Då kan du se 2000-talets längsta månförmörkelse

2015 kunde en total månförmörkelse ses från Oslo, såhär röd blir månen då.
2015 kunde en total månförmörkelse ses från Oslo, såhär röd blir månen då.

En total månförmörkelse sker när månen är i jordens skugga. Nästa gång svenskarna får se detta fenomen är på kvällen den 27 juli, och det blir seklets längsta månförmörkelse.

Blodmåne

En total månförmörkelse kallas också för en blodmåne, då månen blir röd när den hamnar i jordens skugga. För att detta ska ske måste det vara fullmåne och så måste solen, jorden och månen ligga i exakt linje, skriver Illustrerad vetenskap. Att månen blir röd och inte svart beror på att jordens atmosfär böjer ljuset så att endast ljus med lång våglängd, som röd och orange, kan passera genom atmosfären och in i skuggan. Detta är vad som kommer att ske 27 juli, och månen kommer sedan att förbli blodröd i 1 timme och 43 minuter, enligt Populär astronomi. Detta är en rekordlång månförmörkelse.

Bäst söderut

Redan när månen går upp på kvällen är den förmörkad och allt är slut omkring klockan 01.30 när månen tar sig ur jordens skugga. Den totala förmörkelsen är mellan 21.30 och 23.14, sedan börjar månen ljusna i kanten. Nu under sommaren ligger månen lågt på himlen så chanserna att få se månförmörkelsen blir större ju längre söderut du reser. I Stockholm går månen upp klockan 21.15, och då har månförmörkelsen redan börjat. I Kapstaden i Sydafrika går det däremot att se hela månförmörkelsen då månen redan är uppe när den blir delvis förmörkad klockan 20.24.
Visserligen går det även att se månförmörkelsen så långt norrut som i Kiruna, men då är månen precis vid horisonten och inte högt på himlen. Kirunaborna missar dessutom början av den totala månförmörkelsen då månen går upp klockan 22.38 på platsen. Den 11 augusti i år är det dock en till solförmörkelse som syns bättre i norrland. Visserligen är den bara partiell och inte total, men det är sannolikt en häftig upplevelse det också.

Ljusare färg

Den ljusa sommarnatten kan även minska blodmånens effekt, då färgen kanske inte ser ut som blod utan bara är svagt röd mot himlen. För den riktigt engagerade kan det vara bra att resa till södra Europa eller Afrika, där solförmörkelsen också är synlig och där den mörkare himlen gör upplevelsen mer dramatisk. Blodmånen kan även ses från stora delar av Asien och Australien, men personer i USA eller Kanada får vänta tills 2019 för att se nästa solförmörkelse.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN