Tänk på det här när du reser med djur

Publicerad 2017-12-18

Mycket att tänka på när du reser med djur.
Mycket att tänka på när du reser med djur.

Jul & nyår och vi reser kors och tvärs med familj och husdjur.
Hund eller katt i bil, på tåg eller med flyg.
Men att resa med djur är inte alltid enkelt.
Veterinär Marie Jury kommer med goda råd och professionella tips.

Jul- och nyårshelgen är den tid på året då vi reser flitigast. Med familj och ofta sällskapsdjur.

Klara regler

Enkelt uttrycket finns tre grundläggande detaljer att säkerställa när du reser med djur – företrädesvis hund eller katt.

– Djuret ska resa säkert med god ventilation och möjlighet till skugga. Ha en så naturliga ställning som möjligt och inte utsättas för stress eller lidande under resan‚ säger Marie Jury veterinär på Väsby djursjukhus.

Riktlinjerna är inte hennes utan författade av Jordbruksverket.

Inte lämna obevakad

Så inför bilresan finns tre punkter att tänka på:
1. Djuret måste vara säkert vid inbromsningar. Använd anpassat säkerhetsbälte eller fastspänd bur.

– Och buren ska vara krocksäker och fastspänd, säger Marie Jury.

2. Rasta och förse ditt djur med vatten under transporten. Här finns tydliga regler. Inte längre än tre timmar i stillastående bil och vatten var sjätte timme minst

3. Hundar får aldrig förvaras permanent i ett fordon. Att bilen kan bli en dödsfälla i solen känner de flesta till. Men även på vintern. Enligt Jordbruksverkets bestämmelser får hund eller katt (och andra djur) inte lämnas obevakad i fordon när temperaturen om möjligt kan överstiga +25°C eller sjunka under -5°C.

– Handlar om sunt förnuft. En Husky klarar sig förstås bättre än en Chihuahua. Men lämna inte hunden någon längre stund i kall bil.

Veterinär Marie Jury kommer med goda råd och professionella tips.
Veterinär Marie Jury kommer med goda råd och professionella tips.

Träna tidigt

Om hunden/katten inte gillar att åka bil. Har du några trick?

– Finns en rad receptfria hjälpmedel. Det finns hundmat man kan köpa som är rogivande och leder till att de känner sig trygga. Sådan mat innehåller bland annat samma ämnen som utsöndras i modersmjölken vilket skapar trygghet och aminosyran tryptofan som är en förprodukt till serotonin- lyckohormon och påverkar mängden serotonin i hjärnan. Men den måste du börja med minst 10 dagar innan resan. Spraya lyckohormoner (Feromoner) i bil och bur. Finns för både katter och hundar, fortsätter Marie Jury och understryker:

– Viktigt att djuret är van och trygg med miljön – med buren. Träna tidigt. Ställ in en bekvämt bäddad bur i köket så blir det en naturlig plats för djuret.

Stanna hemma

Fungerar inte det, eller hunden/katten blir kroniskt åksjuk finns andra och mer radikala alternativ.

– Kanske bättre att stanna hemma. Hundpensionat eller hundvakt i stället. men då gäller det att vara ute i tid, med vaccinationer till exempel. Eller så finns receptbelagda åksjuketabletter för en enstaka långresa, säger Marie Jury.

Kommunens lokaltrafik

Inte alla reser bort med bil i jul. Kommunen och lokaltrafiken har sina egna regler för att resa med djur.

– Finns ofta speciella hundvagnar på tåg. Kolla förutsättningarna i god tid, råder Marie Jury som med flyg tar oss vidare utomlands.

– Reglerna för att flyga med djur varierar mellan olika flygbolag och olika länder. Ta reda på vad som gäller i god tid. Det kan vara vikten som avgör om din hund får vistas i kabinen eller inte. Och reglerna kan förändras ganska snabbt.

Fem avgörande råd

Här är fem saker att fixa när du reser utomlands med husdjuret:

1. ID-märkning av hund. Glöm inte registrera märkningen. Bra om hunden smiter så det går att lokalisera den. Finns bland annat en sajt djurID.se där hunden kan spåras.

2. Skaffa EU-pass för sällskapsdjur.

3. Ta giltig vaccination mot rabies.

– Var ute i god tid. Senast 21 dagar innan avresa, säger Marie Jury.

4. Försäkring.

5. Anmäl till tullen vid tillbakaresa.

– Kan också vara bra att kontrollera med landets ambassad vilka regler som gäller. Och glöm inte bort länder som du eventuellt passerar på vägen, avslutar Marie Jury.

Trevlig resa.

Ämnen i artikeln