Här hittar du Europas bästa julmarknader

avKristofer Gustafsson

Foto: Thinkstock
Prag har tre julmarknader att välja mellan.

Julen närmar sig. Dags tänka på presenter, dekorationer och julskinkan. Eller varför inte en mysig weekendresa till någon julmarknad?
Här är Europas bästa julmarknader.

Aftonbladet plockade tillsammans med prisjämförelse-sajten skyscanner.se fram Europas hetaste julmarknader.

1. Bremen – julmarknadernas hemstad

Bremen, julmarknadernas hemstad. En kort flygresa bort hittar du julmarknaden med medeltida tavernor dit många musikälskare söker sig för advents- och orgelkonserter. Hjärtvärmande julstunder laddade med varm dryck garanteras. För dig som tröttnar på att dricka glögg finns här mängder av traditionella trähantverk att kolla in och kanske handla.

Dagligen: mån-tors 10.00–20:30, fre–lör 10.00–21.00 och söndag 11.00–20:30. Pågår: 27 nov–23 dec.

2. Prag – ett, tu, tre att välja på

Den fängslande tjeckiska huvudstaden har två stora marknader. På torget i Gamla stan och på torget Wenceslas. Missa inte de röda trähyddorna där du kan köpa leksaker i trä och traditionella juldekorationer. Stort utbud av tjeckiska glas- prydnader och leksaker, kända för sin kvalitet och skönhet. En tredje marknad, som öppnar först, finns vid slottet.

I matväg får du inte missa grillade korvar (klobasa) och glögg när du strosar runt på marknaderna. För de minsta finns även ett litet zoo vid den glittrande jättejulgranen på torget i Gamla stan.

Pågår: Slottet: 25 nov–6 jan. Dagligen: Mån-tor, 09.00–19.00. Fre-sön, 09.00–20.00.

Pågår: Gamla stan: 2 dec–6 jan. Wenceslas: 2 dec–6 jan.

3. Bryssel – två kilometer lång

Bryssels marknad är Belgiens största – två kilometer lång med drygt 250 små stugor som säljer alla tänkbara julsouvenirer. Här lyfter man fram etiskt framställda produkter, så passa på att köpa en grön julklapp till din eko-vänliga omgivning.

Omöjligt att missa är doften av choklad, att fylla på förrådet är definitivt ett måste för en chokladälskare. Missa inte ljud- och ljusshowen som spelas upp varje kväll på Grand-Place – världsberömda torget som finns med Unescos världsarvslista.

Pågår: 24 nov–31 dec.

4. Düsseldorf – har världens längsta bar

En smått otrolig julatmosfär på den här marknaden. Lägg din budget på autentiska träfigurer och tomtar. När du har tröttnat på allt pepparkaksätande, bege dig till Gamla stan för en drink. Här finns över 260 pubar och området kallas även för ”världens längsta bar”.

Om du flyger till Düsseldorf Weeze, tänk på att flygplatsen ligger 70 kilometer från staden.

Pågår: 23 nov–30 dec.

5. Amsterdam – ta med dig skridskorna

Staden har inte bara en julmarknad, den har 26. Festliga tillställningar där de större, exempelvis Leidseplein, även är utrustade med skridskobanor. Ladda energidepåerna med oliebollen, en sorts munk, som tillagas speciellt för högtiden. Det sägs att oliebollen skrämmer bort onda andar.

Pågår: 23 nov–30 dec.

6. London – öppnar först av alla

Den perfekta staden att hitta julklappar till hela familjen. Tröttnar du på julstressen på Oxford Street sök dig till julmarknaden i Hyde Park. På marknaden, "Winter Wonderland", kan du besöka Storbritanniens största utomhusskridskobana, gå på julcirkus eller ta en drink i arktisk miljö på Ice Bar. Som på alla julmarknader finns här massvis med stånd som säljer allt från unika hantverk till julgodis.

Pågår: 17 nov–1 jan. Dagligen: 10.00–22.00.

7. Edinburgh – marknaden går i tysk stil

En fantastisk julmarknad i Skottland. Edinburghs tyska marknad längs med Princes Street Gardens och som hyser alla nödvändiga julattribut. Festa in julen med stora glas weissbier, muggar glüwein, bratwurst, potatisklimpar och traditionellt julbröd. Flyg till Edinburgh kan vara dyrt kring jul så boka i god tid.

Pågår: 18 nov–6 jan.

Foto: Thinkstock
Strasbourgs julmarknad är en lysande föreställning.

8. Strasbourg – en lysande föreställning

Strasbourgs julmarknad är den äldsta i Frankrike och här snålas det varken med julpynt eller gatubelysning. Runt Notre-Damekatedralen finns mängder av gatustånd som säljer allt från traditionella juldekorationer till gourmetmat. En specialitet är bredele – en sorts julkaka i smakerna apelsin och kanel. En enorm satsning som även innehåller flertalet konserter i stadens alla kyrkor.

Pågår: 24 nov–24 dec.

9. Berlin – en stad fylld av julmarknader

Tyskland är julmarknadernas urmoder och Berlin har förmodligen det bästa urvalet av julmarknader i hela landet. Upplev över sextio olika marknader runt om i staden, från de mycket livliga till mer avslappnade tillställningar. WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt håller till på ett av Europas absolut vackraste torg och är definitivt värt ett besök.

Ett annat populärt alternativ är marknaden i slottet Charlottenburg med kringliggande park. Ät, handla julklappar och njut av slottets specialutställningar. För de riktigt äventyrliga finns Postdamer Platz med Europas största mobila pulkbacke.

Pågår: Slutet av november–6 jan.

10. Köpenhamn – har många alternativ

Vårt kära grannlands huvudstad bjuder på flera julmarknader som du hittar här i guiden. Den mer lyxiga på Ströget till exempel, men också lite mer pittoreska marknader, så som den i alternativa Christiania. Den mest välbesökta är dock Tivolis julmarknad som stoltserar med över 60 marknadsstånd. Här kan du även åka någon av de många karusellerna och träffa jultomten.

Pågår: 10 nov–31 dec – kolla respektive marknad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Edinburgh

Strasbourg

Jul