13 roliga saker att göra med barn i London

Det är inte alltid så lätt att aktivera barn på resan. Men i London finns något för alla – även för barn med mycket spring i benen.
Här är 13 spännande saker att upptäcka med barn i London.

London är en stad som passar både stora och små. Många drar sig för att besöka en storstad med mindre barn eftersom de är rädda för att det inte ska finnas vettiga saker att göra och för att inte ha nära till en lekpark.

Faktum är att London är idealisk för barn, bara man vet vad man ska leta efter.

Grönområden finns det gott om. En av de bästa lekplatserna är Princess Diana Memorial Playground i Kensington Garden. Och det stora utbudet av barnvänliga museum är stort. Tunnelbanan kan vara trixig för barn som sitter i vagn, få stationer har hissar och det kan vara tungt att bära vagnen upp och ner för trapporna. Men alla barn som är tio år eller yngre åker gratis på tunnelbanan.

På Princess Diana Memorial Playground finns allt man kan tänka sig för barn som älskar lekplatser.
På Princess Diana Memorial Playground finns allt man kan tänka sig för barn som älskar lekplatser.

Princess Diana Memorial Playground

Det här är en stor lekplats som är uppdelad i olika sektioner. Alla under tolv år är välkomna att leka. Det är ett riktigt paradis för leksugna barn. Mitt på området står ett stort piratskepp i trä som man kan klättra i och gömma sig på. Här finns även hängbroar, rutschkanor och gungor. Massor med sand att leka i och en hel del vattenpölar – ta gärna med ett ombyte kläder. Ett stort plus är att hela området är inhägnat med staket och vid ingången finns det personal som vaktar. Inget barn får komma in eller lämna området utan att vara i sällskap av en vuxen. Alla klätterställningar och prylar väcker barnens fantasi, här finns söta låtsaskrokodiler i sten och små tipitält. Det går alldeles utmärkt att tillbringa en halv eller hel dag här. Om man blir hungrig finns det en servering som gränsar till lekplatsen och som har en disk både på utsidan och insidan av lekplatsen. Där kan man köpa både sötsaker, kaffe, bakad potatis, smörgåsar och pizza. Toaletterna på lekplatsen är gratis. Det kan vara lång kö soliga dagar så var beredd på att vänta en stund innan du släpps in. Lekplatsen byggdes år 2000 till minne av prinsessan Diana och den är inspirerad av sagan om Peter Pan.

Plats: Kensington Gardens. Närmaste t-banestation är High Street Kensington eller Notting Hill Gate.

Upplev dinosaurier på Naturhistoriska museet i London.
Upplev dinosaurier på Naturhistoriska museet i London.

Naturhistoriska museet i London

Att kliva innanför portarna till Naturhistoriska museet är som att kliva in i en sagovärld. Det hänger ett stort valskelett i taket i den stora salen, Hintze Hall, och det är en mäktig upplevelse för en snart femåring att spana på skelettet där ovan. Mest spännande är kanske ändå Andys golvklocka för alla de som älskar att titta på barnprogrammet ”Andys dinosaurieäventyr” på SVT. Det är många som vill bli fotograferade med klockan. Mest populär är garanterat utställningen om dinosaurier. Här kan du följa dinosauriernas liv och utveckling. Det är härligt att rysa av spänning när en mekaniska T-rex vrålar och rör på sig. Från oktober till slutet av januari har museet en isrink med tivoli och matstånd på området. Visste du förresten att Naturhistoriska museet i London ofta lånas ut till filminspelningar?

Plats: South Kensington. Närmaste t-banestation är South Kensington.

Upptäck alla tiders bussar och tåg på London Transport Museum.
Upptäck alla tiders bussar och tåg på London Transport Museum.

London Transport Museum

Om du har barn som älskar bussar och tåg så är det här museet något för dig. Lokalen löper över ett par våningar och är fullproppad med tåg och bussar genom tiderna. Vissa får man lov att gå in i och det är jättespännande att testa att köra ett gammalt tunnelbanetåg och eller ratta en dubbeldäckare. Utställningen visar allt från bussvagnar dragna av häst och vagn till framtida stadsbussar. Man kan delta i en frågetävling som går som en orienteringsbana genom utställningen. Vid varje fråga kan man stämpla sin svarstalong som ser ut som en tågbiljett.

Plats: Covent Garden. T-banestationer som ligger nära är Covent Garden, Leicester Square, Holborn, Embankment och Charing Cross.

Gå på upptäcksfärd genom London i Paddingtons fotspår. Besök familjen Browns hus, Paddington Station och Gruber Antique Store.
Gå på upptäcksfärd genom London i Paddingtons fotspår. Besök familjen Browns hus, Paddington Station och Gruber Antique Store.

