"Poliser finns överallt - det känns tryggt"

RESA

Livet går vidare - tre månader efter bombningarna av Sharm el-Sheikh

1 av 5 | Foto: Agneta Fröjdh, 44, är i Sharm el-Sheikh med barnen Calle, 5, och Louise, 9. Både hon och väninnan Pernilla Österström, 37, med dottern Wilma, 7, har märkt att det är mindre folk än vanligt på den populära semesterorten efter terrorbombningarna. Men de känner sig trygga. "Säkerheten är högre", säger Agneta (längst till vänster).

Vi går längs huvudgatan i Sharm el-Sheikh och letar efter tecken. För bara tre månader sedan sprängdes 90 människor till döds här.

Nu börjar besökarna återvända.

Men rädslan finns kvar - nu byggs ett två mil långt taggtrådsstaket som ska skydda staden mot nya terrorattacker.

Luften dallrar över de lejongula klipporna när vi kommer till Sharm el-Sheikh. Havet bakom oss är nästan overkligt blått och det känns självklart att mängder av solbadare och dykare vallfärdar hit varje år för att steka sig i den egyptiska solen och simma i det kristallklara Röda havet.

Men sedan i somras är det inte så självklart längre. Allt förändrades när flera bomber exploderade mitt i staden och dödade både turister och bofasta egyptier.

Nu landar charterplanen på flygplatsen igen. En och annan blek semesterfirare promenerar längs gatan och på stränderna ligger ryssar, tyskar och engelsmän loja i sina solstolar medan andra plaskar i vattenbrynet.

Det enda som motsäger idyllen är att hälften av solstolarna står tomma. Men det är omöjligt att veta om det beror på att turisterna är rädda eller om det bara beror på att högsäsongen inte har börjat.

Jag har en orosklump i magen när vi tar en taxi till Ghazala Garden Hotel. Här detonerade en bomb mitt bland barnfamiljer och pensionärer. De som såg på har berättat om brinnande människor och blodiga kroppsdelar utslungade på gatan.

Nu är hotellet stängt. Ett högt gult plåtstaket hindrar oss från att se in och i ett hörn halvsover en säkerhetsvakt i en kur. Det ser ut som en vanlig byggarbetsplats men är alldeles för tyst och folktomt.

Vi ser oss om och tar några bilder och vinkar sedan snabbt till oss en taxi.

Chauffören Ali blinkar förvirrat när vi ber honom att köra till någon annan plats som bombades. Nej, han är inte ens säker på hur många ställen det exploderade på. Och hans dåliga engelska gör inte saken lättare.

- Boom boom? säger jag i ett sista försök men får bara en axelryckning till svar.

Vi ger upp och stiger ur bilen vid shoppingcentret Tiran. Marknaden ligger tvärs över gatan. Vi har hört att en av bomberna exploderade just här.

Det visar sig snart att alla invånare i Sharm el-Sheikh har sin egen version av händelsen.

-Nej, nej, här var det ingen bomb, svarar några poliser under ett parasoll på parkeringen.

De har ingen aning om var explosionerna var men visar oss vidare till en säkerhetsvakt som patrullerar på trottoaren. Han heter Shady Atif och berättar att en av bomberna small på parkeringen, precis där poliserna sitter nu. Varenda glasruta i shoppingcentret krossades. Snart ska butikerna öppna igen.

- Och nu är allt bra igen, allt är vackert och turisterna trivs, säger han glatt.

På stranden i Naama Bay träffar vi Agneta Fröjdh som bor i Kairo och åker hit på semester flera gånger om året.

- Det är väldigt lite folk här, det ser man direkt, och säkerheten är mycket högre än vanligt. På vårt hotell får man inte ens köra in med bil på uppfarten längre. Fast den största skillnaden är poliserna som finns överallt nu. Det känns tryggt, säger hon.

Vi lämnar Sharm el-Sheikh med en känsla av overklighet. Det är svårt att förstå att det bara är ett par månader sedan fullt kaos rådde här. Och det är lika svårt att fatta att ingen verkar veta vad som egentligen hände.

Både egyptier och turister tycks ha bestämt sig för att gå vidare. De lejongula klipporna står där de alltid har stått. Palmerna vajar och havet är ju lika blått och klart som förut.

När vi är hemma i Sverige igen får vi veta att hela Sharm el-Sheikh ska omringas av ett två mil långt taggtrådsstaket. Det ska skydda staden mot terrorister i framtiden.

Allt är kanske inte så säkert, trots allt.

1 av 2 | Foto: 1. Birte Jacobsen, 54, från Saeby i Danmark, har tagit med familjen på semester för att sola och bada: - Jag tänker inte så mycket på det som hände, faktiskt, och jag är absolut inte rädd. Det kan ju lika gärna hända hemma i Köpenhamn som här. Och Sharm el-Sheikh är jättefint.   2. Michael, 50, och Carol Smith, 38, från Chorley i Storbritannien, är i Sharm el-Sheikh för första gången: - Vi var i London bara några dagar före terrorattentaten där i somras, så vi har inte ens reflekterat över att det skulle kunna hända något här. Risken är nog större där hemma.

2 röster om Sharm-el-Sheikh

"Sharm är ett riskfyllt resmål"

Är det farligt att åka till Egypten?

Anders Hellner, expert på Mellanöstern och USA vid Utrikespolitiska institutet, svarar:

Foto: Anders Hellner

"Bokningarna har minskat"

Varför fortsätter svenska researrangörer att åka till resmål där det finns en hotbild?

Joakim Eriksson, informationsdirektör på My Travel svarar:

Foto: Joakim Eriksson

Karta

Sharm el-Sheikh, Egypten:

Lisa Jannerling

ARTIKELN HANDLAR OM