Flyg till Sydney på mindre än två timmar

RESA

Nya superflyget öppnar för weekendresor till Australien

Foto: Formel 1-miljardären Michiel Mol ligger också bakom företaget Xcor Aerospace och raketen Lynx, som ska skjuta upp turister i rymden.

I 22 130 kilometer i timmen kommer du till andra sidan jorden på drygt en och en halv timme.

– Det här är framtiden, säger miljardären Michiel Mol.

Vad händer om man gifter ihop en formel 1-entreprenör med ett flygbolag? Svar: Världens snabbaste flygresa till andra sidan jorden.

Det är en av delägarna till formel 1-stallet Force India (tidigare Spyker F1), Michiel Mol, och holländska flygbolaget KLM som slagit ihop sina påsar.

Resultatet är en rymdfarkost som med en fart på 22130 kilometer i timmen ska tillryggalägga sträckan London-Sydney, Australien på cirka en timme och 45 minuter. Då är starten och landningen, som går betydligt långsammare, inräknad.

Vanligt flyg omodernt

– Flygplan kommer att bli hopplöst omoderna, säger Mol till Amsterdam Magazine.

– Jag tror att miljontals människor skulle föredra att resa till Sydney på lite mer än en och en halv timme i stället för tjugofyra timmar, tillägger han.

Mol är även en av entreprenörerna bakom rymdfarkosten Lynx och rymdbolaget Xcor Aerospace, som likt Richard Bransons Virgin Galactic siktar på att ta turister ut i rymden inom två år.

"Bättre för miljön"

Men att "bara" köra rymdresenärer fram och tillbaka för nöjes skull är inte framtiden. Det är att snabbt kunna transportera folk mellan kontinenterna som lockar Michiel Mol mest. Och det är till och med bra för miljön enligt den entusiastiske holländaren.

– Att resa genom rymden smutsar ner betydligt mindre än vad folk tror. Det tar bara tre minuter för farkosten att lämna atmosfären och sedan är det inget luftmotstånd. Det gör resan betydligt mindre nedsmutsande än att resa med flygplan.

Men det kommer att att tid innan Mols och KLM:s snabbflyg till Sydney blir verklighet, närmare bestämt 20-30 år.

ARTIKELN HANDLAR OM