Här hittar du Europas bästa julmarknader

Av: 

Kristofer Gustafsson

Julmarknad på Röda Torget i Moskva
Julmarknad på Röda Torget i Moskva

Julen 2020

Julen närmar sig med stora steg och det finns ingen mer stämningsfyllt än att besöka en julmarknad och botanisera bland julmat och hantverk. Och med dessa alternativ kan du ta en mysig weekendresa och besöka marknader i till exempel Tyskland eller Köpenhamn för att komma in i den rätta julandan. Här kommer en lista på Europas allra bästa julmarknader.

Aftonbladet plockade tillsammans med prisjämförelse-sajten skyscanner.se fram Europas hetaste julmarknader.

1. Bremen – julmarknadernas hemstad

Bremen, julmarknadernas hemstad. En kort flygresa bort hittar du julmarknaden med medeltida tavernor dit många musikälskare söker sig för advents- och orgelkonserter. Hjärtvärmande julstunder laddade med varm dryck garanteras. För dig som tröttnar på att dricka glögg finns här mängder av traditionella trähantverk att kolla in och kanske handla.

Pågår: 25 november - 23 december

2. Prag – ett, tu, tre att välja på

Den fängslande tjeckiska huvudstaden har två stora marknader. På torget i Gamla stan och på torget Wenceslas. Missa inte de röda trähyddorna där du kan köpa leksaker i trä och traditionella juldekorationer. Stort utbud av tjeckiska glas- prydnader och leksaker, kända för sin kvalitet och skönhet. En tredje marknad, som öppnar först, finns vid slottet.

I matväg får du inte missa grillade korvar (klobasa) och glögg när du strosar runt på marknaderna. För de minsta finns även ett litet zoo vid den glittrande jättejulgranen på torget i Gamla stan.

Pågår: Marknaderna pågår under december fram tills starten på det nya året.

Prag har tre julmarknader att välja mellan.

3. Bryssel – två kilometer lång

Bryssels marknad är Belgiens största – två kilometer lång med drygt 250 små stugor som säljer alla tänkbara julsouvenirer. Här lyfter man fram etiskt framställda produkter, så passa på att köpa en grön julklapp till din eko-vänliga omgivning.

Omöjligt att missa är doften av choklad, att fylla på förrådet är definitivt ett måste för en chokladälskare. Missa inte ljud- och ljusshowen som spelas upp varje kväll på Grand-Place – världsberömda torget som finns med Unescos världsarvslista.

Pågår 2019 : 29 november till 5 januari.

4. Düsseldorf – har världens längsta bar

En smått otrolig julatmosfär på den här marknaden. Lägg din budget på autentiska träfigurer och tomtar. När du har tröttnat på allt pepparkaksätande, bege dig till Gamla stan för en drink. Här finns över 260 pubar och området kallas även för ”världens längsta bar”.

Om du flyger till Düsseldorf Weeze, tänk på att flygplatsen ligger 70 kilometer från staden.

Pågår 2019: 21 november till 30 december.

5. Moskva – en julfestival

Under december och januari hålls den årliga julfestivalen där alla distrikt i Moskva öppnar upp marknader, julshower och konserter för hela världen att ta del av. Festivalen kallas ”Journey into Christmas” och är en av världens största jul- och nyårsfestivaler i världen och den förtrollar stora som små.

Pågår 2019: 18 december till 14 januari.

Julmarknad på Röda Torget i Moskva

6. Amsterdam – ta med dig skridskorna

Staden har inte bara en julmarknad, den har 26. Festliga tillställningar där de större, exempelvis Ice Village-marknaden, även är utrustade med skridskobanor. Ladda energidepåerna med oliebollen, en sorts munk, som tillagas speciellt för högtiden. Det sägs att oliebollen skrämmer bort onda andar.

Pågår 2019: Ice Village pågår mellan 13-26 december. De övriga marknaderna pågår mellan november och starten på januari.

7. London – öppnar först av alla

Den perfekta staden att hitta julklappar till hela familjen. Tröttnar du på julstressen på Oxford Street sök dig till julmarknaden i Hyde Park. På marknaden, "Winter Wonderland", kan du besöka Storbritanniens största utomhusskridskobana, gå på julcirkus eller ta en drink i arktisk miljö på Ice Bar. Som på alla julmarknader finns här massvis med stånd som säljer allt från unika hantverk till julgodis.

Pågår 2019: 21 november till 5 januari. Dagligen: 10.00–22.00.

8. Edinburgh – marknaden går i tysk stil

En fantastisk julmarknad i Skottland. Edinburghs tyska marknad längs med Princes Street Gardens och som hyser alla nödvändiga julattribut. Festa in julen med stora glas weissbier, muggar glüwein, bratwurst, potatisklimpar och traditionellt julbröd. Flyg till Edinburgh kan vara dyrt kring jul så boka i god tid.

Pågår 2019: 16 november - 4 januari. Dagligen: 10.00–22.00.

Strasbourgs julmarknad är en lysande föreställning.

9. Strasbourg – en lysande föreställning

Strasbourgs julmarknad är den äldsta i Frankrike och här snålas det varken med julpynt eller gatubelysning. Runt Notre-Damekatedralen finns mängder av gatustånd som säljer allt från traditionella juldekorationer till gourmetmat. En specialitet är bredele – en sorts julkaka i smakerna apelsin och kanel. En enorm satsning som även innehåller flertalet konserter i stadens alla kyrkor.

Pågår 2019: 22 november till 30 december.

10. Berlin – en stad fylld av julmarknader

Tyskland är julmarknadernas urmoder och Berlin har förmodligen det bästa urvalet av julmarknader i hela landet. Upplev över sextio olika marknader runt om i staden, från de mycket livliga till mer avslappnade tillställningar. WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt håller till på ett av Europas absolut vackraste torg och är definitivt värt ett besök.

Ett annat populärt alternativ är marknaden i slottet Charlottenburg med kringliggande park. Ät, handla julklappar och njut av slottets specialutställningar. För de riktigt äventyrliga finns Postdamer Platz med Europas största mobila pulkbacke.

Pågår 2019: Gendarmenmarkt pågår mellan 25 November - 31 December. Övriga marknader pågår från november till början av januari.

11. Köpenhamn – har många alternativ

Vårt kära grannlands huvudstad bjuder på flera julmarknader som du hittar här i guiden. Den mer lyxiga på Ströget till exempel, men också lite mer pittoreska marknader, så som den i alternativa Christiania. Den mest välbesökta är dock Tivolis julmarknad som stoltserar med över 60 marknadsstånd. Här kan du även åka någon av de många karusellerna och träffa jultomten.

Pågår 2019: Tivolis julmarknad pågår mellan 16 november - 5 januari. Övriga marknader har öppet mellan början av november och december.

Julmarknad på Köpenhamns tivoli.
Bryssel – hela världen i en reseguide
Publisert:

LÄS VIDARE

Nya resorna i vinter – för en spottstyver

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Edinburgh

Christiania

Düsseldorf

Weekendresor

Strasbourg

Jul

MER OM RESA

Här hittar du Europas 21 bästa julmarknader

Julmarknader för alla smaker runt om i Europa

Här hittar du Sveriges elva bästa julmarknader

Här är Stockholms bästa julmarknader

Här är Sveriges bästa julmarknader

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

Världens juligaste platser enligt svenskarna

5 makalösa hotell som maxar julmyset

9 platser där vintern är som vackrast

Nio weekendtips som trendar

Spring, sola, semestra – bästa löparresorna

Nya resorna i vinter – för en spottstyver

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

Så hittar du prisvärda nyårsresor

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

10 skäl att semestra i Albanien

Tre tips till världens mest romantiska resmål

Biljetter snart slut när många letar julresa

Så gör du en pompomgirlang

10 magiskt vackra julgranar världen över

Lista: Svenskarnas bästa nyårsstäder

Här är årets kortaste dag – sedan går vi mot ljusare tider

Därför firar vi Lucia