3, 2, 1... RYMDEN NÄSTA!

RESA

Nedräkningen har börjat för turismen ovan molnen

1 av 4 | Foto: Christer Fuglesang på rymdpromenad.

Är du färdig med jorden och redo att lyfta blicken uppåt?

Då är 2008 rätt år för dig.

Nästa år väntas rymdturismen bli hetare än någonsin.

Mångmiljonären och äventyraren Richard Branson har redan börjat sälja biljetter till rymdfärderna med Virgin galactic, ett flygbolag specialiserat på rymdfärder.

För cirka 1,3 miljoner kronor kan vem som helst boka en plats på rymdfärjan, som väntas påbörja sina flygningar ut i rymden tidigast 2009. Under cirka två och en halv timmes färd får man chansen att känna på ett tyngdlöst tillstånd, och många har redan bokat sin plats ombord.

Flera heta resmål

Guideboksförlaget Lonely planet har siat rymdturism som en av de stora resetrenderna för 2008, och i sin årliga trendanalys, The blue list, listar de flera heta resmål med rymdanknytning.

Även i Sverige går det att rymdturista.

På raketbasen Esrange i Kiruna anlände i går kväll den första turistgruppen för en övernattning i det nyrenoverade hotellet på basen. Varje rum är uppkallat efter en känd astronaut, och under invigningen i fredags var vår egen rymdfarare Christer Fuglesang så klart på plats för att klippa banden.

Får se norrsken

Det är en grupp brittiska turister som i samarbete med ishotellet i Jukkasjärvi fått möjlighet att bo på basen. Under sitt besök får de lära sig om verksamheten under en rundvandring på basen, och förhoppningsvis även få se norrsken.

I dagsläget finns inga konkreta planer att öppna hotellet för allmänheten, men intresset för den här typen av turism är stort.

– Det är många som vill prova på att bo på en rymdbas, säger Rymdbolagets vd Olle Norberg till TT.

Och hotellet är bara en början.

År 2012 räknar Esrange med att kunna påbörja rymdflygningar för vanliga resenärer från Kiruna.