Aaaahsnacka om sanndröm

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Aruba

Inga regnperioder, inga orkaner, bara lata dagar på stranden - det är Aruba

1 av 5 | Foto: INA AGENCY
ÖRNskönt! Palmvajande Eagle Beach har utsetts till Karibiens vackraste strand.

27 grader året om, inga regnperioder, inga orkaner. Bara sandstränder, kaktusskogar och flamingor.

Aruba är ett av världens mesta drömresmål – och tack vare den låga dollarn billigare än på länge.

Karibiens finaste strand? Jodå, den finns här.

Det blåser. Det är det första du tänker på när du stiger ut från flygplatsen på Aruba. En ljummen, härlig vind som ställer till oreda i håret.

Taxichauffören som ska ta mig till hotellet i Noord skrattar.

–Divi divi, säger han. Vadå divi divi? tänker jag när vi sveper förbi Oranjestads färgglada hus och de stora kryssningsfartygen i hamnen.

–?Divi divi kallar vi träden här på ön. Titta på dem, de lutar alla åt samma håll, säger han och pekar mot vägkanten.

Det stämmer. Alla träd, buskar och kaktusar har samma lutning.

Det är den ständiga passadvinden som satt sin prägel på klimatet, 27 grader året runt. Inga överraskningar, inga regnperioder, inga orkaner. Kort sagt, inga dåliga dagar.

Vilken dröm, tänker jag.

Vita och röda koraller

Första anhalten är Baby Beach på sydspetsen av ön. I strandkanten finns massor med vita och röda koraller. Inga turister syns än och de bofasta har dukat upp picknick. Den långgrunda stranden ligger i en bukt och är lugn.

Så är det inte på öns östra sida. Vid Pos Chiquita kör jag höger in mot Jamanotaområdet och nationalparken Arikok. Här händer det något dramatiskt med landskapet. Jag lämnar kaktusskogen bakom mig och kör ut i något som ser ut som ett månlandskap.

Och Boca Andicuri-stranden är inget för räddharar. Här går vågorna meterhöga och jag möter några dykare med tunga dykartuber. Utanför ligger ett av öns bästa dykvatten och vraket French Bark.

Utanför Oranjestad ligger Renaissance Island. Resan tar 20 minuter med motorbåt. Vi åker ut i hamnen, förbi ett gigantiskt kryssningsskepp och bort till en snövit konstgjord strand med rosa flamingor.

Detta kan bara hända på Aruba. Här träffar jag Johan Runarsson från Skärhamn som fått tips av kompisar att besöka Aruba och flamingostranden.

–?Okej, det var väl fint här, men jag gillar de andra beacherna på själva ön också, säger han.

Den vitaste sanden då? Jag tror att Eagle Beach på Aruba ligger bra till. Stranden har blivit utnämnd till den vackraste stranden bland de karibiska öarna av tidningen USA Today.

Ingen trängsel

Stranden är vild, kilometerlång. Det känns som att gå i en mjölpåse. Du sjunker ner behagligt med fötterna i sanden och vattnet är så där turkost som i resekataloger. Ingen trängsel och inga störande strandpromenader.

Här träffar jag en man och hans barnbarn som drar upp småfisk under stor förtjusning.

–?Jag är uppväxt här på stranden, säger mannen och ler. Jag tror att jag har varit här varenda dag sedan jag föddes. Jag hoppas att mina barnbarn fortsätter att komma hit. Jag lär dem att fiska på lina. Titta vad vita fiskarna är, säger han.

Agneta Elmegård

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN