"Alla sa att vi var helt galna"

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Förenade Arabemiraten

Stina Hammarberg uppfyllde sin dröm och flyttade till Dubai

Stina Hammarberg drömde om sitt livs äventyr - att flytta utomlands.

Men Europa kändes trist.

Nu bor hon med man och barn i ett inhängnat radhusområde med vakter i Dubai - och stortrivs.

Det är toppen att vara småbarnsförälder i Dubai, tycker Stina Hammarberg. Allra bäst är det varma klimatet. "Jag slipper sträva med overaller och stövlar", säger hon.
Foto: STINA HAMMARBERG och EIRIK KRISTENSEN
Det är toppen att vara småbarnsförälder i Dubai, tycker Stina Hammarberg. Allra bäst är det varma klimatet. "Jag slipper sträva med overaller och stövlar", säger hon.

Mörkaste november, då drömmer många svenskar om att lämna höstrusket i Sverige för varmare breddgrader.

Spanien har i årtionden varit favoritlandet -runt 100000 svenskar tillbringar hela eller delar av året där. På senare år har Thailand seglat upp som ett hett alternativ och svenska mäklare på platsberäknar att 5000 svenskar skaffat ett eget boende där.

Ville pröva något nytt

Men Stina Hammarberg och hennes man Eirik Kristensen drömde om att pröva något helt annorlunda. Valet föll på Dubai i Förenade Arabemiraten.

Tidigare bodde de i Eiriks hemstad Oslo. Där jobbade Stina som marknadschef och Eirik inom reklambranschen.

-Vi ville testa att bo utomlands en period, men Europa kändes lite halvtråkigt, säger Stina Hammarberg.

Sakta föddes idén om Dubai. Utan att varken Stina eller Eirik hade varit där tidigare.

Första besöket blev under deras bröllopsresa i september 2001. Då hade de redan bestämt att det var dit de skulle flytta.

-Bröllopssemestern var inte särskilt romantisk. Det enda vi gjorde var att sitta på hotellet och söka jobb, säger Stina.

Sålde bilen och sa upp sig

I svallvågorna efter terrorattacken mot USA den 11 september var det dock ingen som vågade anställa dem. Men Stina och Eirik hade bestämt sig. När de kom hem tog det bara några veckor innan de hade hyrt ut huset, sålt bilen, sagt upp sina jobb och packat var sin resväska. Redan i oktober var de tillbaka i Dubai igen.

-Alla sa att vi var helt galna.

Första tiden blev tuff. Stina och Eirik bodde i kappsäck hos nyfunna vänner. Utan jobb går det inte att få bostad i Dubai. För att få stanna längre än två månader behövs dessutom en sponsor, vanligtvis en arbetsgivare som garanterar att du har pengar så att du klarar dig.

Tog tid att få jobb

Det tog fyra månader innan Eirik fick arbete. I samma veva blev Stina gravid och nio månader senare föddes Andreas. I juni år kom lillasyster Nora till världen.

Familjen har nu bott i Dubai i fyra år och tänker stanna minst ett par år till. Stina tar hand om barnen och läser en kvällskurs för att ta MBA-examen (Master of Business Administration). Eirik har bytt arbete till försäljningschef på ett norskt företag i Dubai.

-Det är Eirik som försörjer familjen, säger Stina.

En av anledningarna till att de valde just Dubai var egentligen att Stina hoppades kunna få jobb i landet. Men med två små barn visade det sig bli svårare än väntat. Det är vanligt med sex dagars arbetsvecka och långa dagar.

-På något sätt har jag själv valt att inte jobba. Jag tror inte det skulle vara bra för barnen om vi båda var borta till sju-åtta varje kväll.

Vädret största fördelen

Annars tycker Stina att det är toppen att vara småbarnsförälder i Dubai. Det är rent, fräscht och känns säkert. Vakter kontrollerar inpassagen till radhusområdet och poolen ligger alldeles utanför dörren. Den största fördelen, enligt Stina, är vädret.

-Jag slipper sträva med overaller och stövlar. Det är bara på med t-shirt, shorts och ut och lek.

Men under sommarmånaderna är det olidligt hett med temperaturer mellan 40-50 grader. Då åker familjen hem till villan i Onsala, utanför Göteborg.

-Jag kallar nog både Sverige och Dubai för hemma.

"Lätt att få vänner här"

Tema: Flytta till solen

Tema: FLYTTA TILL SOLEN

Katharina Brunat

Publicerad:

MER OM RESA