Titanic-museum öppnar i Belfast

Av: Susanne Wixe

Publicerad:
Uppdaterad:

Upplev det berömda fartyget – från hytter och livbåtar till stora trappan

1 av 12
Museet i Titanic-kvartéret i Belfast är en imponerande syn och kostade cirka 100 miljoner pund att bygga.

Det var just här, i hamnen i Belfast för 100 år sedan, som Titanic skapades, föddes och sjösattes.

Nu har dörrarna slagits upp till Titanic Belfast Experience – en spektakulär byggnad i sex våningar som utlovar besökarna en resa såväl i lyxskeppets historia som genom staden som byggde henne.

Den 2 april 1912 lämnade Titanic, dåtidens största och lyxigaste skepp, hamnen i Belfast, Nordirland, för att resa till Southampton. En dryg vecka senare fylldes hamnen där av människor som vinkade av Atlantångaren då hon avgick mot New York, med 2 207 personer ombord.

Den 14 april, strax före midnatt, hände det otänkbara. Titanic kolliderade i full fart med ett isberg, och det osänkbara fartyget gick efter ett par timmar till botten.

Stans största attraktion

På Aftonbladets förstasidan den 16 april 1912 stod att läsa:

 "Titanic har sjunkit, mer än halftannat tusental sannolikt omkomna!"

Över 1 500 barn, kvinnor och män dog i katastrofen.

Den 31 mars, nästan på dagen 100 år senare, öppnade Titanic Belfast i Nordirland, ett museum som med automatik lär bli stadens nya, stora turistattraktion.

Här kommer besökare att  lotsats genom nio olika gallerier som med hjälp av specialeffekter och fullskaliga rekonstruktioner berättar historien om Titanic, staden där hon föddes, undergången, myterna – och vraket, som hittades först 1985.

Miljardbygge

I den gigantiska byggnaden – uppförd till priset av ungefär 1 miljard svenska kronor – som hyser Titanicmuseet ryms även gallerier för  tillfälliga utställningar, en bankettsal med plats för 1 000 sittande gäster, affärslokaler, restauranger, caféer, konferenslokaler och mycket mera.

Läs mer om museet här (extern länk).

Ladda ner resguider till över 200 resmål

Ladda ner guider, skriv ut & ta med på resan Massor med bra tips!

Publicerad: