Udda festivalen – du måste besöka

Av: 

Sofia Börjesson

Indien

Runt 100 miljoner människor väntas komma

Vill du upptäcka något unikt och storartat på semestern?

Då ska du ta dig till Haridwar i Indien där den heliga badfesten Kumbh Mela hålls.

Men du bör vara beredd på rekordstora folksamlingar.

De hinduistiska festivalerna som kallas Kumbh Mela lockar miljontals människor varje gång Jupiter, solen och månen står i rätt position till varandra. Det inträffar vid fyra tillfällen under en tolvårsperiod, och just i år är det dags igen för hinduernas viktigaste vallfärd.

Den tre månader långa festivalen hålls i de indiska städerna Allahabad, Haridwar, Ujjain och Nasik under tolvårsperioden – och i år är det Haridwars tur att hålla i trådarna för Ardh Kumbh Mela.

Under de religiösa festligheterna badar pilgrimer och nakna asketer insmorda i aska i den heliga floden Ganges. Enligt traditionen ska nämligen de hinduer som badar i det heliga vattnet kunna tvätta bort sina egna och sina förfäders synder.

Myten bakom badfesten

Kumbh Mela har sitt ursprung i den hinduistiska mytologin. Den firas till minne av gudarnas seger över demonerna i striden om "odödlighetens nektar". Enligt myten ska en av gudarna ha flytt med ett krus innehållande nektarn och råkade under flyken spilla ut fyra skvättar – en i varje stad som festivalen nu hålls i.

Tros ha slagit världsrekord

2013 hölls en så kallad Maha Kumbh Mela, Stora krusets fest, vilken hålls ungefär var 144 år. Under festivalen ska ca 120 miljoner människor ha samlats i Allahabad, och mer än 30 miljoner hinduer badade i Ganges på en och samma dag – vilket anses vara den största fredliga samlingen av människor någonsin. Åtminstone en miljon av besökarna beräknas ha varit turister.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Världspremiär när Birka drar norrut

ÄMNEN I ARTIKELN

Indien