Här är årets nyheter i nöjesparkerna

Vågar du svingas upp i luften av Gröna Lunds nya attraktion Snake?
Vågar du svingas upp i luften av Gröna Lunds nya attraktion Snake?

Sugen på nya hisnande äventyr i sommar? Då är det bara att ge sig hän - de största nöjesparkerna i Sverige erbjuder flera spännande nyheter som passar hela familjen.

Gröna Lund

– Vår stora nya attraktion heter Snake. Den har en hastighet på 80 kilometer i timmen och åker 40 meter upp i luften. Väldigt rolig för den som vågar,  säger Annika Troselius, informationschef för Gröna Lund. 
– Dessutom har vi många konserter i år, bland annat gästar artister som Veronica Maggio, Lenny Kravitz och Sting. 

 • Gröna Lund öppnar 27 april.
När Liseberg öppnar den 27 april anordnas ett hisnande maraton – åk så mycket berg-och dalbana du orkar på 120 minuter.
När Liseberg öppnar den 27 april anordnas ett hisnande maraton – åk så mycket berg-och dalbana du orkar på 120 minuter.

Liseberg

- Vår nyhet är Lilla scen som vi öppnar i Hamnområdet. Där kan man lyssna på livemusik. Alltifrån pop, punk, visor och rock. Det går också bra att bara ta ett glas eller köpa lite räkor och sitta och titta på folk. Vi liknar området lite kaxigt med Nyhavn i Köpenhamn, säger Ebba Källeskog, pr-ansvarig för Liseberg

 • Liseberg öppnar 27 april. 
Kolmården öppnar 19 april och erbjuder sälshow och en ny höjdattraktion.
Kolmården öppnar 19 april och erbjuder sälshow och en ny höjdattraktion.

Kolmårdens djurpark

- Helt nytt för i år är att vi lanserar sälshowen Seals. Den fokuserar på sälens- och havets miljö. Den kommer att gå flera gånger om dagen under hela säsongen, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig för Kolmårdens djurpark, och fortsätter:

- Första maj är det premiär för Mini-Hopp i Bamses Värld. Det är en höjdattraktion som definitivt kommer att kittla i magen, Dessutom totalrenoverar vi Vildmarkshotellet och hotellets restaurang, 

 • Kolmårdens djurpark öppnar 19 april. 
Skara sommarland lanserar en ny vattenrutchkana, Waka Waka, som är 210 meter lång.
Skara sommarland lanserar en ny vattenrutchkana, Waka Waka, som är 210 meter lång.

Skara Sommarland

- 6 juni lanserar vi Waka Waka. Det är en helt ny vattenerutschbana, som är den enda i sitt slag i Europa. Den är 210 meter lång och kan liknas vid skidåkning. I varje sväng får man en ny fartkick. Jättehärlig, säger Emma Edqvist, kommunikatör för Skara Sommarland.

 - Vi har dessutom flyttat på köpstaden som låg precis utanför sommarlandet, för att få fler parkeringsplatser. Samtidigt bygger vi ut antalet platser för elbilar, ett arbete som pågår successivt.

 • Skara Sommarland öppnar 6 juni. 
I Furuviksparken är de populära radiobilarna tillbaka.
I Furuviksparken är de populära radiobilarna tillbaka.

Furuviksparken

Nytt för i år är att de populära radiobilarna gör comeback i nöjesparken. 

- Det har funnits ett sug efter den här attraktionen. Just radiobilar passar vår målgrupp väldigt bra. Vi har många gäster som är yngre, samt familjer med barn, som gillar den här typen av aktiviteter, säger Mats Kempe, försäljningschef för Furuviksparken. 

 • Furuviksparken öppnar 18 maj. 

Fler härliga nyheter i nöjesparkerna

 • Leksand Sommarland
  Satsar stort på radiobilar när de minsta barnen (mellan 100 och 129 cm) får egna bilar. Lite större barn får ett större utrymme med 10 maxibilar med plats för två personer i varje bil.
  Leksand Sommarland öppnar 22 juni.
 • Tom Tits experiment
  Tom Tits ligger i Södertälje utanför Stockholm och är ett populärt resmål för barnfamiljer. I år presenteras två nya upplevelser. CellSkapt är en utställning om kroppen och Experiment X som är en slags tandemcykeltur på lina i luften.
 • Skansen
  Stockholms stora nöjespark med både djur och åkattraktioner lockar med ett nytt kunskapscentrum om Östersjön, Baltic Sea Science Center. Här kan man ta sig en titt under havsytan på havet och upptäcka en helt ny värld.
  Skansen är öppet året om.
 • Ölands djurpark
  Parken har en ny hästkarusell och Miami Trip som är en flygande matta.
  Ölands djurpark öppnar delvis 19 april, hela parken öppnar 15 juni.
 • Parken Zoo
  Eskilstunas stolthet kan visa upp fyra små manvargsvalpar som heter Luna, Bahia, Neblina och Zapala. De föddes i vintras och upplever sin första vår i parken.
  Parken Zoo öppnar 29 maj.
 • Astrid Lindgrens värld
  Vimmerbys sagopark har egentligen inga större nyheter i år. Men den 29 juni öppnar utställningen "En lycklig ö – 30 år av ord och bild" med illustratören och författaren Marit Törnqvist som jobbade tätt tillsammans med Astrid Lindgren.
  Astrid Lindgrens sagovärld öppnar den 17 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE