Då startar arbetet med nattåg till Europa

Per Bolund kommenterar tågsatsningen

Av: 

Jenny Alexandersson

Klimat | Resa

Snart startar regeringens satsning på nattåg ner till Europa.
50 miljoner kronor ska säkerställa att svenskarna kan ta tåget söderut. Men spårbredd och olika el- och signalsystem kan ställa till det.
– Vi måste satsa på ett klimatsmart resande, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet.

Den 1 juli träder den nya budgeten i kraft och därmed startar arbetet för Trafikverket att upphandla nattåg mellan Sverige och Europa. Målet är att det ska finnas dagliga avgångar till flera europeiska städer.

– Genom januariavtalet är vi överens om att det ska gå nattåg från Sverige till flera europeiska städer. Förutom den stora satsning vi gör på järnvägen i Sverige så är 50 miljoner konor i budgeten vikta för europeisk tågtrafik. Det kommer att klubbas i riksdagen den 18 juni, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet.

Den nya tågsatsningen är en del av regeringens ambition att bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är en omställning av hela transportsystemet.

Per Bolund satsar på ett klimatsmart resande med nattåg till Europa. Bilden till höger visar Antwerpens tågstation i Belgien.

Satsar på klimatsmart resande

– Vi måste satsa på ett klimatsmart resande. Vi märker att intresset för att uppleva Europa på ett hållbart sätt växer i hela Europa, säger Per Bolund.

Trafikverket kommer att utarbeta förutsättningarna och det handlar bland annat om att se över och eventuellt köpa utrustning. Men även att hitta vägar för överenskommelser med andra länder för att tågen ska kunna köra över gränserna. Pengarna används även för egna omkostnader för arbetet.

Budgeten är rejält tilltagen enligt Per Bolund. Men det finns en del hinder på vägen. Det krävs bland annat lok som klarar två separata el- och signalsystem. Och på många håll i Europa är tågen smalare än i Sverige, vilket gör att de svenska vagnarna inte kommer fram. Det finns heller inte så många nattågsvagnar kvar i Sverige och de används redan för inrikestrafik.

Ökande intresse för tågresor

– Om man kommer fram till att man behöver köpa in nya tåg så handlar det såklart om andra slags kostnader än 50 miljoner. Men vi har kört nattåg från Sverige till andra Europeiska städer tidigare och det finns material att använda. Och vi har dessutom redan tågoperatörer i Europa som visat intresse för att vara en del av satsningen, bland annat en tågoperatör från Österrike. Men skulle det uppstå krav på mer pengar så tittar vi på det, säger Per Bolund.

Intresset för tågresor och nattåg ökar stort i Sverige och Per Bolund nämner nattågen till Jämtland som ett bra och uppskattat exempel.

Malmö stad har anmält sitt intresse för att bli knutpunkt för trafiken söderut, med lämpliga anslutningar från andra städer.

Tågluffade som ung

– Den 1 juli träder budgeten i kraft och då får Trafikverket tillgång till pengarna. De arbetar med satsningen under hela året och förhoppningen är att vi ska ha nattåg ner i Europa inom en snar framtid.

Själv åker finansmarknadsmininstern gärna tåg.

– Jag åker tåg så fort jag får tillfälle. I min ungdom tågluffade jag en del och senare åkte jag på en studieresa till Berlin med tåg. De flesta nordiska resorna försöker jag göra med tåg idag.

– Tåg är framtidens transportmedel och det är viktigt att satsa på det.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Tågresor i Europa: 212 tips i superguide

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat | Resa

Per Bolund

Tågtrafik

Klimat & miljö

Resor och klimat

Miljöpolitik

Miljöfrågor

MER OM RESA

Satsningen på tåg till Europa kan vara för snål

Expertens bästa tips till dig som vill tågluffa

Researrangörernas nya satsningar – på tåg

SJ lanserar nytt tågluffarkort för resor i Sverige

SJ utökar sina avgångar mellan storstäderna

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

Nu går bokningen av tågluffen som på räls

Hon ordnar resor till hemliga destinationer

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

16 billiga spadrömmar i Baltikum

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Flyg, bil eller tåg –så reser svenskarna i sommar

Nu kan du tågluffa inom Sverige med nya kortet

Svårt få tag på tågbiljett på midsommar

SAS taxfreeförsäljning upphör – för miljön

Så bokar du tågresor och tågcharter

Här vill vi hyra sommarhus i Sverige

Ny flygplats väcker starka reaktioner i Peru

Deras jobb: Tågluffa runt i Sverige

Så kan din packning påverka flygets utsläpp

SJ vill ha snabbtåg till kontinenten

Bussar slår tåg – resenärer minst nöjda med SJ

Så mycket kan du få vid tågförseningar

Världsarven hotas av smältande is