Luffa tillbaka i tiden

RESA

Mellan öarna utanför Göteborg kan du resa runt alldeles gratis

Foto: ULF NYLÉN
Malte Widestrand och Arvid Öh busar efter badet vid Kågenäs på Öckerö. Det är lätt att komma att tänka Vi på Saltkråkan från 1960-talet när man luffar runt i Skärgården. Här känns det ibland som om tiden stått stilla.

Fiske, skärgårdsidyll och salta bad.

Sverige har tusentals öar längs kusterna – och du kan båtluffa från Luleå i norr hela vägen till Bohusläns klippor.

Här är guiden till de tio bästa skärgårdarna.

Hättkvarnen på Hönö är den enda i Göteborgs norra skärgård.

En korp flyger över Rammeberget på Hönö i Ersdalens naturreservat i Göteborgs norra skärgård. Jag följer den med blicken och styr kosan mot den plats där den försvinner ur sikte. Landskapet är kargt med stora granitblock spridda som vore de planlöst kastade av en jättes hand.

Efter en stund ser jag havet och det är lätt att föreställa sig hur fiskarhustrurna brukade sitta och speja ut över Kattegatt i väntan på sina män. En del av dem fick vänta förgäves och känslan av männi-skans hjälplöshet gentemot naturens krafter lever kvar.

Göteborgs norra skärgård består av tio öar och ett 70-tal holmar.

På Hönös västra del kan man besöka en av de labyrinter där fiskare förr sprang runt i hopp om att förbättra fiskelyckan och skydda sig mot övernaturliga krafter.

Gamla smuggelgömställen finns också kvar i Ersdalen och på Kalvsund finns smugglarkungen Bremers villa från 1912 bevarad.

På flera av öarna finns stora strövområden med öppna marker, skog och släta klipphällar. Från klipporna kan man bada eller bara betrakta den strida strömmen av segel- och fritidsbåtar som dagligen passerar om somrarna.

Att vistas här känns på sätt och vis som att ta ett kliv bakåt i tiden. Det är som att befinna sig mitt i en inspelning av ”Vi på Saltkråkan” eller ”Röda och Vita rosen”. Fortfarande ser man fiskare justera sina nät och i trädgårdarna utanför de röda husen med vita knutar sitter tanterna och handarbetar.

Margit Nordström är en av dem som sitter och ser ut över havet medan fingrarna flinkt sysselsätter sig med ett potbräde. Potandet är ett hantverk där man lyfter garn över små metallhylsor som sitter på en fyrkantig, avlång träbit.

Hantverket dog så gott som ut på 50- och 60-talen, men Margit håller fortfarande på. Den vita garnkorven som kommer ut ur botten på träbiten ska användas till ett konstverk, berättar hon stolt.

Margit bor på Hönö men har haft sitt sommarhus vid havet på skärgårdens nordligaste ö Rörö sedan 1960. Om somrarna är ön ett paradis, men Margit kan intyga att här inte alltid är lika roligt på vintern. 1997 blåste en tromb ut hela övervåningen på hennes hus. Naturkrafterna kan människan inte påverka, det har man fått lära sig på öarna.

Trots att det känns som ljusår bort tar det bara dryga tio minuter med bilfärjan mellan Lilla Varholmen på Hisingen i Göteborg och Pinans färjeläge på Hönö. Färjorna mellan de flesta öarna är gratis och det i kombination med det nära läget gör denna del av Göteborgs skärgård till ett lättillgängligt besöksmål. Här finns gott om personligheter och egna smultronställen att upptäcka.

Följ bara korpen över Rammeberget och låt dig förtrollas.

Kajsa Norman