Se kalkbergen innan det är för sent

RESA

De vita sluttningarna och poolerna i Pamukkale är på väg att förstöras

En snövit sluttning och naturliga pooler med turkost vatten.

Ännu imponerar en av Turkiets största turistattraktioner, ”bomullsfästningen” Pamukkale.

Men underverket kan vara på väg mot undergång. Så passa på att åka hit innan det är för sent.

Foto: Sanna Linde och Rosita Karlsson.

På en lång dagsutflykts avstånd från charterorterna nere vid Medelhavskusten böljar den vackra, vita kalksluttningen fram ur det annars ganska grå och trista berget. En häpnadsväckande syn.

Ändå är upplevelsen i dag långt ifrån vad den var för bara drygt tio år sedan. Då kunde turisterna strosa omkring fritt och bada i de många naturliga poolerna med varmt, turkost vatten. Sedan dess har den vita ytan minskat rejält i omfång och det omkringliggande berget har tagit över mer och mer. Den hårda påfrestningen från turismen har gjort att det kalkrika vattnet, som bildar den unika ytan, nästan har slutat flöda.

– Jag tror inte Pamukkale finns kvar om 10–15 år. Då kommer allt att se ut som en vanlig bergssluttning, säger vår guide pessimistiskt.

Den turkiska staten har visserligen tvingat hotellen som tidigare låg här att stänga sin verksamhet. Och nu får man som besökare bara gå längs en drygt 200 meter lång sträcka vilket bildar en myrstig av människor.

Ett par vakter sitter i skuggan och blåser i sina visselpipor om någon råkar klättra för långt från anvisad plats. Men det är värt att gå hela vägen ner, även om solen som steker rakt ovanifrån är påfrestande. Här finns nämligen det enda stället där vi kan se vattnet rinna fram ur berget i en stadig ström och skapa de där riktigt bländvita ytorna.

– Det är jätteskönt! ropar Rosita Karlsson från Kolbäck när hon lägger sig på det släta, kritvita berget i en ström av varmt källvatten.

Hennes kompis, Sanna Linde från Surahammar, håller med:

– Jag har aldrig sett något liknande och kommer väl aldrig att göra det igen.

Och hon har kanske mer rätt än hon anar.

För om Pamukkale ska kunna fortsätta existera bör det nog stängas av helt från tusentals trampande barfotafötter.

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

Malin Husár

ARTIKELN HANDLAR OM