”Här är bedövande vackert”

1 av 3
RESA

Snacka om att hjärtat klappar starkt för hembygden. Björn Skifs flyttade från Vansbro 1968 men känner fortfarande att Dalarna är hemma.

– Det är ju lilla Sverige i högsta grad. Hela landskapet är så häftigt, när det varierar från slättland upp till fjäll.

Björn Skifs berättar att han försöker återvända så ofta det går. Förutom besök hos släktingar i Vansbro blir det mycket Sälenfjällen – både sommar och vinter.

– Familjen åker upp och åker skidor där varje sportlov och påsklov och på sommaren är jag med i sommarshowen ”Speldosa”.

Även om Björn Skifs inte vill kalla sig naturmänniska – ”jag är ju inte ute i skogen var och varannan dag” – är det främst friluftslivet och de natursköna platserna i Dalarna han vill framhäva.

– Hela området kring Siljan är bedövande vackert. Och så mycket kultur och framför allt musik som finns där.

Finns det något alldeles särskilt du skulle vilja rekommendera?

– Att ta en tur på dressin på någon av alla nedlagda järnvägar och sedan kombinera det med en flottfärd.

Kill i magen

Sveriges längsta sommarrodelbana ligger i Rättvik och är hela 725 meter lång. Sätt dig på kälken och dras sedan baklänges hela vägen upp. Hur snabbt du ska åka ner igen kan du bestämma själv: snabbt så det killar i magen eller i sakta mak för att kolla på utsikten. Öppet alla dagar under sommaren. Pris: 45 kr/åk, 150 kr/fem åk.

www.rattviksbacken.nu

Vasavandra

Vasaloppet funkar på sommaren också. När snön smält blir den nio mil långa banan mellan Sälen och Mora vandringsled – komplett med övernattningsstugor, fikabord och vägvisarskyltar i form av Gustav Vasas huvud. Kartor finns att köpa på turistbyråerna i Leksand, Rättvik, Mora och Orsa.

www.siljan.se

Ner i underjorden

I sommar kan du uppleva Falu koppargruva – precis som den var under sina glansdagar på 1600- och 1700-talen. Just nu byggs den nämligen om och i stället för att åka hiss både upp och ner kan man i framtiden promenera hela vägen ner i gruvan genom den tunnel där kungar och andra celebra besökare gick förr i tiden. Guidade turer går dagligen, men glöm inte att ta med en varm tröja! Det är bara 5 grader i underjorden. Pris: 50 kr/barn, 100 kr/vuxen och 250 kr/familj.

www.kopparberget.com

Och så finns även: Carl Larsson-gården, Zornmuseet och Orsa Grönklitts björnpark.

KALENDARIUM:

Hela Dalhalla sjunger opera. Publiken utgör kören i kalkstensbrottet i Rättvik (17/6) Stort midsommarfirande i Leksand, Mora, Orsa och Rättvik (22–24/6) Sambakarneval och SM-deltävling i triathlon i Säter (1–2/7) Musik vid Siljan i Leksand, Rättvik och Mora (1–9/7) Himlaspelet, Rune Lindströms pjäs framförs för 65:e året (14–19/7) Medeltidsdagar på Grytnäs gård utanför Avesta (25–27/8).

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM