"Makabert att åka och leva lyxliv"

Av: Amanda Elander, Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: HIT RESER BOLAGEN kartan visar de olika charterbolagens destinationer i Dominikanska republiken.

Dominikanska republiken är ett av svenskarnas mest populära resmål.

En semesterdröm men också granne med jättekatastrofens Haiti.

Upprörda och oroliga läsare har de senaste dagarna ringt Aftonbladet och berättat om den ångest de nu känner inför att åka dit.

De vill boka om eller avboka.

Men charterbolagen håller benhårt på reglerna.

Foto: Christer Ryberg och Marie Jonsson vill boka om sin resa till Dominikanska - men får kalla handen från Fritidsresor.

Läsarna som hört av sig är oroliga för nya skalv, flyktingströmmar från Haiti eller överfulla sjukhus om man själv skulle råka ut för en allvarlig olycka.

- Det är horribelt, det är ju samma område som Haiti. Sjukhusen är överfulla även i Dominikanska republiken. Ska vi sitta där och dricka drinkar mitt i denna katastrof, säger Marie Jonsson.

Hon och hennes make bokade sin resa i början av januari med avresedatum den 6 februari.

- Det är ju makabert att åka dit och leva lyxliv. Det är den värsta katastrofen i FN: s historia. Jag mår illa av bara tanken på att semestra där nu.

"Vi tänker absolut inte åka"

När Marie Jonsson fick höra om varningar för nya skalv har hon vid tre tillfällen kontaktat Fritidsresor för att omboka eller avbeställa resan som totalt kostar 34 000 kronor.

- Vi får varken avboka eller boka en ny resa. Men vi tänker absolut inte åka så vi kommer att förlora 25 procent, vilket blir mellan 8000-9000 kronor.

- Vi kommer att kontakta allmänna reklamationsnämnden, för så här gör man inte som resebolag. Det är girigt och omoraliskt.

En annan resenär, som vill vara anonym, berättar att han och sambons avbeställningsskydd gick ut precis i samband med jordbävningen.

- Att välja en paketresa visade sig vara en stor miss. Hade vi bokat privat hade vi kunnat avboka hotellet och inte behöva betala för hela perioden. Jag kan inte förstå hur Fritidsresor kan ha en så extrem oförståelse. Inte tror jag att de lät folk åka till Thailand en vecka efter tsunamin.

Fritidsresor lyssnar på UD

Marie Malmros, informatör på Fritidsresor, säger:

- Vi kan inte göra egna undantag från reglerna. Vi lyssnar till experterna, i detta fall UD, och följer deras råd. Det är alltid likadant vid sådana här händelser.

Fritidsresor, Ving och Apollo har charterpaket till Dominikanska. Alla tre bolagen säger att de följer UD: s rekommendationer, som inte avråder från att resa till Dominikanska.

- Vi har förståelse för att resenärerna kan vara oroliga. Men vi har löpande kontakt med vår personal på plats och läget är lugnt. Alla som vi pratat med mår bra, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Ett tiotal resenärer har hört av sig till Apollo.

Är det rimligt att låta oroliga resenärer åka till ett ställe i närheten av ett katastrofområde?

- Vi kan aldrig avgöra vad som är rimligt. Men man kan fråga sig om det känns bättre att sitta i Mexiko och dricka paraplydrinkar, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Så här ser avbokningsreglerna ut i paketreselagen:

De som har tecknat avbeställningsskydd har rätt till en fri ombokning oavsett skäl om minst 30 dagar återstår till avresa.

Foto: "Independence of the Seas" lade till i fredags.

...och lyxkryssarna fortsätter att segla till Haiti

Royal Caribbean fortsätter kryssa till Haiti 15 mil från döden njuter passagerarna av Haitis vackra stränder. Kryssningsfartyget Independence of the Seas la till i fredags. Då fick de 4370 passagerarna sola, bada och njuta av den vackra miljön.

Royal Caribbean påpekar att man inte bara skickar turister utan även hjälp. Hittills har man donerat sju miljoner kronor till Haiti.

Men beslutet att fortsätta kryssa till ön har väckt starka reaktioner, bland annat på kryssningshemsidan Cruise Critic.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN