Nu är det besöksförbud på kända klippan

Turister får inte längre klättra upp på Uluru

Publicerad:
Uppdaterad:
Uluru, eller Ayers Rock, har ansetts vara helig i tusentals år.
Foto: BENEDETTA BARBANTI
Uluru, eller Ayers Rock, har ansetts vara helig i tusentals år.

Resa | Vandringsresor

I flera år har ursprungsbefolkningen protesterat. Under fredagen fick de sin vilja igenom, nu har den heliga klippan Uluru i Australien stängt för klättring.

Klippan Uluru, även känd som Ayers Rock, är 500 miljoner år gammal. Den ståtliga klippan överlevde när omgivande berg eroderades bort och anses vara helig av Australiens ursprungsbefolkning aboriginer som i upp mot 30 000 år har bott i området. Nu har klippan stängts för allmänheten, skriver Vagabond som refererar till The Guardian.

Protesterat mot respektlösa turister

Aboriginerna i området har länge protesterat mot turister som klättrat upp de 348 metrarna till klippans topp. Bland annat har besökare tagit nakenbilder och spelat golf på det heliga berget, enligt Vagabond. I flera år har en skylt varit placerad vid klippans fot som ber besökare att respektera aboriginernas önskningar och inte bestiga berget, men det har alltså inte gett önskad effekt. Att bestiga klippan är även förenat med faror, bland annat på grund av de höga temperaturerna på platsen, och minst 36 personer har dött på klippan enligt The Guardian.

2017 fick aboriginerna till slut rätt, och under fredagen stängdes klippan för allmänheten. Sista dagen som Uluru kunde besökas av turister blev köerna långa då många ville passa på att bestiga berget innan det blev försent. Även senaste månaderna har besöksantalet ökat kraftigt på platsen, vilket bland annat har lett till mer nedskräpning.

Kan fortfarande se klippan

Besöksförbudet för allmänheten gäller endast själva klippan, alltså inte dess omgivningar. Redan innan förbudet uppmanade aboriginerna besökare att gå runt klippan istället för upp på den, och i dag är det alternativet för den som vill se och uppleva Uluru. Klippan ligger i nationalparken Uluru-Kata Tjuta.

Foto: BENEDETTA BARBANTI
I naturreservatet runt Uluru finns det flera grottor att upptäcka.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA