Forskare: Resa gör oss till bättre människor

Passa på och res - du blir bara lyckligare.
Passa på och res - du blir bara lyckligare.

Passa på och res - du blir bara lyckligare.
Enligt ny forskning ska vi skippa inköp av prylar.
– Allt man behöver göra är att spendera lite mindre på materiella saker och lite mer på upplevelser, säger forskaren Thomas Gilovich.

Det är väl känt att förmågan att känna tacksamhet är bra för din hälsan. Den får inte bara dig att bli lyckligare utan gör dig även till en bättre medmänniska, stärker ditt psyke och håller stress och rädslor borta.

Det finns en snabbt trick - spendera mer pengar på resor och mindre på saker.

Blir inte lika lycklig av soffan

Det här framgår tydligt i en ny studie om tacksamhet från Cornell University, som The Travel leisure tagit del av.

– Tänk på hur du känner när du kommer hem från att ha köpt något nytt, du kanske säger: "den här nya soffan är cool", men du är mindre benägen att säga: "jag är så tacksam för den här hyllan ". Men när du kommer hem från en semester så kommer du sannolikt att säga: "jag känner mig så lycklig över att jag kunde åka", förklarar Thomas Gilovich och fortsätter:

– Människor säger positiva saker om de saker de köpt, men de brukar inte uttrycka tacksamhet för dem - eller så uttrycker de det inte så ofta som de gör för en upplevelse.

Forskarna har bland annat studerat kunder som handlat online och utvärderat sina köp. Det var även här vanligare att folk uttryckte tacksamhet för en upplevelse som en resa än inför ett köp av en soffa, ett smycke eller ett klädesplagg.

– Folk tenderar att uttrycka mer känslor av tacksamhet när de tänker på resor de gjort eller måltider de ätit än när de tänker på prylar de köpt som möbler eller kläder, skriver forskarna.

Blir en bättre människa

I ett experiment sa deltagarna att köpet av en upplevelse gjorde dom lyckligare än när de köper saker. Det var mer värt pengarna.

Som ett slutligt test fick några deltagare tänka på ett meningsfullt köp, antingen en upplevelse eller en sak. Sen fick de tio dollar att dela mellan sig och en anonym mottagare.

Vilka var mer generösa? De som tänkte på en upplevelse såklart. De gav en till två dollar mer än de övriga.

Vill du bli lite mer tacksam och lite mer lycklig - spendera dina sparpengar på resor istället för nya kläder.

– I förlängningen av att visa tacksamhet kommer upplevelsekonsumtionen göra oss till mer samarbetsvilliga människor och att vi blir snällare mot varandra, skriver forskarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN