Gårdsauktioner – sommarens nya trend

Sommar, sol och fynd. Svensk sommar hör för många ihop med loppisar och marknader. Ny spår värderingsexperten en ny trend: gårdsauktioner.

Att åka ut till en gård för att fynda blir allt mer populärt, menar värderingsexperten.
Att åka ut till en gård för att fynda blir allt mer populärt, menar värderingsexperten.

Sommaren är synonym med loppisar och marknader, men det inte lika många vet om är de gårdsauktioner som sker runt om i landet under somrarna. Med ökande fokus på hållbarhet och återvinning är dessa auktioner någonting att kasta ett öga på. Värderingsexperten Lie Lundberg spår en trend som är både gammal och ny.

– Jag tycker personligen att det är jätteroligt med gårdsauktioner och fler och fler börjar upptäcka dem. Jag tror att det lockar dels för att det är fantastiskt roligt tidsfördriv och dels för att man kan fynda, säger Lie Lundberg, värderingsexpert vid Sefina Pantbank.

En gårdsauktion går ut på att sälja hela bohag från en eller flera gårdar. Allt från möbler och porslin till traktorer och trädgårdsredskap. Målet är ofta att sälja allt under dagen.

– Under en auktion går det ganska kvickt, det gäller att vara med här och nu för att inte missa det man är intresserad av. Man kan få det väldigt billigt om man har tur, men det kan också leda till att man betalar mer, säger Lie Lundberg.

Blir en utflykt

Gårdsauktionerna är vanligast under sommarmånaderna juni, juli och augusti, och existerar i hela landet. För många blir aktiviteten lika mycket en utflykt som en möjlighet att leta efter fynd. Varför inte köpa hem någon av de fyndlådor som finns ibland, där innehållet är hemligt och priset ofta är lågt? Ett tips är att komma i tid för att hinna med visningen som sker en till två timmar innan själva auktionen. Där får du möjlighet att titta ut föremålen och vilka du kanske vill ha.

– Det är trendigt att blanda nytt och gammalt, många som tar sig till gårdsauktioner vill hitta nya sätt att inreda.

För att hitta din närmaste gårdsauktion är det möjligt att leta på internet, men informationen om gårdsaktioner är fortfarande aningen analog.

– Jag har hittat många gårdsauktioner via anslagstavlor vid parkeringar eller den lokala mataffären, men många börjar lägga upp informationen på internet, säger Lie Lundberg.

Här är några av sommarens gårdsauktioner

  • 22 juni håller Inlandsloppan en gårdsauktion utomhus i Huskölen, Härjedalens kommun.
  • 13 juli anordnas en till gårdsauktion av Inlandsloppan, denna gång på Bengtsgården i Ytterhogdal.
  • 14 juli håller JK Auktioner i en gårdsauktion i Ränningsvallen, Härjedalen.
  • 19 juli anordnar Inlandsloppan en gårdsauktion på Korskrogen, Färila, i Ljusdals kommun.
  • 27 juli anordnas en auktion i Tierp, Uppland, av Arbrå Auktionshall.
Publisert:

LÄS VIDARE