10 udda platser att övernatta på i Sverige

Spännande alternativ till campingsemestern

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

En övernattning handlar inte bara om sömn på dessa platser.
En övernattning handlar inte bara om sömn på dessa platser.

Resa | Sverige

Ett hemsökt värdshus, en silvergruva långt under marken och en svamp. Alla dessa platser är, tro det eller ej, möjliga att spendera natten på. Här är 10 udda platser att övernatta på i Sverige.

Svenskar reser mycket, och flyger bra mycket mer än det globala snittet. Men samtidigt har allt fler börjat söka sig till äventyr närmare hemmet. Och den som letar kan snart upptäcka att det finns en hel del äventyr att uppleva i Sverige, här är Göta Kanals 10 tips på platser att övernatta på.

– Sverige har en rad fantastiska och lite udda turistmål som kan göra en semester på hemmaplan riktigt exotisk och spännande. Sedan får vi inte glömma bort att det ofta är ett alternativ som är skonsammare för miljön än att resa utomlands, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på Göta kanal.

1. Bo i svampar och stubbar vid Göta kanal

”Jag vill bo i en svamp...”. Känner du som Electric Banana Band? Då kan det vara dags att du tar sig till Norrqvarn Hotell & Konferens, vid Göta Kanal, där motorsågskonstnären Sören Niklasson skapat små stugor i form av stubbar och svampar.

Det går att bo i både karljohansvampar och flugsvampar.
Eller vad sägs om en stubbe?

2. Övernatta 155 meter under marken

Världens djupast belägna hotellsvit ligger i Sala Silvergruva, 155 meter under marken. På botten av gruvan Ulrica Eleonora får du förutom övernattningen även en guidad visning i gruvan.

Detta är världens djupaste hotellsvit.

3. Tillbringa natten i en koja

Kolarbyn Eco-Lodge passar den som inte behöver alla hemmets bekvämligheter. Vandrarhemmet består nämligen av kojor utan elektricitet eller dusch. Totalt finns det tolv skogskojor, som ska efterlikna traditionella kolarkojor. Området var förr en plats för kolning, ett gammeldags sätt att framställa träkol, och i dag försöker man få koltraditionen att leva vidare på vandrarhemmet.

Att bo utan el eller vatten är grejen på Kolarbyn.
Den är knappt så att kojorna syns från utsidan.

4. Slumra under Sveriges äldsta träd

En ensam gran på Fulufjället i Dalarna är världens äldsta träd, och den kallas Old Tjikko. Granen är en trädklon, alltså en gran som är genetiskt samma individ som 9 550 år gamla rester av rotsystem på platsen. För att övernatta får du ta dig till Fulufjällsbyn, 20 kilometer väster om Särna, där du kan bo i tält eller stuga.

5. Besök tre länder (nästan) samtidigt

På tre sekunder kan du besöka tre länder när du besöker Treriksröset, röset som delar Sverige, Norge och Finland. I Sverige finns det inga vägar till platsen, men om du korsar gränsen till Finland kan du ta dig hela vägen. Först med bil, och sedan genom att vandra. Det går även att åka båt över sjön Kierakasvuopio för att sedan genomföra en kortare vandring. Närmaste byn till Treriksröset ligger i Finland, men det går även att övernatta i Karesuando eller i Kiruna, eller så får man bo i en övernattningsstuga precis vid röset.

Treriksröset är Sveriges nordligaste punkt.

6. Vagga dig till sömns till ljudet av Sveriges högsta vattenfall

I Fulufjällets nationalpark i Dalarna kan du uppleva Sveriges högsta vattenfall. Njupeskärs vattenfall är hela 93 meter högt och 70 meter är fritt fall. Det går att vandra till vattenfallet för att sedan tälta i nationalparken, sova i en övernattningsstuga eller hyra en stuga vid Rogsjön, Harrsjön, Tangsjön eller i Björnholmssätern. Så kan du vaggas till sömns av dånet från det höga vattenfallet.

Njupeskärs vattenfall är Sveriges högsta vattenfall.

7. Bo bland trädtopparna

Idylliska Trädhushotell Islanna ligger bland träden, flera meter upp i luften. På platsen finns två stugor, Hotell Andrum som är 6,5 meter upp i en gammal ek, och trädhuset Sjunde Himlen. Islanna ligger mellan Falköping och Skara och var från början en släktgård med ett traditionellt jordbruk. Den som inte är höjdrädd kan njuta av utsikten från trädhusen, eller av frukostorgen som hissas upp på morgonen.

Sjunde Himlen var det andra trädhuset som byggdes på Trädhushotell Islanna.
Att bo uppe bland träden är populärt.

8. Övernatta intill bisonsafari

I Hjo finns det i dag en gård med upp till 140 bisonoxar. Det är på Mobelets gård som Bisonoxarna finns och har funnits sedan 2005. I dag erbjuder gården bisonsafari då besökare kan åka ut bland djuren. Det går även att sova över på platsen, antingen i en tipi med vacker utsikt över Vättern, eller i en husvagn, och i vinter ska det byggas ett gårdshotell på platsen.

Häng med bisonoxar på dagen...
... och sov i tipi på natten.

9. Sov över på ett hemsökt värdshus

Precis intill motorvägen i Norrköping ligget det mytomspunna värdshuset Stenkullen. Huset är svårt att missa för de som rör sig i området, och det finns möjligheter att övernatta. För att göra det krävs dock föreståndarens godkännande, det är inte bara för vem som helst att boka. Huset har en spännande historia med övernattande kungligheter, nazistföreningars sammankomster, och historier om spöken. Skulle du våga övernatta där?

Det finns historier om spöken vid värdshuset Stenkullen.

10. Vistas en natt intill Sveriges klaraste sjö

Ett siktdjup på 36 meter, det är nästan svårt att föreställa sig. Men det är vad om väntar besökarna i Trollsjön, eller Rissjaure, i Kiruna. Sjön är en klarvattensjö och en steril fjällsjö med Sveriges klaraste och renaste vatten. Den hårdhudade kan ta ett dopp i det kalla vattnet. Vandringen till sjön går genom den vackra dalgången Kärkevagge, och närmaste plats att bo på är fjällstationen Låktatjåkko. Det går även bra att tälta vid sjön.

Publisert:

LÄS VIDARE

Expertens guide till Stockholms skärgård: 236 tips!

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

Resa | Fjällvandring

Sverige

Resa | Vandringsresor

Hjo

Kiruna

Vättern

MER OM RESA

11 tips på mysiga saker att göra i höst

Hyra stuga i Sverige – allt du behöver veta

Semester på hemmaplan – en svemester

Fem svenska ekohotell vi drömmer om att bo på

Rekord för svemester i sommar

Besök Sveriges vildaste väg

Skandinaviens bästa stränder – 10 favoriter

Linda, 40, säger nej till flygande turister

Svenska slottet på lista över världens vackraste

Sveriges vackraste omvägar – årets lista

Besök spännande platser ut böckernas värld

Så kan du turista hållbart på hemmaplan

Här är vandringsleden som var världens farligaste

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Här vill vi hyra sommarhus i Sverige

Utflykter runt Stockholm – 12 tips

Allt fler turistar i svenska fjällen

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Researrangörernas nya satsningar – på tåg

Nu går direkttåg mellan Stockholm och Halland

Gotlandstips: Så maxar du din semester på ön

Flixbus startar ny linje till Arlanda

Ny teknik ska snabba upp flygkontroller – men inte i Sverige

Dyraste och billigaste taxipriserna i världen