Ikea öppnar 150 hotell – för unga

avLeif-Åke Josefsson

RESA

Möbeljätten planerar billiga boenden runt om i Europa

Foto: MOXY HOTELS
Ikea-hotellen ska heta Moxy, det första öppnas i italienska Milano 2014.

Möbeljätten Ikeas intåg i byggbranschen börjar nu ta form.
Och planerna är storslagna.
150 nya lågprishotell ska byggas i Europa de närmaste tio åren.
Dessutom tusentals nya studentbostäder.

Foto: PELLES PHOTO
-

De nya lågprishotellen, konceptet kallas budgetdesign, ska framför allt ligga i Tyskland, Storbritannien, Holland, Polen, Baltikum och Österrike.
Bakom satsningen står Inter Ikea, som äger rättigheterna till varumärket Ikea, med högkvarter i Bryssel.

500 kr natten

Inför resemässan ITB, som öppnar i morgon i Berlin, presenterades hotellplanerna av Inter Ikeas samarbetspartner Marriott International.
Moxy Hotel blir namnet på de nya hotellen där de två bolagen tittat på tomter i närheten av affärscentran, flygplatser, tåg och tunnelbanestationer. Hotellen ska ha mellan 150 till 300 rum och rumspriset ska vara mellan 500 och 600 kronor.
Allt som allt väntas enligt uppgift Inter Ikea investera nio miljarder kronor i projektet, men bolaget vill inte bekräfta det beloppet.

Även studentbostäder...

Enligt Inter Ikeas beräkningar saknas också mellan 50 000 och 100000 studentbostäder i Europa. Här är planen att bygga så nära själva universiteten som möjligt.

Men Inter Ikea riktar även in sig på redan befintliga byggnader, helst så centralt som möjligt i de städer som kommer att ingå i satsningen.
Studentbostäderna ska uppföras enligt det koncept som kallas compact living. Rummen blir 17 kvadratmeter med eget kök och badrum samt snabbt internet och specialmöbler. Men varken lågprishotellen eller studentbostäderna ska möbleras med möbler från Ikea.

...och hela stadsdelar

Som om det inte var nog med detta tänker Inter Ikea också bygga nya stadsdelar i fem europeiska storstäder. Planen för Strand East i London är redan klar. På ett 10 hektar stort område ska det bli plats för 1200 lägenheter samt ett Marriott Hotell med 350 rum.
Inter Ikea tänker inte driva hotellen och de andra nybyggena utan lämnar driften till redan beprövade aktörer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hotell