”Fler borde våga båtsemestra”

RESA

Nyblivna mamman Gry Forssell fräser fram bland kobbar och skär i sommar

Foto: packar lätt Att båtsemestra med en 6 veckors bebis är inget som avskräcker Gry Forssell, tvärtom. ”Det är lätt att resa med riktigt små barn som Nikki, hon går ingenstans utan mig”, säger den nyblivna båtägaren och mamman.

Sommaren började med att Gry Forssell gick på grund med sin nya motorbåt.

Men det stoppade henne inte från att fräsa runt bland kobbar och skär.

– Fler nybörjare borde våga sig ut i skärgården, säger hon.

Gry Forssell växte upp ”i stallet” och hennes man, Alex, är en tvättäkta stadsbo från Tensta. Att skaffa båt och semestra i skärgården var inte helt självklart för familjen. Gry upplever skärgården är som en hemlig klubb med ett hemligt språk för de redan invigda. Använder man inte de rätta uttrycken så blir man utesluten.

– När jag säger ”parkera båten” på skämt är det direkt någon som kommenterar och rättar mig med orden ”lägga till heter det”, men det bryr jag mig inte om.

Sonen måste underhållas

Det är lugnet och närheten till vattnet som är det bästa med skärgårdssemestern tycker Gry. Med sig på båten har hon sonen Vincent, sex år, och dottern Nikki, bara sex veckor gammal. Nikki går ingenstans utan Gry, men Vincent måste hon hålla ögonen på hela tiden. Han är inte så intresserad av skärgårdens lugn och måste underhållas.

– Vi har gjort Vincent till flaggansvarig. Det är bra att han har en uppgift. Han har även en håv och ett kastspö att leka med.

Håller sig till bryggor

Gry Forssell räknar stolt upp de olika knopar hon känner till; råbands, halvslag och ”den där fenderknopen” som hon inte kommer ihåg namnet på.

– Huvudsaken är ju att knuten håller, säger hon med ett brett leende.

Familjen har ännu inte vågat lägga till i en naturhamn utan håller sig till bryggor där man kan ”parkera” båten enkelt.

”S.O.S. har skrämt upp folk”

Trots försiktigheten har Gry Forssell redan hunnit gå på grund en gång, men det viftar hon bort som en bagatell. Inte ens att slussa båten avskräcker henne.

– Det är den där jäkla filmen som skrämt upp folk, säger Gry och syftar på 80-talsklassikern ”S.O.S. - En segelsällskapsresa” där ett par ovana båtägare råkar ut för det ena missödet efter det andra.

Denna sommar är det Stockholms skärgård som gäller. Naturreservatet Stora Nassa i ytterskärgården lockar mest bland de platser Gry Forssell med familj ännu inte besökt. Men de har planer på ännu större båtäventyr. Gotska sandön och Åland finns med på önskelistan.

– Min man kom med den galna idén att vi ska köra upp bakom Ålandsfärjan och surfa på svallet, men det får vänta till nästa år, säger Gry Forssell skämtsamt och skrattar.

Guide/Hyra båt

Foto: En segelbåt kostar från 4 000 kr att hyra en vecka.

Vill du också prova på båtlivet? Börja med att hyra en båt, knappa in ”hyra båt” i en sökmotor på nätet eller testa länkarna nedan. Priserna varierar beroende på storlek på båten och säsong. En motorbåt med fyra kojplatser kan du hyra från 6 000 kr till 20 000 kr i veckan. En segelbåt med fyra kojplatser kostar från 4000 kr till 15000 kr i veckan.

Tips på uthyrare

RTC ligger på Bullandö på Värmdö utanför Stockholm och förmedlar uthyrningsbåtar.

www.rtc.se

Sailmarine i Saltsjöbaden utanför Stockholm hyr ut båtar och anordnar charterturer.

www.sailmarine.com

Sboats förmedlar båtar för uthyrning på öst och västkusten.

www.sboats.com

Blocket kan du hyra båtar från privatpersoner utan mellanhänder. Sök efter båtar och sortera sökningen på ”uthyres”.

www.blocket.se

Vad krävs?

Vanligen krävs förarintyg för båt när du hyr av företag och privatpersoner. På webbsidan nfb.a.se (Nämnden för båtlivsutbildning) kan du läsa mer om intyget. ABF, Medborgarskolan och Båtägarskolan är några av de som anordnar helg- och kvällskurser i sjövägsregler, navigation och båtlivskunskap.

1 av 4 | Foto: ”På väg till bryggan för att fiska abborre. Fångsten stekte vi i smör och Vincent åt upp rubbet.”

Grys egna bilder från skärgården

Fakta/Gry Forssell

Ålder: 36 år.

Bor: Enskede, Stockholm.

Familj: Gift med Alex Kossek som hon har två barn med; sonen Vincent 6 år och dottern Nikki 6 veckor.

Arbete: Programledare i tv och radio, bland annat TV4 och Mix Megapol.

Aktuell: Semestrar i skärgården och bloggar på:

upptackbatlivet.se/gryforssell

ARTIKELN HANDLAR OM