Slott kring mälaren - värda en utflykt

En utflykt som kombinerar natur och kultur

Uppdaterad 2020-04-25 | Publicerad 2020-04-22

Kungliga slottet i Stockholm.
Kungliga slottet i Stockholm.

Vackra rosträdgårdar, historiska salar och spännande aktiviteter – fly storstaden i sommar och gör en utflykt i historiens vingslag till något av alla slott kring Mälaren.

Vi listar slotten som är värda en utflykt.

Tack vare en rik och lång historia finns idag en stor mängd vackra slott runt om i landet. I det natursköna området kring Mälaren ligger flera av dem. En del är dock fortfarande i privat ägo men många öppnar upp för allmänheten under sommarmånaderna.

– Jag tycker man ska besöka de slott som öppnar under sommarsäsongen för att passa på, säger Åsa Lundgren turistinformatör på Visit Stockholm.

Varför borde man göra en utflykt till ett slott i sommar?

– På slotten kan man kombinera natur och kultur genom att passera skulpturer, byggnader och platser där historiska händelser har utspelat sig. Flera av slotten ligger också vid vattnet och är därmed nära en strandpromenad, säger Åsa Lundgren.

Åsa Lundgren turistinformatör på Visit Stockholm.
Åsa Lundgren turistinformatör på Visit Stockholm.

En upplevelse för hela familjen

Att besöka slott är inte bara en aktivitet för den historieintresserade säger Åsa Lundgren.

– Slotten är väldigt duktiga på att inkludera alla åldersgrupper. Det finns speciella barnvisningar och audioguider för den som inte vill gå in utan istället njuta av slottet och parkerna runt omkring. På Drottningholm finns till exempel en labyrint i parken och på Kungliga slottet i Stockholm finns vaktparaden på ytterborggården. Man kan också gå på djursafari om man har barn med sig.

Vad kan man förvänta sig av en slottsutflykt?

– Förvänta dig vackra miljöer, gröna områden och vackra promenadstråk. Man kan också gå guidade visningar som passar för både för barn och vuxna.

– Ta med fika eller köp på plats! Varför inte också ta med ett trädgårdsspel som kubb, krocket eller en boll?

Gripsholm slott

Beläget vid Mälaren i Mariefred står ett av Sveriges äldsta kungliga slott. Slottet byggdes på 1530-talet som en bostad åt Gustav Vasa. Här kan man vandra genom fyra sekel av konst- och designhistoria. Man kan också se det äldsta nationella porträttgalleriet i världen med porträtt från både dåtid och samtid.

Ta en tur slottsparken, undersök fängelsehistorien eller gå på en jazzkonsert – detta slott har något för alla, stora som små.

Missa inte i sommar: Sommarens konsertserie pågår under hela sommaren.

Gripsholms slott är Sveriges äldsta kungliga slott.
Gripsholms slott är Sveriges äldsta kungliga slott.

Drottningholms slott

Med en historia från 1600-talet är Drottningholms slott vårt bäst bevarade kungliga slott. Här kan man drömma sig bort till en svunnen tid och strosa runt i kungaparets permanenta bostad med reservation för slottets södra vinge.

Sevärdheter på slottet inkluderar det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken.

Missa inte i sommar: Teaterscenen är öppen för sommarteater hela sommaren.

På Drottningholm slott kan du se dig omkring i kungaparets permanenta bostad.
På Drottningholm slott kan du se dig omkring i kungaparets permanenta bostad.

Rosendals slott

Om man planerar en tur till Djurgården får man inte missa ett besök på Rosendals slott. Slottet har en historia från början av 1800-talet och byggdes som en sommarbostad åt kung Karl XIV Johan. Under sommarmånaderna ges tillfälle för besökare att gå guidade visningar av slottet.

Missa inte i sommar: Alldeles bredvid ligger också Rosendahls trädgård med handelsträdgård, café, bageri och härliga grönområden.

Rosendals slott på Djurgården.
Rosendals slott på Djurgården.

Ulriksdals slott

Detta slott ligger beläget i den Kungliga nationalstadsparken i Stockholm och har en historia från 1600-talet. Här kan man inspireras av rum inredda på 1800-talet för Karl XV. Slottet är omgivet av en stor slottspark med ett orangeri där man kan uppleva Nationalmuseumets samling av svenska skulpturer. Om du inte har med dig egen picknick finns Ulriksdals slottskafé.

Missa inte i sommar: Slottsteatern Confidencen har sommarföreställningar hela sommaren.

På Ulriksdals slott kan du se teaterföreställningar för hela familjen.
På Ulriksdals slott kan du se teaterföreställningar för hela familjen.

Engsö slott

Strax utanför Västerås på den natursköna ön Ängsö ligger denna pärla. Slottet har en historia som kan spåras till 1100-talet men dess nuvarande utseende fick slottet på 1700-talets mitt. Om du tror på spöken är detta ett slott för dig, det sägs nämligen att slottet är hemsökt. Här kan du gå en guidad visning av slottet och få veta mer om sekler av mystik och vidskepelse.

Missa inte i sommar: Fika hembakt i slottscaféet eller gå en promenad i naturområdet.

Engsö är spökenas slott.
Engsö är spökenas slott.

Skokloster slott

På skohalvön mellan Stockholm och Uppsala ligger denna pampiga byggnad. Barockslottet är känt som det största privatägda palats som någonsin har byggts i Sverige. Under sommarmånaderna öppnar slottet upp för besökare. Här kan man upptäcka slottets praktfulla rum så som de såg ut för 350 år sedan eller utforska någon av utställningarna.

Missa inte i sommar: Under sommaren anordnas massor av familjeaktiviteter så som tornerspel.

Skokloster slott anordnar familjeaktiviteter hela sommaren.
Skokloster slott anordnar familjeaktiviteter hela sommaren.

Sundbyholms slott

Detta sörmländska slott är beläget vid Mälarens längsta naturliga sandstrand i Eskilstuna. Hit kan du åka på en avkopplande weekend eller en anordna fester. Slottet var från början ett kloster men är idag är det ett kungligt gods för hotell och restauranggäster.

Missa inte i sommar: För slottets gäster anordnas bland annat temamiddagar där man kan leva sig in i en svunnen tid med maskeradbaler eller slottsmordgåtor.

Tidö slott

Stax utanför Västerås ligger ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lär bygga slottet på mitten av 1600-talet. Slottet är idag privatägt men öppnas upp för allmänheten under sommarmånaderna för guidade turer i paradvåningen.

Ett stenkast från slottet ligger även ett värdshus där gäster kan njuta av utsikten av slottet.

Missa inte i sommar: Den 4 april öppnar en MC utställning på slottet.

På Tidö slott visas motorcyklar från början av 1900-talet till idag.
På Tidö slott visas motorcyklar från början av 1900-talet till idag.

Taxinge-Näsby slott

Taxinge-Näsby slott eller kanske mer känt som kakslottet ligger på en udde i Gripsholmsviken. Namnet har en historia som kan spåras till slutet av 1200-talet men byggnaden som står där idag restes under tidigt 1800-tal. Hit kan hela familjen åka för en sommarutflykt och besöka norra Europas största kakbord med ca 65 sorters hembakade godsaker.

Missa inte i sommar: För en heldagsutflykt kan man ta både ånglokståg eller en bårtur från Stockholm, för att sedan avnjuta kakbuffén.

På ”Kakslottet” serveras bakverk  i stora lass.
På ”Kakslottet” serveras bakverk i stora lass.

Mer information om slotten kring Mälaren hittar du här.