Hit ska du åka 2020 enligt resejätten

Lonely planets tävling har utsett vinnarlandet

Tigernästet är en populär turistattraktion i Bhutan.
Tigernästet är en populär turistattraktion i Bhutan.

Funderar du på nästa års resor? Vill du uppleva någonting nytt? Nu har Lonely Planet utsett världens bästa länder att besöka år 2020, och vinnaren är natursköna Bhutan i Asien.

De flesta som har backpackat runt jorden har gjort det med en speciell bok i ryggsäcken, någon av Lonely planets reseguider. Nu har bokförlaget expanderat och håller inte bara till i ryggsäckar utan även på internet. I flera år har Lonley planet rankat det kommande årets resmål och försökt förutspå, var är det bäst att åka? Nu har årets vinnare korats: Bhutan.

Rankar 10 länder att besöka

Det bästa av det bästa, så beskriver Lonely planet länderna, städerna och områdena som hamnar på topplistan av ”Lonely Planet’s Best in Travel”. Vinnarländerna är antingen sådana som många resenärer missar, eller så är det länder som erbjuder någonting nytt, nya anledningar att återvända. För att komma fram till vinnarna pratar man med skribenter, influencers och Lonely planets egna medarbetare för att till slut lyckas banta ner listan till de 10 bästa länderna baserat på wow-faktor och unika upplevelser.

Liten del av paradiset

Vinnarlandet Bhutan beskrivs av Lonely planet som en liten del av paradiset. Många faktorer ledde till det lilla asiatiska landets vinst, men en av dem är att man tar hållbart resande på allvar i landet. Turister måste betala en daglig avgift för att ens kunna resa bland landets gröna kullar, och man har som mål att all mat som odlas i landet år 2020 ska vara organisk, skriver Lonely planet. Men priset resenärerna får betala är ingenting mot belöningen. Gå bland bergen på stigar helt utan skräp, träffa landets miljömedvetna medborgare och njut av att vara i världens enda land som inte bara är koldioxidneutralt utan till och med koldioxidnegativt, alltså att landet orsakar mindre koldioxidutsläpp än mängden koldioxid som landets natur tar bort ur atmosfären.

Lonely planet beskriver Bhutan som en liten del av paradiset.
Lonely planet beskriver Bhutan som en liten del av paradiset.

Landet som mäter lycka

Bhutan har blivit känt för att mäta bruttonationallycka sedan 70-talet. I begreppet ingår bland annat att mäta hälsa, levnadsstandard och ekologisk mångfald. Men landet har länge varit ett av världens mest isolerade med starka traditioner, och än i dag är det ganska svårt att besöka landet som turist. Bland annat sker alla besök i grupper med en guide. Det finns även en del ovanliga regler i landet, som att det sedan 2014 är tobaksfritt med förbud mot försäljning av tobak.

I Bhutan mäts bruttonationallycka.
I Bhutan mäts bruttonationallycka.

Vandra bland höga berg och vackra byggnader

Bhutan är ett bergigt land helt utan kust. Huvudstaden är Thimphu och fem mil från huvudstaden ligger landets enda internationella flygplats. Det flest turister gör i landet är att vandra bland bergen och besöka buddhistiska byggnader. Höjdpunkten under besöket i landet är ofta Tigernästet, Taktshang Gompa. Templet sitter på en bergsvägg på cirka 3 000 meters höjd och för att ta sig dit krävs en vandring på runt två timmar.

Huvudstaden Thimphu är omgiven av höga berg.
Huvudstaden Thimphu är omgiven av höga berg.

Här är världens bästa länder att besöka

  1. Bhutan
  2. England
  3. Nordmakedonien
  4. Aruba
  5. Swaziland
  6. Costa Rica
  7. Nederländerna
  8. Liberia
  9. Marocko
  10. Uruguay

Källa: Lonely planets best in travel 2020

Publisert:

LÄS VIDARE