedjan La Serra de Tramuntana.

Under flera kilometer upp i ravinen vandrar man på stora trappsteg – förbi terrassodlingar, glatt kluckande källor och över små välvda broar. Överallt är marken strösslad av krokusar och vänder man sig om skymtar havet i klykan mellan bergen.

"Behöver inte så mycket utrustning"

Tidigt på vandringen möter vi det norska paret Christine Meinich och Finn Kinserdal från Bergen. De har nyligen köpt hus i Sóller Marina och vandrar ofta i bergskedjan.

– Vi tycker kombinationen Norge och Mallorca är perfekt. När det regnar i Bergen åker vi hit i stället, säger Christine. Säsongen är lång och den som ­gillar att vandra kan gott komma hit både sen höst och tidig vår.

De tycker att det är lite komiskt att se alla vandrare som kommer överlastade med superutrustning.

– Det är skönt på så sätt, att man faktiskt inte ­behöver så mycket utrustning. På de flesta håll är det lättvandrat, säger Christine, som själv bär shorts och joggingskor.

Och hon har rätt – med ett par väl ingångna sportskor och vanliga träningskläder kommer man långt. Det gäller dock att inte låta sig helt luras av den varma temperaturen på de lägsta nivåerna. När man kommer upp på lite höjd är en tröja eller ­vindjacka bra att ha.

Turistsäsongen har blivit längre

La Serra de Tramuntana på nordöstra Mallorca är ungefär 90 kilometer lång och på det bredaste stället 15 kilometer. Flera toppar är över 1000 meter och den högsta är Puig Major som är 1 443 meter hög. Bergskedjan är sedan 2011 klassad som världsarv av Unesco på grund av den välbevarade kultur­miljön. För tillfället finns det 167 kilometer färdig och ­skyltad vandringsled, och arbeten pågår med att färdigställa ytterligare sträckor.

Att Mallorca växer som vandringsdestination är en del i den förändring som turismen på ön har ­genomgått de senaste åren.

– Sol- och badturismen finns fortfarande kvar i lika stor utsträckning som tidigare, men en ­annan sorts turister har också upptäckt ön, förklarar ­Dominique Carroll på Forment de Turisme.

– Allt fler vandrare, cyklister, fågelskådare och matintresserade turister som kommer hit. Eftersom de reser hit under andra tider på året har turist­säsongen blivit längre.

Läs hela reportaget i magasinet – finns i butik 28 januari - 4 mars 2015.

SMYGLÄS I NYA NUMRET HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM