Tre höjdare – när du bokar storstadsresa

Tre höjdare när du ska åka till storstaden en weekend i höst.
Tre höjdare när du ska åka till storstaden en weekend i höst.

Just nu bokar vi weekendresor som aldrig förr.
Mer än var tredje svensk planerar en stadsresa.
Tre-fyra dagar på lagom avstånd.
Här är tre perfekta weekendstäder i höst.

Hösten är högsäsong för weekendresorn vilket också resebranschens försäljningsstatistik vittnar om. Mest av allt lockar europeiska storstäder just nu. 39 procent av svenskarna planerar under 2017 en renodlad stadsresa.

Det vittnar den årliga reseundersökning som hotell- och resesöksajten momondo.se har gjort och där resvanorna i ett 20-tal länder har undersökts. Tillgängligheten spelar förstås en avgörande roll för valet av resmål. En rapp flygresa och tre-fyra dagar i spännande miljö är nog så god semester.

Vid sidan om de stora och mer kända europeiska huvudstäderna har momondo.se föreslagit tre städer i Europa som kanske inte dyker upp först när man planerar en weekendresa. Vad sägs om Porto, Gdansk och Hamburg?

Gdansk, Polen

Gdansk
Gdansk

För ett spännande stadsäventyr behöver du inte resa längre än en timme med flyg från Sverige. Gdansk kombinerar vacker miljö, god mat och mängder av historia. Promenera bland färgglada hus längs huvudgatan Dluga i gamla stan till det mysiga torget.

Längre in myllrar det av pittoreska butiker, caféer och restauranger. Och är man väl i Polen så är de klassiska lokala pirogerna ett måste. Serveras ofta med bacon och stekt lök.

En annan typ av kulturell upplevelse är kyrkan Bazylika Mariacka, världens största tegelkyrka. Den mysiga strandorten Sopot vid kusten. rekommenderas också. Hit tar du dig enkelt via tåg, buss och spårvagn från centrala Gdansk.

Hamburg, Tyskland

Hamburg
Hamburg

Hamburg är det optimala resmålet för en riktigt lättsam weekendupplevelse med långa bruncher, trevliga promenader och god öl-provning. Von Freude är ett av många hantverksöl från området och det var, enligt grundarna, avsaknaden av karaktär i industrialiserad öl som gjorde att de började brygga eget.

Förutom öl erbjuder många hotell i Hamburg sen frukost. Njut av en lång sådan innan upptäcktsresan i stadslivet inleds. Smidigast och snabbast att ta sig fram i Hamburg är med tunnelbanan.

  1. Upplev atmosfären vid Jungfernstieg, Rathausmarkt med mysiga Alsterarkaden med små exklusiva butiker och caféer.

Tillbringa eftermiddagen i hamnen, Hamburgs hjärta. Upplev folklivet med gatumusikanter och glittrande vatten samt det nyligen färdigbyggda konserthuset.

Porto, Portugal

Porto, Portugals näst största stad.
Porto, Portugals näst största stad.

En kombination av avslappnad atmosfär och modernt stadsliv. Strosa bland kullerstenar och färgglada kakelfasader längs floden Duoro i centrum och uppleva stadens historiska platser.

Missa inte Clérigos-kyrkans klocktorn med en fantastisk utsikt över färgglada tak. Lär känna den lokala Bolhão-marknaden – historisk matmarknad där du köper allt från färsk frukt till inredning.

Testa francesinha, Portos ökända smörgås som består av en tjock skiva nötkött, korv och skinka. Toppad med lager av ost, ägg och en dos kryddstark sås på en bädd av pommes frites. Lokalbefolkningen äter den på Café Santiago.

Ta en drink på Porto Cruz’s 360 Rooftop Bar med fantastisk utsikt över Porto.

Reseguide till lilla och charmiga HamburgGuide med restips till polska Sopot
Publisert:

LÄS VIDARE