På jakt efter Paddington

Många barn älskar den kramgoda björnen Paddington. Böckerna och filmerna är en stor succé och spår efter Paddington kan man hitta lite överallt i London. Det är lätt att göra en egen upptäcktsfärd i Paddingtons fotspår. Börja på Paddington Station där den lilla björnen hittades av familjen Brown efter att ha rest hela vägen från Peru.

På stationen finns en staty av den marmeladälskande björnen och en bänk som barn gärna klättrar upp på för att bli fotograferade.

Familjen Browns hus ligger i det exklusiva bostadsområdet Chalcot Crescent i Primrose Hill. Ta en taxi hit och kika på huset.

I filmen tar Mary med Paddington till Gruber Antique Store. De vill att ägaren ska undersöka om han kan utläsa något av Paddingtons röda hatt i sökandet efter upptäcktsresanden Montgomery Clyde. Både i filmen och i verkligheten ligger butiken på Portabello Road i Nothing Hill.

På 52 Downshire Hill, Hampstead, hittar man Millicent Clyde´s hem. Skurken som spelas av Nicole Kidman försökte kidnappa Paddington där. Hon ville att Paddington skulle göras om till museiföremål. Men familjen Brown räddar Paddington undan Millicent Clyde på Naturhistoriska museet och det är såklart värt ett besök.

Ät smarriga hamburgare

Byron Hamburgers är ett perfekt ställe för barn i alla åldrar. De små får kritor och roliga papper att kladda på i väntan på maten. Menyn är anpassad för att passa alla smaker och det är lätt att välja bort eller lägga till saker man gillar eller inte gillar. Stämningen är familjär om än lite bullrig när det är mycket folk i lokalen. Välj ett bås för en äkta diningkänsla. Börja med lite smarriga nachos medan kocken steker upp era hamburgare.

Plats: Byron Burger är en kedja och finns lite överallt i London. Vi testade 33-35 Wellington Street vid Covent Garden.

De minsta kan uppskatta en tur med en klassisk dubbeldäckare genom London.
De minsta kan uppskatta en tur med en klassisk dubbeldäckare genom London.

Ta en busstur genom staden

För de minsta kan det räcka med en spännande tur genom staden med en dubbeldäckare. Att sitta längst fram vid bussfönstren och följa allt som händer i staden är ett riktigt skådespel. Det finns såklart även typiska turistbussar som tar dig från den ena till den andra sevärdheten och om det är ditt första besök med barn i London så är det ett perfekt sätt att upptäcka staden. Det finns hop-on-hop-off-bussar där du kan låna hörlurar som guidar dig på svenska. Om du väljer ”Original Tour London” gäller din biljett i 72 timmar.

Tower of London och London Bridge är två ”måsten” när man är i London.
Tower of London och London Bridge är två ”måsten” när man är i London.

Tower of London

Det här kan låta som en riktig turistfälla, men faktum är att de flesta barn fascineras av Towerns historia. Speciellt ”blodiga tornet” där man får höra berättelsen om hur man straffade fångar förr. Här kan du även titta på de brittiska kronjuvelerna. Världsarvet Towern byggdes 1086 av Vilhelm Erövraren och dess historia fängslar både stora och små.

Missa inte heller

 • Madame Tussaud’s
  Världens mest kända vaxdockemuseum. Vandra runt bland kändisar och kungligheter och förfasas eller roas över likheter och olikheter.
 • Harry Potter på Warner Brothers Studio
  Ta en buss från centrala London och tillbringa en dag på Warner Brothers Studio. Där kan du gå bakom kulisserna på inspelningsplatserna för Harry Potter-filmerna och se rekvisita och kostymer.
 • KidZania London
  Det här är en häftig stad i miniatyr där man kan testa på olika yrken genom rollspel. Bli brandman, brevbärare eller kanske skådespelare för en dag. För barn mellan 4 och 14 år. Alla barn får ett speciellt armband som gör att de bara kan lämna området tillsammans med den vuxna de kom med.
 • London Eye
  Ja numera heter ju det stora parisehjulet Coca-Cola London Eye. Men hjulet som från början byggdes för att fira millennieskiftet och som endast skulle stå kvar en kort period är numera en permanent turistattraktion i London. Det är ett av världens största pariserhjul och utsikten är fantastisk. 135 meter över marken ser du bland anna House of Parliament med Big Ben och Westminster Abbey. En bit längre bort ser du toppen av The Dome of St Paul´s Cathedral och Windsor Castle.
 • Science Museum
  Sju våningar med interaktiva och spännande utställningar som handlar om allt från rymdresor till industriella revolutionen. Här får man veta hur luftballonger fungerar, vad astronauter gör i rymden och hur det ser ut under havsytan.
 • London Zoo
  Upplev tigrar, gorillor, lejon, pingviner, apor och många många fler djur på London Zoo. Djurparken ligger i norra delen av Regent’s Park.

Publisert:

LÄS VIDARE