Utlandsresorna slår nya rekord

Publicerad:
Uppdaterad:
Rekordintresse för att resa utomlands.
Foto: Thinkstock
Rekordintresse för att resa utomlands.

Resor

Vi reser mer än någonsin.
Försäljningen av utlandsresor i januari ökar med 5–7 procent.
2018 blir ett nytt rekordår.
Intresset för soliga sommarsemestrar, kryssningar och europeiska storstäder är stort i dessa dagar.

Drygt hälften av svenskarna (59 procent) planerar att under 2018 resa minst lika mycket som tidigare och många ytterligare mer. Åtta av årets tio mest frekventa bokningsdagar för utlandsresor återfinns nu i januari visar statistik. Och resebokningarna slår just nu rekord, jämfört med 2017 som var ett rekordår.

Weekendresor lockar

– Fler europeiska storstäder bokas just nu. En uppenbar följd av ett ökat intresse för weekendresor. Noterar samtidigt att antalet bokningar med större sällskap också ökar markant. En klar indikation på att generationsresandet fortsätter att öka, säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Försäljningsökningen hos Ticket, jämfört med motsvarande period förra året, är kring 7 procent. Hos Resia ligger den totala försäljningsökningen runt 5 procent. Och hittills har vi bokat 12 procent fler reguljära flygresor.

Tio–i–topp

Att storstäderna lockar extra mycket vittnar också Resias topplista med de hittills bokade flygen i år om: 1. London. 2. Paris. 3. Miami. 4. Malaga. 5. New York. 6. Prag. 7. Rom. 8. Orlando. 9. Barcelona. 10. Bangkok.

Och när det gäller mest bokade destinationer lockar spansk solsemester vidimerar Tickets statistik där Gran Canaria toppar listan och Mallorca samt Teneriffa förstås tillhör de mest populära resmålen.

Breddat kryssningsutbud

– Ändå är båt och kryssning det segment vi ökar mest på hittills i år. Främst är det destinationerna Miami och Barcelona. Kryssningsfebern är ett faktum, konstaterar Lina Eklund, PR-specialist, hos Resia.

Intresset för kryssningar från Barcelona, Miami, Rom, Trondheim och Tromsö har ökat med mellan 150–300 procent när utbudet samtidigt har breddats.

Boka minibreak

– I sommar är Spanien och Grekland stora vinnare. Ett tips är att fokusera på grekiska fastlandet som har flera pärlor och spännande nyheter, säger Lina Eklund.

Ett tips är att boka in ett minibreak (4-5 nätter) under vardagar istället för över en helg, då det kan vara betydligt billigare. Destinationer som passar för minibreak är bland annat Tel Aviv, Dubai och Reykjavik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA