Kändisarnas bästa stockholmspärlor

RESA

Ställena du inte får missa

En av världens vackraste huvudstäder ligger bekvämt nog i vårt eget land.

Här finns historiska platser, trendiga butiker, mysiga restauranger – och vatten, vatten, vatten.

Tio kända stockholmare avslöjar sina personliga favoriter.

Martin Kellerman, 35, serietecknare:

– Reisen bar vid Skeppsbron är ett bra tips till personer som vill lyssna på musik de inte nödvändigtvis har hört förut. Annars ger jag rådet att sätta sig ner på första bästa sunkhak, det är lättare att hitta plats där än på de hippa ställena.

Björn Skifs, 62, artist, Haninge:

– Jag vill slå ett slag för Utö i Stockholms skärgård. Det är lätt att ta sig dit med båt och så finns det ett värdshus där man kan äta.

Henrik Dorsin, 31, komiker, Stockholm:

– Ett ställe som jag verkligen gillar är den öppna platsen bakom Medis (Medborgarplatsen). Jag brukar kalla det för kommunisttorget, det ligger lite off och har lite öststatskänsla över sig. Jag vet inte varför jag gillar just den platsen, kanske för att jag har polskt påbrå.

Maria-Pia Boëthius, 62, författare och journalist, Stockholm:

– Det lilla caféet i Hagaparken har fantastiskt goda hembakade bullar och kakor. Det ligger i en träbyggnad från förra sekelskiftet, precis intill vattnet och det är inga bilar som kör förbi.

Katrin Zytomierska, 31, bloggerska och delägare i PR-byrå, Stockholm:

– Restaurang Gubbhyllan på Skansen är ett mysigt ställe, det känns inte alls som att man är i Stockholm. De har jättegod mat och så kan man passa på att titta på djuren också.

Johnnie Krigström, 35, tv-målare, Bromma:

– Ormskär är en ö i Stockholms ytterskärgård dit vi seglat många gånger. Det finns gott om kala klippor och bra gäddvikar men ingen restaurang så man får ta med sig egen grill.

Björn Ranelid, 60,författare, Stockholm:

– Det finns massor av ställen som stockholmarna själva inte känner till. Jag brukar promenera till Kolskjulet på Kastellholmen till exempel, där kan man sätta sig på en trappa när det är vackert väder och känna doften av trä och kol.

Anna Skipper, 41, kostrådgivare, Värmdö:

– Jag tycker mycket om Rosendahls trädgårdscafé på Djurgården, särskilt lite senare på hösten när det är skördetid. De har goda och nyttiga luncher med hembakat bröd.

Julia Dufvenius, 33, skådespelerska, Stockholm:

– Det finns ett jättebra promenad- och museistråk vid Gärdet. Först Tekniska museet som har massor som är roligt för barn, Sjöhistoriska och Etnografiska med en barnvänlig trädgård och god lunch.

Birgitta Ohlsson, 33, riksdagsledamot (FP), Stockholm:

– Jag vill tipsa om ett hundcafé på Gärdet, Himmelska hundar, det är en oas för oss hundägare med god mat för både hundar och ägare. En plats som är underskattad är Brunnsviken. Det är bara 20 minuters promenad från Stureplan. Där kan man bada, promenera och titta på den turkiska paviljongen.

ARTIKELN HANDLAR OM