Partyön Kos - från den lugna sidan

RESA

Inte långt från Greklands mest ökända bargator hittar du skyddade vikar och kilometerlånga stränder

1 av 2 | Foto: På öns västra del finns de bästa av de lugna stränderna. En av dem är Limionas. en liten, vacker och skyddad strand.

Kos - du tänker nog "ungdomar, fest och fylla".

Visst är det så, men bara i delar av Kos stad. Resten av stan och ön är full med lugnare ställen.

- Jag åker ner varje år och har alltid trivts. Det finns faktiskt mycket mer att se här, säger stockholmaren Hans Berglund, 52, som har varit på Kos 25 gånger.

Kos stad är exploaterat så det heter duga. Affärerna är många och på Kanari Street finns det mesta i krims-krams-väg. Fullt med butiker är det även i Gamla stan, som är betydligt mysigare att vandra runt i.

Åsikterna om Kos är många. Svenska massmedier har säkert bidragit till att förstärka bilden av ön som ett Sodom och Gomorra, städerna som i Gamla testamentet nämndes som avskräckande exempel på syndiga orter.

Men många är också de som tycker att ön fått oförtjänt dåligt rykte.

- Att det blivit som det blivit med ungdomslivet är tråkigt, men det värsta stöket är begränsat till bargatorna inne i Kos stad, säger Hans Berglund.

De skandinaviska ägarna till det lilla hotell vi bor på är bedrövade över att Kos bara målas upp som en ungdomsö och allt det negativa det för med sig. De tipsar oss mer än gärna om allt det andra som finns på Kos. Solnedgången i Zia är tydligen ett måste.

Med deras "det finns så mycket mer att se" ringande i huvudet ger vi oss iväg i vår hyrda jeep. Vägarna är smala och trafikvettet hos medtrafikanterna näst intill obefintligt.

Ön är ganska liten och du tar dig med bil från ena änden till den andra på en timme. Storleken gör Kos lagom för en veckas besök, åtminstone om man avverkar sevärdheterna i ett någorlunda raskt tempo.

På öns västra del finner du de bästa stränderna. Min egen favorit är Limionas. En underbar liten skyddad strand med suveränt vatten. En annan vacker strand är den vid Agios Theologos, långt från trängseln och hetsen i Kos stad. Utflyktslunchen avnjuter du på restaurangen uppe på klippan.

Vid ett av fönsterborden sitter Ann-Marie Hoffman och maken Ulf. Hon är nere och hälsar på sin man som driver en bartenderskola på ön.

- Vi brukar åka hit och äta en del söndagar för att njuta av utsikten och maten utan att störas av allt för många turister. Folk hittar inte hit om de inte vet vad de letar efter, säger hon.

- Jag tycker att det är tråkigt att svenskar kommer till Kos bara för tre saker, lilla bargatan, stora bargatan och stranden. Kos har så mycket mer att erbjuda.

Där fick vi höra det igen: "Kos har så mycket mer att erbjuda." Det börjar nästan likna ett väl inövat mantra.

Vi vill naturligtvis se vad det finns mer att upptäcka, så vi åker tillbaks österut för att leta rätt på de varma källorna. Vägen dit är läcker. Du åker längs snirkliga vägar med branta stup som tagna ur en James Bond-film.

Vid källorna trängs ett par hundra personer vid stranden. En rundel uppbyggd med stenar runtom utgör själva varma badet. Det heta vattnet strömmar ned från bergen och sägs ha en positiv effekt på hälsan, men alla är inte lika övertygade.

- Det är varmt och skönt i vattnet, men det är inte så rent och så är det alldeles för många turister här. Jag vet inte om det har någon jättebra effekt för kroppen. Man behöver nog ligga i vattnet några dagar i sträck för det. Det händer nog inget på bara ett bad, säger Alex Neef, 31, från Tyskland.

Men man ska väl inte bara bada på semestern. Den som är lite historiskt intresserad kan lätt få sitt lystmäte på Kos. Asklepion - ett av världens första sjukhus - är väl inte dumt att lägga till på sevärdhetslistan?

Utöver det är också den stora Johanniterborgen inne i hamnen värd ett besök. Det är en mäktig känsla att vandra runt innanför borgens tjocka murar. Det är spännande att tänka sig in i hur det en gång gick till när den skulle försvaras mot fienden.

Läkekonstens fader Hippokrates föddes och verkade på ön. Utanför borgen står det träd som han sägs ha undervisat sina lärjungar under. Numera finns nästan bara barken kvar, resten av stammen är urholkad. I affären intill kan du köpa hans omtalade etiska regler. De finns till och med på svenska...

Men hur var det nu med den där solnedgången som skulle vara så vacker? Rådet vi fick var att den skulle vara finast att se uppifrån bergsbyn Zia, en dryg mil från Kos stad.

Byn är överexploaterad med massor av butiker. Men fortsätt förbi gyttret och parkera lite längre upp. Där hittar du den gamla och svartklädda gumman Maria som säljer kryddor, honung och annat smått och gott. Hon säger tack så mycket på svenska och viftar ivrigt med ett vykort som föreställer den svenska kungafamiljen när hon förstår att du är svensk.

Solnedgången från tavernan intill är faktiskt precis så enastående vacker som det sägs.

Medan skymningen faller summerar vi intrycken efter en vecka på Kos. Och det finns faktiskt en hel del annat att göra än att bara festa här.

Sandstränderna är många, historien gör sig ofta påmind och maten, ja den är inte så tokig för att vara en av Greklands mesta turistöar.

kos

JUST NU

+28o

I SKUGGAN

3

Kristina

Inkapööl, 43, Kista:

- Jättetrevlig ö, mycket bättre än sitt rykte. Det finns vackra stränder och fin natur. Trevligt resmål för alla åldrar.

Andreas Rovik,

54, Kos:

- En underbar ö som passar alla. Vill man inte besöka bargatorna finns det mycket annat. Vädret, vattnet och naturen är bra.

Nathalie Vincent, 21, Bålsta:

- Kos stad är ett häftigt ställe med mycket partyliv. Men det finns mycket mer att se än bara bargatorna.

Snabbfakta

ARTIKELN HANDLAR OM