Guide/Maldiverna

Av: Agneta Elmegård

Publicerad:
Uppdaterad:

165 mil korallöar
- alltid 30 º C

1 av 3
Redan vid inflygningen till Maldiverna kan man se att öarna är något extra. För hur ofta får man den här utsikten från flygplanet?

Därför: En fantastisk plats rent naturhistoriskt. Atollerna är flera miljoner år gamla och korallreven är barnvagga åt tusentals fiskarter. Det är inte för inte som det kallas för det sista paradiset.

Bästa tid: September–april. I maj sätter passadvindarna i gång och regnperioden börjar. Även om det bara rör sig om lokala skurar så är det cirka 30 grader året runt på Maldiverna.

För vem? De som är förälskade, vill vila ut eller är dyk- och snorkelintresserade. Det finns ingenting att göra. Vattensporter och vackra solnedgångar är det som drar. Många åker hit på bröllopsresa.

Åka hit & runt

Charter/paket: På 80-talet var Maldiverna en stor charterdestination. Nu får man åka reguljärt hit eller med paketresa. Oasisresor, Vingflex, Jambotours och Selecttravel har resor till Maldiverna.

Prisexempel med Oasisresor från Köpenhamn 9 dagar, 12 700 kr per person i dubbelrum på Paradise Island.

www.oasisresor.se

På egen hand: En flygstol från Göteborg via Frankfurt, Doha och Male med SAS och Qatar airways går på 7 400 kr t/r.

www.travelstart.se

Ta sig runt på plats: Mellan öarna åker du de lokala båtarna Dhoni eller motorbåtar. Från 75 kronor beroende på distans. Oftast ingår transporten med hämtning och lämning i paketresorna. Ska du ut på en avlägsen atoll är det inrikesflyg och pontonflygplan som gäller, från 250 kr enkel resa med Maldivian air taxi.

www.world

airroutes.com/

Maldivian.html

Bo

Maldiverna är ingen backpackerdestination. Turismen är effektivt skild från lokalbefolkningen och resortöarna ägs ofta av utländska internationella hotellkedjor som håller hög klass. Ofta bor du i vattenbungalower eller i strandvillor bara några meter från strandbrynet. De lokala öarna har inga restauranger eller hotell.

Tre bra tips:

Lyx: Egen butler och privat villa för 10 000 kr/natt får du på ?Naladhu. Ön har 19 villor.

www.naladhu.com

Mellan: Nybyggd resort, 30 minuters motorbåtresa från Male. 1 500 kr/person och natt i beachfront villa.

Angaga island resort and spa 1 000 kr/natt/person i vattenvilla.

www.angaga.com.mv

Budget: Kuredo island resort, 850 kr i dubbelrum i Beachbungalower under lågsäsong (sommarmånaderna). Ägs av två svenskar.

www.kuredu.com

Embudu village. Ligger 20 minuters båtresa från Male. Slitet hotell men populärt dyknäste. 600 kr i enkelrum per natt

www.embudu.com

Äta & dricka

Dagsfärska fiskar och skaldjur är det som gäller på Maldiverna. Revfisk, havsräkor, barracuda och tonfisk är de vanligaste maträtterna. De flesta resorterna har all inclusive-bufféer men en eller flera à la carte-serveringar brukar finnas även på de minsta öarna.

Priserna på bufféerna ligger runt 100–150 kr per person. À la carte-priser från 150 kr och uppåt.

Maldiverna är muslimskt och man får bara dricka sprit i restaurangerna på resorterna. Ingen sprit får tas in i landet. Den beslagtas och får kvitteras ut när du flyger hem.

Göra & uppleva

Egentligen handlar Maldiverna om att inte göra någonting men här är tre bra tips om du blir rastlös i skuggan under palmen:

Dyka och snorkla:

Diverland är en dykkedja som finns på öarna Embudu, Gan och Summer Island och har Padi 5 certifiering. De hyr ut dykutrustning och utbildar dig i dykning. Riktpriset för ett dykcertifikat och fyra guidade dykningar är 2 500 kr. På de flesta öarna får du låna snorkelredskap och cyklop gratis i receptionen.

Utflykt till? Male:

Huvudstaden på Maldiverna är väl värt ett besök. Fiskmarknaden och den lokala marknadsplatsen är en upplivande bekantskap efter långa dagar i strandkanten på resorten.

Öluff:

Tröttnar du på resorternas all inclusive-utbud kan det vara roligt att åka ut till en lokal ö och få en känsla för hur den inhemska befolkningen lever. Att ta en Dhoni (båt) kostar ofta inte mer än 100 kr t/r beroende på avstånd.

Ute sent

Det finns inget uteliv att tala om på Maldiverna. De flesta resorterna har en bar, men väldigt få har diskotek. Ibland spelar ett lokalt liveband i öns restaurang. Rikta in dig på romantiska middagar, nattdykning eller eldfärgade solnedgångar i Indiska Oceanen.

Shoppa

Det finns mycket begränsat utbud av varor på Maldiverna. Handvävda saronger, träsniderier och halsband finns det dock gott om. Snäckor och koraller får inte föras ut ur landet, så lämna kvar dina vackra strandfynd. I Male kan man dock hitta billiga import?erade skor och billig elektronik.

Maldiverna har alltid varit ett tryggt resmål, men i slutet av september drabbades Maldivernas huvudstad Male av ett terrorattentat. Inga dog. Det är första gången ?turistgruppen råkar ut för något sådant här.

Snabbfakta

Världsdel: Ögrupp i Indiska Oceanen.

Land: Maldiverna.

Folkmängd: 300 000 invånare.

Tidsskillnad: +4 timmar.

Språk: Engelska, hindi och det lokala språket Divehi.

Valuta: Rufiya. Det går också bra att betala med dollar.

Visum: Nej.

Så mycket kostar:

En kaffe..................25 kr

En öl........................45 kr

Glas vin..................60 kr

Big Mac ..........finns inte

Taxi ..........det finns bara en taxi på Maldiverna och den är gratis

Cd-skiva................50 kr

Maldiverna har alltid varit ett tryggt resmål, men i slutet av september drabbades Maldivernas huvudstad Male av ett terrorattentat. Inga dog. Det är första gången öturistgruppen råkat ut för något liknande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN