”Det säregna är kontrasterna”

1 av 3
RESA

Ingenstans är vintern så mörk och kall som här.

Ingenstans är sommarnätterna så ljusa.

– Kom till Lappland och upplev tillvarons kontraster, uppmanar Lars Törnman, 53, Kirunapartiets ordförande.

Lars Törnman kopplar helst av från sina politiska uppdrag i sommarstugan i Nedre Soppero.

– Lappland har så mycket att erbjuda den som vill turista här. Det säregna med Lappland är kontrasterna. Tänk bara att få uppleva midnattssolen då det är ljust dygnet runt.

– Det är fascinerande att uppleva mörkret också. Och föreställ er hur mörkt det är i gruvan, flera hundra meter under jordytan. Under en vistelse i gruvan inser man hur kort vägen är till helvetet, säger Lars Törnman.

Men för honom är ändå Lappland paradiset.

Se en film

Bio är mer än bara film. På Sagabiografen i byn Adak kan man känna historiens vingslag när man sjunker ner i biofåtöljen. Den byggdes nämligen på 1940-talet, föll så småningom i glömska och öppnades igen på 1990-talet. Nu kan man se nya filmer i gammaldags miljö. Inträde: 100 kr/person för guidad visning och film.

www.sagabiografen.ac.se

Raketforska

Rymdbasen Esrange utanför Kiruna är inte så topphemlig som man kan tro. Hit kan man faktiskt komma på besök och gå en guidad tur för att höra mer om satelliter och raketer. Boka i förväg genom Kirunas turistbyrå. Pris: gratis för barn under sex år, 200 kr/ungdom, 390 kr/vuxen.

Tel?0980-188?80

www.esrange.com

Stenåldersturista

Besök en kopia av en stenåldershydda, titta på utgrävningar, klä dig i stenålderskläder eller lär dig att göra upp eld med flinta. Museet Vuollerim 6?000 ligger i byn med samma namn och utställningarna handlar om hur det var i Norrbotten och Lappland under stenåldern. Öppet alla dagar under sommarlovet. Inträde: gratis för barn, 50 kr/vuxen.

www.vuollerim6000.se

Och så finns även: Treriksröset, Kebnekaise, Ishotellet i Jukkasjärvi och naturarvsklassade vildmarksområdet Laponia.

KALENDARIET:

Fallens dag i Porjus (2/6) KultUrkraft, underhållning, mat och dryck, i Jokkmokk (5–9/6) Kirunafestivalen, musik norr om polcirkeln (29/6–2/7) Surströmmingsfest i Aborrträsk, Arvidsjaur (17/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM