Valencia och Capri inför hårda regler mot turister

Valencia och Capri tar i med hårdhandskarna och inför nya lagar för att motverka massturism.
Valencia och Capri tar i med hårdhandskarna och inför nya lagar för att motverka massturism.

Allt fler städer runt Medelhavet inför strikta regler för att minska massturismen.
Nu vill Valencia och Capri förbjuda uthyrning av bostäder till turister.

Många städer och orter i Medelhavsländerna kämpar med att hantera de explosionsartade strömmar av turister som varje sommar besöker regionen. Sedan tidigare har till exempel Venedig infört avgifter mot kryssningsturister och man har även stängt av vissa gator för turister.

Förbjuder happy hour

Även Palma på Mallorca tampas med massturism. Staden införde redan i början av året stopp för happy hour i staden för att begränsa fylleturisterna. Och från och med juli får invånarna inte hyra ut sina lägenheter till turister. Uthyrningsförbud till turister finns även i Barcelona.

Att hindra invånarna från att hyra ut sina bostäder anses vara ett viktigt verktyg för att stoppa massturismen. Nu är det Valencia på spanska östkustens tur. Ett lagförslag gör gällande att privatpersoner inte får hyra ut lägenheter till turister via företag som Airbnb. Ett undantag görs för bostäder på bottenvåning och första våning, lägenheter som ofta saknar havsutsikt. Man kommer även att förbjuda nybyggen i Valencias gamla historiska stadskärna.

Härmar Venedig

Även den populära ön Capri kommer att ta i med hårdhandskarna mot de horder av turister som besöker ön, främst kryssningsbesökarna.

– Vi kommer att testa ett experiment liknande det i Venedig. Jag förstår svårigheterna som venetianerna möter. Vi kan inte stoppa turister från att lägga till här, men vi kan i alla fall göra någonting, säger Capris borgmästare Gianni De Martino till Corriere Della Sera.

Ingen uthyrning till turister

Men det är inte bara Medelhavsländerna som har problem. Amsterdam, Paris och Reykjavik har också problem med privatuthyrning till turister vilket har lett till kraftigt ökade lägenhetspriser. Paris stad har stämt Airbnb för att de inte ha tagit bort bostäder från sin hemsida där ägaren inte har tillstånd att hyra ut.

Resguide till Venedig – inte konstigt att alla blir förälskade
Publisert:

LÄS VIDARE